کذاب کبیر: مقالاتی در باب نقد چند کتاب و نویسنده

    از ویکی‌نور
    کذاب کبیر
    کذاب کبیر: مقالاتی در باب نقد چند کتاب و نویسنده
    پدیدآورانامامی، گلی (نویسنده)
    ناشرنیلوفر
    مکان نشرتهران
    سال نشر1399
    شابک8ـ67ـ6654ـ622ـ978
    موضوعنقد کتا‌ب‌,نویسندگا‌ن‌ - نقد و تفسیر
    کد کنگره
    ‏PN ۹۸/الف۸ک۴ ۱۳۹۹

    کذاب کبیر: مقالاتی در باب نقد چند کتاب و نویسنده به انتخاب و ترجمۀ گلی امامی؛ این کتاب دربرگیرندۀ بیست نوشتار و مقالۀ کوتاه دربارۀ نقد کتاب و نویسندگان اروپایی و آمریکایی می‌باشد که توسط گلی امامی انتخاب، گردآوری و ترجمه‌ شده‌اند.

    گزارش کتاب

    این کتاب دربرگیرندۀ بیست نوشتار و مقالۀ کوتاه دربارۀ نقد کتاب و نویسندگان اروپایی و آمریکایی می‌باشد که توسط گلی امامی انتخاب، گردآوری و ترجمه‌ شده‌اند. این ترجمه‌ها بیشتر در مجلات مربوط به بررسی و نقد کتاب و بیشتر از همه در مجلۀ «جهان کتاب» منتشر شده بوده‌اند که در این کتاب یک‌جا گردآوری شده‌اند. توالی انتخاب مقالات بر حسب تاریخ انتشار آنهاست. نخستین آنها تاریخ 1376 و آخری 1398 را دارد. کوشیده شده مقالات منتخب دربارۀ نویسنده یا کتابی باشد که خوانندۀ ایرانی با آن آشناست.

    در ادامۀ این معرفی به برخی از این مقالات نگاهی می‌اندازیم. اولین نوشتار این کتاب با عنوان «رمان و دوربین» اینگونه آغاز شده است: «رمان‌نویس‌ها کمابیش از ابتدا کوشیده‌اند که نقش دوربین را داشته باشند. آن هم نه دوربینی ثابت، بلکه وسیله‌ای با قابلیت حرکت در فضا و زمان، یعنی همان دستاوردی که دوربین سینما در عصر ما داشته است. ما به دنبال بالزاک به درون موضوع‌هایش حرکت می‌کنیم، از شهری به کوچه‌ای، از کوچه‌ای به خانه‌ای می‌رویم و در حالی که او ما را از اتاقی به اتاق دیگر می‌برد، بی‌صبرانه پشت‌سرش پابه‌پا می‌کنیم». در ادامۀ این نوشتار نویسنده به بررسی رابطۀ رمان و دوربین پرداخته است.

    دومین نوشتار کتاب سال‌شمار رویدادهای ادبی و انتشاراتی بزرگ قرن بیستم به روایت هفته‌نامۀ «نقد و بررسی کتاب نیویورک‌تایمز» است. این مجله به مناسبت صدمین سالگرد انتشار، مجموعه‌ای از برجسته‌ترین نقدهای 76 کتاب مهم صد سال گذشته را دستچین و تجدید چاپ کرد که خواندن آنها برای هر کتاب‌دوست و کتاب‌شناسی هیجان‌انگیز و آموزنده است. در سومین نوشتار این کتاب، به این کتاب‌ها و نوشتارها نگاهی انداخته شده است.

    پنجمین نوشتار این کتاب با عنوان «ولادیمیر ووینوویچ» دربارۀ این نویسندۀ روسی است. او گوگول روسیۀ مدرن است؛ نویسنده‌ای که آثارش پرشهامت و پرطنز، گزنده ولی انسانی است. او توسط برژنف به اتهام «بردن آبروی سرزمین مادری» به سبب نوشتن «زندگی و ماجراهای خارق‌العادۀ سرباز صفر ایوان چونکین» از روسیه اخراج شد. او در ادامۀ زندگی‌اش علاقمند به نقاشی می‌شود که در این نوشتار به این بخش از زندگی او توجه شده است. نوشتار بعدی نیز از اوست که روایت نگارش داستانی کوتاه را بیان می‌کند.

    آخرین نوشتار این کتاب که عنوان کتاب نیز از آن گرفته شده است، «کذّاب کبیر» نوشته آدام گاپنیک است که به نقد یک زندگی‌نامۀ جدید از رومن گری اختصاص دارد. مقاله چنین آغاز می‌شود: «رومن گری دروغگوی فوق‌العاده بزرگی بود. این قهرمان جنگ، رمان‌نویس و دیپلمات فرانسوی به همان راحتی و سادگی دروغ می‌بافت و سرهم می‌کرد که مردم عادی روزانه تخت خوابشان را مرتب می‌کنند .....».[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها