گزیده فیه مافیه: مقالات مولانا

    از ویکی‌نور
    گزیده فیه مافیه: مقالات مولانا
    گزیده فیه مافیه: مقالات مولانا
    پدیدآورانمولوی، جلال‌الدین محمد (نویسنده) الهی قمشه‌ای، حسین (محقق)
    ناشرانتشارات علمی و فرهنگی
    مکان نشرتهران
    چاپچهاردهم
    موضوععرفان نثر فارسی - قرن 7 ق مولوی? جلال‌الدین محمدبن محمد? 604-672 ق . - نقد و تفسیر
    کد کنگره
    ‏BP285/م8ف99

    گزیده فیه مافیه: مقالات مولانا تألیف جلال‌الدین محمد بلخی، با مقدمه و شرح حسین محی‌الدین الهی قمشه‌ای؛ این کتاب، برگزیده کتاب فیه مافیه مولانا و از مجموعه آثاری است که با عنوان گزیده سخن پارسی، برای استفاده دانشجویان و دبیران زبان و ادبیات فارسی، چاپ و منتشر می‌شود و دارای سه بخش مقدمه، متن و شرح است.

    در مقدمه، نگاهی شاعرانه و عارفانه به زندگانی مولانا و ماجرای دیدار شگفت‌انگیزش با شمس تبریزی دارد، و به معرفی اجمالی کتاب فیه مافیه می‌پردازد.

    متن این کتاب که در بر دارنده حدود یک سوم متن اصلی فیه مافیه است. مشتمل بر ۱۱۴ قطعه از کلمات زیبای مولاناست. در گزینش قطعات، سعی بر این بوده که هر یک از قطعات برگزیده، یک واحد فکری مستقل باشد و مجموعه قطعات را از سراسر کتاب حکایت کند و لطایف ادبی و ذوقی، بخش‌های فلسفی و کلامی و تفسیرهای عرفانی و اخلاقی مولانا را از آیات الهی و احادیث قدسی و نبوی در بر گیرد.

    در قسمت شرح و تعلیقات که بیش از دو سوم کتاب را به خود اختصاص داده، کوشیده است که پیام منثور مولانا در پرتو سخنان منظوم او در مثنوی معنوی و دیوان شمس روشن شود و وجوه مشابهت سخن او از حیث عواطف و انديشه با سخنان عارفان دیگر خاطر نشان گردد. شرح‌ها و تعلیقات به ترتیب قطعات صد و چهارده‌گانه متن و با همان شماره بندی انجام يافته است.

    مآخذ مورد استفاده در این تلخیص، نسخه فروزانفر، چاپ امیرکبیر است و قطعات این گزیده، همه به ترتیب صفحات آن کتاب و با ذکر شمارۀ صفحه در زیر هر قطعه تنظیم شده است. دو فهرست الفبایی در آخر کتاب ضمیمه گردیده؛ یکی فهرست لغات و عبارات دشوار همراه با معانی آن‌ها و دیگری فهرست عمومی مطالب که به علت فقدان فصل‌بندی موضوعی فیه مافیه، درج آن لازم دیده شده است و خود کتاب فهرست منابع ندارد.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص418-419


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها