پرش به محتوا

درسنامه احکام مبتلا به حجاج: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - ' ' به ' ')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۹: خط ۳۹:




«درس‌نامه احكام مبتلابه حجاج»، اثر محمدحسين فلاح‌زاده (متولد 1338ش) است كه در آن، احكام عمومى مورد نياز حاجيان مانند تقليد، غسل، تيمم، نماز، خمس، زكات، نجاسات، مطهرات و... را در قالب چند درس تنظيم كرده و البته وارد بحث از احكام و مناسك حجّ و عمره نشده است.
'''درس‌نامه احكام مبتلابه حجاج'''، اثر محمدحسين فلاح‌زاده (متولد 1338ش) است كه در آن، احكام عمومى مورد نياز حاجيان مانند تقليد، غسل، تيمم، نماز، خمس، زكات، نجاسات، مطهرات و... را در قالب چند درس تنظيم كرده و البته وارد بحث از احكام و مناسك حجّ و عمره نشده است.


== ساختار ==
== ساختار ==
خط ۶۱: خط ۶۱:
چند مورد از مطالب مفيد كتاب به شرح ذيل است:
چند مورد از مطالب مفيد كتاب به شرح ذيل است:


1. در برخى روايات، آمده است كه ثواب يك ركعت نماز در مسجد الحرام، معادل صد هزار ركعت و در مسجد النبى(ص) معادل ده هزار ركعت نماز در جاى ديگر است. چه بجا و مناسب است كه زائران محترم از اين فرصت به‌خوبى استفاده كنند و نمازهاى واجب، بلكه مستحب را در اين مكان‌هاى شريف به‌جاى آورند و از پاداش بسيار زياد آن بهره‌مند گردند <ref>ر.ك: متن كتاب، ص54</ref>.
#در برخى روايات، آمده است كه ثواب يك ركعت نماز در مسجد الحرام، معادل صد هزار ركعت و در مسجد النبى(ص) معادل ده هزار ركعت نماز در جاى ديگر است. چه بجا و مناسب است كه زائران محترم از اين فرصت به‌خوبى استفاده كنند و نمازهاى واجب، بلكه مستحب را در اين مكان‌هاى شريف به‌جاى آورند و از پاداش بسيار زياد آن بهره‌مند گردند <ref>ر.ك: متن كتاب، ص54</ref>.
 
#در ايامى كه زائران محترم در دو شهر مكه و مدينه هستند، از فرصت استفاده كرده و در نماز جماعت مساجد اين دو شهر، به‌ويژه مسجد الحرام و مسجد النبى(ص) كه با جمعيت زيادى برگزار مى‌شود شركت كنند تا از ثواب بسيار زياد نماز جماعت و نماز خواندن در اين اماكن مقدس بهره‌مند شوند... خارج شدن از مسجد الحرام و مسجد مدينه هنگام شروع نماز جماعت جايز نيست و بر شيعيان واجب است كه با آنان نماز جماعت بخوانند. شركت در نماز جماعت اهل سنت، اختصاص به مسجد الحرام و مسجد النبى(ص) ندارد و در ديگر مساجد هم از نماز واجب كفايت مى‌كند <ref>همان، ص77</ref>.
2. در ايامى كه زائران محترم در دو شهر مكه و مدينه هستند، از فرصت استفاده كرده و در نماز جماعت مساجد اين دو شهر، به‌ويژه مسجد الحرام و مسجد النبى(ص) كه با جمعيت زيادى برگزار مى‌شود شركت كنند تا از ثواب بسيار زياد نماز جماعت و نماز خواندن در اين اماكن مقدس بهره‌مند شوند... خارج شدن از مسجد الحرام و مسجد مدينه هنگام شروع نماز جماعت جايز نيست و بر شيعيان واجب است كه با آنان نماز جماعت بخوانند. شركت در نماز جماعت اهل سنت، اختصاص به مسجد الحرام و مسجد النبى(ص) ندارد و در ديگر مساجد هم از نماز واجب كفايت مى‌كند <ref>همان، ص77</ref>.
#خمس فيش‌هاى ثبت‌نامى حج و مسائل مربوط به آن: هم‌اكنون كسانى كه قصد تشرف به حج يا عمره را دارند بايد براى حفظ نوبت، مبلغ مقرّرى را به بانك بسپارند كه اين مبلغ مطابق قرارداد مضاربه است و سودى نيز به آن تعلّق مى‌گيرد و پس از چند سال، نوبت تشرّف آن‌ها فرا مى‌رسد، اصل پول و سود آن را دريافت مى‌كنند و به سازمان حجّ و زيارت مى‌سپارند و به عمره يا حجّ مشرف مى‌شوند. با توجّه به ثبت‌نام جديد، اكثر مراجع معظم تقليد، پول ثبت‌نامى را متعلق خمس مى‌دانند <ref>همان، ص87</ref>.
 
#زائران و نمازهاى قضا: آنان كه نماز قضا دارند، فرصت را از دست ندهند و اوقات فراغت خود را بيهوده نگذرانند و بيش از مقدار نياز وقت خود را در بازارها و مغازه‌ها تلف نكنند و نمازهاى قضاى خود را به‌جاى آورند، كه اين وظيفه واجب آن‌هاست و بايد بدان عمل كنند و چه بهتر كه اين عبادت‌ها در اماكن مقدسى همچون مسجد الحرام و مسجد النبى(ص) انجام شود، كه افزون بر عمل به واجب شرعى از پاداش بيشترى نيز بهره‌مند خواهند شد <ref>ر.ك: همان، ص114</ref>.
3. خمس فيش‌هاى ثبت‌نامى حج و مسائل مربوط به آن: هم‌اكنون كسانى كه قصد تشرف به حج يا عمره را دارند بايد براى حفظ نوبت، مبلغ مقرّرى را به بانك بسپارند كه اين مبلغ مطابق قرارداد مضاربه است و سودى نيز به آن تعلّق مى‌گيرد و پس از چند سال، نوبت تشرّف آن‌ها فرا مى‌رسد، اصل پول و سود آن را دريافت مى‌كنند و به سازمان حجّ و زيارت مى‌سپارند و به عمره يا حجّ مشرف مى‌شوند. با توجّه به ثبت‌نام جديد، اكثر مراجع معظم تقليد، پول ثبت‌نامى را متعلق خمس مى‌دانند <ref>همان، ص87</ref>.
#وظيفه زائران در رابطه با تخلفات رفتارى در موسم حجّ و عمره: سزاوار است كسى كه به معروف امر مى‌كند و از منكر جلوگيرى مى‌كند، مانند طبيبى دلسوز و پدرى مهربان باشد؛ قصد خود را خالص كند و تنها براى رضاى خداوند اقدام كند و عمل خود را از هرگونه برترى‌جويى پاك كند. خود را پاك و منزه نداند؛ چه‌بسا همان شخصى كه اكنون خطايى از او سر زده است، داراى صفات پسنديده‌اى باشد كه مورد محبت الهى است؛ هرچند اين عمل او هم‌اكنون ناپسند و مورد غضب الهى باشد <ref>ر.ك: همان، ص154-155</ref>.
 
4. زائران و نمازهاى قضا: آنان كه نماز قضا دارند، فرصت را از دست ندهند و اوقات فراغت خود را بيهوده نگذرانند و بيش از مقدار نياز وقت خود را در بازارها و مغازه‌ها تلف نكنند و نمازهاى قضاى خود را به‌جاى آورند، كه اين وظيفه واجب آن‌هاست و بايد بدان عمل كنند و چه بهتر كه اين عبادت‌ها در اماكن مقدسى همچون مسجد الحرام و مسجد النبى(ص) انجام شود، كه افزون بر عمل به واجب شرعى از پاداش بيشترى نيز بهره‌مند خواهند شد <ref>ر.ك: همان، ص114</ref>.
 
5. وظيفه زائران در رابطه با تخلفات رفتارى در موسم حجّ و عمره: سزاوار است كسى كه به معروف امر مى‌كند و از منكر جلوگيرى مى‌كند، مانند طبيبى دلسوز و پدرى مهربان باشد؛ قصد خود را خالص كند و تنها براى رضاى خداوند اقدام كند و عمل خود را از هرگونه برترى‌جويى پاك كند. خود را پاك و منزه نداند؛ چه‌بسا همان شخصى كه اكنون خطايى از او سر زده است، داراى صفات پسنديده‌اى باشد كه مورد محبت الهى است؛ هرچند اين عمل او هم‌اكنون ناپسند و مورد غضب الهى باشد <ref>ر.ك: همان، ص154-155</ref>.


== وضعيت كتاب ==
== وضعيت كتاب ==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش