عاصمی، احمد بن محمد

    از ویکی‌نور
    (تغییرمسیر از احمد بن محمد عاصمی)
    عاصمی، احمد بن محمد
    نام عاصمی، احمد بن محمد
    نام‌های دیگر
    نام پدر محمد
    متولد 378 ق
    محل تولد کوفه یا خراسان
    رحلت
    اساتید علی بن حسن بن فضال
    برخی آثار العسل المصفی منه تهذیب زین الفتی فی شرح سوره هل اتی
    کد مؤلف AUTHORCODE01392AUTHORCODE

    احمد بن محمد عاصمی (متولد 378ق)، از عالمان اهل سنت، از مشایخ کلینی

    ولادت

    احمد بن محمد بن أحمد بن طلحه عاصمی تولدش به سال 378 ق در کوفه یا خراسان اتفاق افتاده است.

    زندگی‌نامه

    در بغداد سکونت داشت. شیخ کلینی از او حدیث گرفت و از علی بن الحسن روایت نقل کرده که منظور، علی بن حسن بن فضال است و از او با تعابیر مختلفِ «التیمی» یا «السلمی»یا «المیثمی» در اسناد روایات نام برده شده است.

    نجاشی در توثیق وی می‌گوید: او برادر ابی‌الحسن علی بن عاصم المحدث است که به او العاصمی گفته می‌شود. در حدیث ثقه بوده و سالم و خیر بوده است. اصلش کوفی است و ساکن بغداد بوده و از شیوخ کوفیین روایت نقل نموده است.

    آیت‌الله خوئی همین توثیق نجاشی عنوان را در ترجمه " أحمد بن محمد بن أحمد بن طلحه " آورده و توثیق شیخ طوسی را در ترجمه‌ای با عنوان "احمد بن محمد بن عاصم" ذکر کرده و برای این توثیقات معارضی بیان نکرده و معتقد است که این دو عنوان متحد و با عنوان احمد بن محمد العاصمی یکی است.

    وفات

    زمان مرگ احمد بن محمد عاصمی، ثبت نشده است.

    آثار

    وى مؤلف كتاب زين‌الفتى فى شرح سوره هل اتى و از عالمان فرقه كراميه است. اطلاع چندانى از او در دست نيست.

    از كتاب زين‌الفتى و شرح و تفسير نحوى سوره هل اتى پيداست كه وى در علم صرف و نحو دستى داشته و در اين موضوع آثارى نيز بر جاى گذاشته است: البهجة فى شرح المفضليات و المهجة فى اصول التصريف. ازمة الاعراب، المبانى لنظم المعانى. وى شعر نيز می‌گفته است.

    همچنين از اين كتاب مى‌توان به افكار و عقايد وى پى برد. چون با آنكه كتاب را در مناقب و فضايل اهل‌بيت و اميرمؤمنان نوشته، فصل آخر را به فضائل صحابه و مذمت طعن بر آنان اختصاص داده است. بنابراین وى در جرگه اهل سنت اما دوستداران خاندان پيامبر به شمار مى‌رود.

    منابع مقاله

    1. ر.ک. ربانی، علی، «ماخذشناسی و بررسی سندی دعای سلامتی (با بررسی سیر تطوّر متن دعا در منابع)»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: پژوهشنامه موعود، بهار و تابستان 1398، سال اول - شماره 1 ISC (‎24 صفحه - از 111 تا 134).


    وابسته‌ها