دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم. مرکز فرهنگ و معارف قرآن. گروه پاسخ به پرسش‌ها و شبهات قرآنی

    از ویکی‌نور
    دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم. مرکز فرهنگ و معارف قرآن. گروه پاسخ به پرسش‌ها و شبهات قرآنی
    نام دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم. مرکز فرهنگ و معارف قرآن. گروه پاسخ به پرسش‌ها و شبهات قرآنی
    نام سابق گروه پاسخ به پرسش‌ها و شبهات قرآنی
    وضعیت حقوقی
    هدف
    رئیس
    بنیانگذاری
    وبگاه
    کد مؤلف AUTHORCODE22072AUTHORCODE

    گروه پاسخ به پرسش‌ها و شبهات قرآنی، یکی از واحدهای وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی است که در سال 1377 با هدف پاسخ‎گویی به پرسش‌های قرآنی کار خود را آغاز کرده است.

    معرفی

    گروه پاسخ به پرسش‌های قرآنی مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی، یکی از واحدهای برخاسته از حوزه علمیه، در سال 1377 با هدف پاسخ‎گویی به پرسش‌های قرآنی کار خود را آغاز کرد. حاصل تلاش این گروه، پاسخ‎دهی به بیش از 55000 پرسش در زمانی کمتر از هفت سال است. تنوع و گستردگی پرسش‌ها که از حدود دویست شهر از سراسر کشور ارسال شده است، رابطه مطلوب این مرکز با قشرهای مختلف جامعه اسلامی را نوید می‌دهد[۱].

    این تلاش صادقانه که به گسترش و تداوم ارتباط صمیمی و پرثمر، میان حوزویان و آحاد مردم انجامیده، حاصل سفارش‌های مؤکد مقام معظم رهبری، مراجع تقلید و مسئولان بلندپایه نظام جمهوری اسلامی ایران است[۲].

    ازآنجاکه این پرسش‌ها از متن جامعه برخاسته و می‌تواند نمایانگر شبهات و پرسش‌های اعتقادی رایج عصر ما باشد، گروه پاسخ به پرسش‌ها و شبهات قرآنی تصمیم گرفت، این پرسش‌ها را در مجموعه‌های موضوعی و صنفی مستقل چاپ و منتشر کرده و در دسترس جویندگان حقایق دینی قرار دهد. این وظیفه به‌عهده گروه پاسخ به پرسش‌ها و شبهات قرآنی واگذار شد. در گام اول، دوازده طرح مستقل با عنوان مشترک پرسمان قرآنی در دستور کار واحد قرار گرفت و کار پس از تدوین آیین‌نامه اجرایی طرح‎ها و شناسایی محققان شایسته آغاز شد. در این خصوص نکته‌هایی قابل توجه است:

    1. اختلاف سطح علمی، تفاوت‎های سنی و تنوع فرهنگی پرسشگران، محققان را ملزم می‌ساخت که پاسخ‎ها را با توجه به ویژگی‌های پرسشگر، سامان دهند؛ گاه با زبانی ساده و بیانی عامیانه، پاسخ، فهم‌پذیر شده و زمانی با بیان علمی تخصصی، بلاغت و مطلوبیت پاسخ فراهم می‌شد. بااین‌حال، در تدوین این مجموعه سعی بر این بوده، پاسخ‎ها تا حد امکان یک‎دست شود.
    2. وصول به نظمی کاملاً منطقی و تدوینی آرمانی، با توجه به اهداف این مجموعه، کاری بس دشوار می‌نمود که این مهم با حساسیت فراوان و جلسه‌های متعدد کارشناسی از سوی این مرکز پیگیری و تا حد ممکن تأمین شد.
    3. افزون بر پاسخ‎گویی به شبهات و پرسش‌های گسترده، از اهداف دیگر تدوین این مجموعه، ارائه گزارشی از تلاش محققان، برای راهیابی به پاسخی گویا و منطقی با سطح علمی، ویژگی‌های سنی، فضای روحی و نیازهای عاطفی پرسشگر است.
    4. ممکن است مستند یا متن ارجاعی برخی پاسخ‎ها در نگاه فرزانگان و استادان، با کاستی‌هایی همراه باشد. این ملاحظات اغلب از نگاه ناظران علمی گروه یادشده نیز دور نمانده، اما با توجه به سطح مخاطبان و اصولی که می‌بایست در پاسخ‎دهی رعایت شود، این پاسخ‎ها برای ارسال به پرسشگر و نیز انتشار آن برای عموم، مناسب ارزیابی شده است.
    5. عطوفت، شیوایی، اتقان، سادگی، اختصار، استناد و نیز ارجاع پرسشگر به نوشته‌های فهم‌پذیر و در دسترس، اصول مورد توجه این گروه در مسیر شکل‌گیری این پاسخ‎هاست[۳].

