از مولانا تا نیچه

    از ویکی‌نور
    از مولانا تا نیچه
    از مولانا تا نیچه
    پدیدآوراناخلاق، حسن (نویسنده)
    ناشرسلوک جوان
    مکان نشرقم
    سال نشر1386
    چاپاول
    موضوعحقوق‌ بشر مولوی، جلال‌ الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶۰۴ - ۶۷۲ق‌.,نقد و تفسیر مولوی، جلال‌ الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶۰۴ - ۶۷۲ق‌.,نقد و تفسیر نیچه‌، فریدریش‌ ویلهلم‌، ۱۸۴۴ - ۱۹۰۰م‌,نقد و تفسیر ها‌یدگر، ما‌رتین‌، ۱۸۸۹ - ۱۹۷۶م‌,حقوق‌ بشر در ادبیا‌ت‌,فلسفه‌ تطبیقی‌
    کد کنگره
    ‏PIR 5307/ح۷الف۳

    از مولانا تا نیچه تألیف حسن اخلاق، این کتاب مشتمل بر هفت مقاله است که نویسنده، آن‌ها را مناسبت‌های مختلف و جهت ارائه در مجلات و همایش‌های علمی نوشته و سرانجام به صورت حاضر، در هفت فصل تدوین کرده و به چاپ رسانده است.

    فصل نخستف با عنوان حضرت مولانا و انسان مُدرن، این مطلب را تشریح نموده که با وجود تفاوت بسیار دنیای معاصر با روزگار قدیم، انسان معاصر همانند انسان قدیم به کسب آموزه‌های انسانی و متعالی مولانا نیازمند است.

    در فصل دوم، زیر عنوان مولانا و بسترهای شکوفایی حقوق بشر، به بررسی نسبت حقوق بشر با دین از دیدگاه مولانا پرداخته است؛ مؤلف در این مبحث ابتدا مؤلفه‌های تشکیل دهندۀ دنیای جدید را برشمرده و سپس اعتبار پایه‌های جهان نو در اندیشۀ مولانا را بررسی نموده و پس از آن با تأمل در تعارض‌های حقوق بشر با ظواهر دین، راه‌هایی برای حل و رفع این ناسازگاری‌ها مطرح کرده است.

    فصل سوم، با عنوان انسان‌ها؛ تفاوت‌های اساسی با حقوق مشترک از منظر مولانا و نیچه، این موضوع را مطرح نموده که هر انسان، نوع واحد است و هویتی مخصوص به خویش و متفاوت از دیگران دارد، با پذیرش این اصل آیا می‌توان به حقوق یکسان و اساسی بشر باور داشت؟ نگارنده، بدین منظور دیدگاه دو چهرۀ سرشناس و تأثیرگذار شرق و غرب؛ یعنی مولانا و نیچه را مورد بررسی قرار داده است.

    فصل چهارم اندیشۀ سهروردی، ملقب به شیخ اشراق و نیچه را با یکدیگر بررسی و مقایسه تطبیقی نموده است.

    عنوان‌های فصل‌های پنجم، ششم و هفتم عبارتند از: کانت از نظر نیچه؛ دوران معاصر در اندیشۀ معاصر نیچه و هایدگر؛ با هایدگر، جستجوی راهی برای خود، در نسبت بین علم، تکنولوژی و دین. همچنین چهار مقالۀ پایانی کتاب، ارتباطی با مولانا ندارد.

    فهرست منابع و مآخذ فارسی و انگلیسی نیز در پایان کتاب درج شده است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص48-49


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها