أديان الهند الکبری

    از ویکی‌نور
    أديان الهند الکبری
    أديان الهند الکبری
    پدیدآورانشلبی، احمد (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرالهندوسیه، الجیثیه، البوذیه
    ناشرمکتبة النهضة المصریة
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1998م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعادیان - هند - دین
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ش‎‏8‎‏م‎‏7‎‏ ‎‏4‎‏.‎‏ش 80/2 ‏BL‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    أديان الهند الكبری، نوشته احمد شلبی، از نویسندگان معاصر مصری است که سه دین مهم در هند، یعنی هندوئیسم و بودیسم و جینیسم را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.

    مؤلف ابتدا یک معرفی اجمالی از جغرافیا و ساکنان و زبان‌های هندی ارائه می‌کند[۱]، سپس به معرفی هندوئیسم می‌پردازد. وجه تسمیه هندوئیسم، مؤسس آن، ویدا به‌عنوان کتاب مقدس هندویان، خدا در هندوئیسم، نظام طبقاتی، عقاید مهم هندوئیسم مانند کارما، تناسخ، وحدت وجود و...، اصول اخلاقی، فقه هندوئیسم، معرفی دیگر کتب مقدس هندوئیسم و تاریخچه‌ای از هندوئیسم، از جمله مطالبی هستند که مؤلف در بخش مربوط به هندویسم بدان اشاره کرده است[۲].

    جینیسم، دومین دین هندی است که مؤلف به معرفی آن پرداخته است. تاریخچه آن، زندگانی مهاویرا به‌عنوان رهبر این فرقه، عقاید آن، خوبی و بدی در جینیسم، راه‌های نجات، عریانی و انتحار در جینیسم، فلسفه جینیسم، اعتقاد و علم و خلق به‌عنوان یاقوت‌های سه‌گانه جینیسم و مبادی طهارت روح از جمله مباحثی است که پیرامون جینیسم در این کتاب آورده شده‌اند[۳].

    نویسنده در بخش سوم، بودیسم را بررسی می‌کند و ابتدا به تاریخچه زندگی بودا (سذهاتا) و فلسفه وی و همچنین مراحل سیر و سلوک وی اشاره می‌کند، سپس مراحل دعوت و انتشار مکتب بودیسم و همچنین آموزه‌های اخلاقی و اعتقادی بودا مانند نیروانا و فلسفه بودیسم و خدا در تفکر بودیسم، یوگا و تعالیم بودا را بیان کرده و در آخر به تطور تاریخی مکتب بودیسم و کتب مقدس آن و همچنین مقارنه بین مکاتب هند، پرداخته است[۴].

    مؤلف در کنار گزارشی که از ادیان هند می‌دهد، به نقد و بررسی آموزه‌هایی چون کارما و تناسخ و... نیز اقدام کرده است[۵].

    مسئله الوهیت نیز به‌عنوان یکی از مباحث الحاقی کتاب، در آخر آمده است که مؤلف به مقارنه و بررسی تطبیقی اعتقاد به خداوند در هندویسم و جینیسم و بودیسم و همچنین یهودیت و مسیحیت و اسلام، پرداخته است.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص18-32
    2. ر.ک: همان، ص37-100
    3. ر.ک: همان، ص104-122
    4. ر.ک: همان، ص131-197
    5. ر.ک: همان، ص188-198

    منابع مقاله

    متن کتاب.



    وابسته‌ها