    این گروه در سال جاری به 3400 پرسش کتبی و 500 پرسش اینترنتی و دست‎کم به 3500 پرسش تلفنی پاسخ داده است. افزون بر موارد فوق، در این مدت محققان گروه به‌صورت حضوری در مراکز آموزشی و علمی مانند سراج منیر کاشان، ‎سپاه پاسداران و دیگر مراکز به پرسش‌های حاضران پاسخ داده‌اند. همکاری با رادیو معارف، رادیو قرآن، سیمای قرآن و‎ حضور یک ماهه با ده نفر همکار پاسخ‎گو در نمایشگاه بین‌المللی قرآن در قالب چهار کارگروه تخصصی و نیز چاپ و نشر چند جلد از پرسمان‌های قرآنی، مانند: «سر سفره خدا»، «با بهار دل‎ها» و «برایم از قرآن بگو»، از مهم‎ترین فعالیت‎های این گروه در سال جاری بوده است[۴].

    فعالیت‎های این گروه در پاسخ‎گویی به پرسش‌های قرآنی که به دو صورت کتبی و تلفنی است، محدود نمی‌شود، بلکه در بخش‌های دیگر که مرتبط به حوزه کاری و اهداف مرکز است نیز فعالیت داشته که از آن جمله می‌توان به تهیه طرح آموزش مکاتبه‌ای مفاهیم قرآن و طرح خادمان قرآن اشاره کرد. از دیگر فعالیت‎های این گروه در این مدت، حضور کارشناسان واحد در آموزشگاه‌های قم جهت پاسخ‎دهی به سؤالات قرآنی دانش‎آموزان بود که می‌توان آن را از فعالیت‎های مهم و تأثیرگذار واحد دانست. همچنین از دیگر برنامه‌های انجام‌شده می‌توان به اجرای برنامه پاسخ به سؤالات در صدای مرکز قم و رادیو معارف و دیگر مراکز و همکاری با مراکز تحقیقاتی و برخی نشریات و روزنامه‌ها از جمله روزنامه کیهان، خراسان و... و مجلات پیام زن، گلستان قرآن، فرهنگ کوثر و پیام آستانه، پاسدار اسلام، صدای عدالت، مجله یاس و... جهت چاپ پرسش‌ها و پاسخ‎ها اشاره کرد[۵].

    این گروه در حوزه نرم‌افزاری و ارتقای کمی و کیفی ارائه پاسخ‎های آماده، اقدام به تهیه نرم‌افزار پاسخ به پرسش‌های قرآنی نموده است که تاکنون ده‌ها هزار پرسش‎ و پاسخ‎ در آن وارد شده و هم‌اکنون مراحل آزمایشی خود را جهت ارائه به هم‌وطنان طی می‌کند. همچنین برای ارائه پرسش‌ها و پاسخ‎های قرآنی در پایگاه اینترنتی مرکز و پایگاه ویژه این گروه اقداماتی انجام شده است که به‌زودی بیشتر این پرسش و پاسخ‎های قابل ارائه که حدود 40000 پرسش و پاسخ است، در اختیار عموم کاربران قرار می‌گیرد. در راستای همکاری واحد پاسخ به پرسش‌ها با واحد پاسخ به شبهات، وبلاگ‎هایی برای اعضای هیئت علمی و ناظران ساخته شده است تا با مراجعه به سایت‎ها و وبلاگ‎های حاوی شبهه و مطالعه آنها، پاسخ کامل و مناسبی برای آن شبهه تهیه و در وبلاگ قرار دهند. اسامی وبلاگ‎ها عبارت است از: توحید ناب، علوم قرآنی، عصمت، حقوق زن، عدل الهی، اخلاق و عرفان و تاریخ قرآن. نشانی زیر دسترسی به وبلاگ‎های یادشده را فراهم کرده است: لینکستان فرقان. http://link623.persianblog.com به‌منظور استفاده عموم هم‌وطنان از پاسخ‎های ارسال‎شده برای پرسشگران، طرح‎هایی در قالب پرسمان‌های موضوعی توسط واحد پژوهش‌های نوین ارائه گردیده که واحد پاسخ به پرسش‌های قرآنی، مقدمات اجرای طرح را فراهم نموده است. عناوین برخی از این پرسمان‌های موضوعی چاپ‎شده و نیز آماده نشر عبارتند از: پرسمان علوم قرآنی، پرسمان قرائت قرآن، پرسمان معاد در قرآن، پرسمان نماز در قرآن، پرسمان قرآنی کودک، پرسمان قرآنی جوان، پرسمان قرآنی نوجوان، پرسمان امام حسین(ع) در قرآن، پرسمان قرآنی نبوت[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مرکز اطلاع‌رسانی غدیر
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: پرسمان قرآن
    5. ر.ک: همان
    6. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    1. مرکز اطلاع‌رسانی غدیر، به آدرس اینترنتی:
      http://www.ghadeer.org/Book/593
    2. پایگاه اطلاع‌رسانی «پرسمان قرآن»، به آدرس اینترنتی:

    http://www.porsemanequran.com/node/799