کتاب الشرکة (هاشمی شاهرودی)

    از ویکی‌نور
    کتاب الشرکة
    کتاب الشرکة (هاشمی شاهرودی)
    پدیدآورانهاشمی شاهرودی، محمود (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرکتاب المزارعة ** کتاب المساقاة
    ناشرمطبعة العالم العربی
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1434ق - 2013م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP ۱۹۰/۹/ـه‍۲،ش۴
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    کتاب الشرکة، از مجموعه «بحوثُ في الفقه»، مجموعه دروس خارج فقه مرجع دینی و عضو پیشین فقهای شورای نگهبان آیت‌الله سيد محمود هاشمى شاهرودى (۱۳۲۷-1397ش) است که به بررسی اجتهادی و مبسوط احکام شرعی عقود شرعی شرکت، مزارعه و مساقات و شرائط آن می‌پردازد. این دروس در حوزه علمیه قم تدریس شده است.

    هدف و روش

    • آیت‌الله هاشمى شاهرودى،با تأکید بر آنکه من این بحث‌های استدلالی را برای جویندگان فاضل حوزه علمیه قم بیان کردم و از سال 1410 تا سال 1417ق ادامه یافت ، افزوده است:
    • برخی از دانشوران حاضر بخشی از آن دروس را تقریر کردند و به نام «بحوثٌ في الفقه الزراعي» منتشر شد که قلمی نو و شایسته دارد و خدای کریم پاداش نیک بدهد.
    • ازآنجاکه روش من این است که اول تدریس می‌کنم و بعد از آن، همان دروس را به رشته تحریر درمی‌آورم، از من درخواست شد که تمامی آن دروس را برای انتشار آماده سازم تا پژوهشگران و مجتهدان بتوانند به آن مباحث دسترسی بیابند و پذیرفتم و از خدا یاری طلبیدم و امیدم آن است که محققان در این شرح نیز دیدگاه‌ها و مطالبی نو بیابند و همچنین شاهد تحلیل‌هایی باشند که مطابقت بیشتری با حقیقت این عقود سه‌گانه (شرکت، مزارعه و مساقات) و عقود مشابه دیگر داشته باشد.
    • هرچند امیدوارم این مباحث، روش فقهی اجتهادی متناسب با شبهات و تهدیدهای معاصر و مسائل نوظهور عرفی و اقتصادی را نشان دهد، ولیکن معتقدم که همواره از نظر روش، ساختار و مضمون و مقایسه با مکاتب فکری دیگر به اصلاح و تکمیل نیاز دارد....
    • این اثر شرحی بر متنی قدیمی (عروه) است و محدودیت‌های خاصّ خودش را دارد و شاید به سطح مطلوب از نظر روشی و محتوایی نرسد.[۱]

    ساختار و محتوا

    • در این اثر، به ترتیب درباره عقود سه‌گانه (شرکت، مزارعه و مساقات) بحث و بررسی جامعی انجام شده است. محور مباحث کتاب العروة الوثقی فيما تعم به البلوی و مسائل مطرح‌شده در آن است.

    نمونه مباحث

    • گاهی گفته می‌شود که از این روایات (تشویق به زراعت و غرس) بیش از این استفاده نمی‌شود که عمل کشت و زرع مستحبّ است،ولی انصاف آن است که احادیث مذکور بر استحباب عقد مزارعه نیز دلالت دارد.... [۲]

    پانویس

    1. مقدمه نویسنده، ص7-8.
    2. متن کتاب، ص68.پاورقی1.

    منابع مقاله

    • مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها