الأربعين (و هو ثاني الأربعینیات في الحدیث النبوي)

    از ویکی‌نور
    الأربعين (و هو ثاني الأربعینیات في الحدیث النبوي)
    الأربعين (و هو ثاني الأربعینیات في الحدیث النبوي)
    پدیدآورانطوس‍ی‌، م‍ح‍م‍دب‍ن‌ اس‍ل‍م‌ (نويسنده)

    ث‍ق‍ف‍ی‌، ق‍اس‍م‌ب‍ن‌ ف‍ض‍ل‌ (نویسنده)

    مطیری، مشعل بن بانی ( محقق)
    عنوان‌های دیگرکتاب الأربعین المسمی: (الأربعون حدیثا فیما ینتهي إلیه المتقون و یستعمله الموفقون و ینتبه به الغافلون و یلازمه العاقلون)
    ناشردار ابن حزم
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1421ق - 2000م
    چاپ1
    موضوعاربعینات - قرن 3ق. - اربعینات - قرن 5ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP ۱۴۳/ط۹ف‌لا۴
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأربعين (و هو ثاني الأربعینیات في الحدیث النبوي)، از آثار حافظ و محدث زاهد قرن سوم هجری قمری، ابوالحسن محمد بن‌ اسلم‌ طوسی (متوفای 242ق)، است که احادیثی درباره موضوعات فقهی و اخلاقی بیان می‌کند. رساله دیگری با همین عنوان تألیف حافظ و محدث و سندآور قرن پنجم هجری قمری، قاسم ‌بن‌ فضل‌ بن احمد ثقفی اصفهانی‌ (397- 489ق)، درباره مباحث اخلاقی و اجتماعی در پایان کتاب آمده است. این دو رساله را پژوهشگر معاصر، ابوعبدالله مشعل بن بانی جِبرین مطیری تصحیح و تحقیق کرده و تعلیقات و توضیحاتی بر آن افزوده است.

    هدف و روش

    • محقق، با تأکید بر آنکه بسیاری از اندیشوران حدیث‌شناس با توجه به روایت فضیلت حفظ چهل حدیث، به تألیف کتابهای اربعین در زمینه روایات اصولی، فروعی، رقائقی و جامع پرداخته‌اند، افزوده است: اولین کسی که به گردآوری چهل حدیث پرداخت، ابوعبدالرحمن عبدالله بن مبارک مروزی بود و بعد از او، محمد بن‌ اسلم طوسی به این موضوع اهتمام ورزید....[۱]

    ساختار و محتوا

    • این کتاب از 2 رساله به ترتیب ذیل تشکیل شده است:
    1. «الأربعین» (طوسی) در این اثر 42 روایت آمده است.[۲]
    2. «الأربعین» (ثقفی) هرچند احادیث شماره‌گذاری نشده ولی نویسنده 98 روایت آورده است.

    نمونه مباحث

    • ابوالحسن محمد بن‌ اسلم‌ طوسی با سند نقل کرده است که مردی به پیامبر(ص) گفت: مسلمان کیست؟ گفت: کسی که مسلمانان از دست و زبانش سالم بمانند. گفت:پس مؤمن کیست؟ گفت: کسی که مردم او را بر جان و مالشان امین بدانند. گفت: پس مهاجر کیست؟ گفت: کسی که بدی‌ها را ترک کند. گفت: پس مجاهد کیست؟ گفت: کسی که برای خدا با نفس خودش جهاد کند.[۳]
    • قاسم ‌بن‌ فضل‌ بن احمد ثقفی اصفهانی با سند نقل کرده است که پیامبر(ص) گفت:

    «من فرّج عن مُؤمِنٍ كُرْبَةً فرج الله عنه كربته، و من سَتَر على مؤمن عورته، سَتَر الله عورته، و لایزال الله تعالی في عونه ما دام في عون أخیه." [۴] ترجمه: هر کسی که گره از مشکل مؤمنی بگشاید، خدا غم جان‌کاه او را برطرف سازد و هر کسی که عیب مؤمنی را بپوشاند، خدا او را پوشیده دارد و شرمنده نسازد و خدای متعال او را یاوری کند تا زمانی که در یاری برادرش باشد.

    پانویس

    1. مقدمه محقق، ص9-10.
    2. متن کتاب، ص102.
    3. همان، ص39- 40.
    4. همان، ص181.

    منابع مقاله

    • مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها