پرش به محتوا

ساحل خونين: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''ساحل خونین'''، ترجمه «اللهوف علی قتلی الطفوف» عالم بزرگ شیعه سید بن طاووس (589-664ق)، به قلم محمدجواد مولوی‌نیاست.
'''ساحل خونین'''، ترجمه «[[الملهوف علی قتلی الطفوف|اللهوف علی قتلی الطفوف]]» عالم بزرگ شیعه [[ابن طاووس، علی بن موسی|سید بن طاووس]] (589-664ق)، به قلم [[مولوی‌نیا، محمدجواد|محمدجواد مولوی‌نیا]]<nowiki/>ست.


بسیاری از علما و دانشمندان و نویسندگان در طول تاریخ از قلم‌فرسایی درباره واقعه کربلا دریغ ننموده و به شرح زندگانی و نهضت سیدالشهداء و وقایع بعد از شهادت پرداخته‌اند. از کتاب‌های بسیار مفیدی که پیرامون زندگانی حسین بن علی(ع) و نهضت عاشورا و شهادت او و یارانش و اسارت اهل ‌بیتش نوشته شده است، کتاب «لهوف» سید بن طاووس می‌باشد. این کتاب در عین اختصار از جامعیت و اعتبار خاصی در نزد علما و نویسندگان برخوردار می‎باشد. نوشتاری که فراروی شما خواننده عزیز و گرامی می‎باشد، ترجمه و تحقیقی پیرامون این کتاب ارزشمند می‎باشد<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ص20</ref>.
بسیاری از علما و دانشمندان و نویسندگان در طول تاریخ از قلم‌فرسایی درباره واقعه کربلا دریغ ننموده و به شرح زندگانی و نهضت سیدالشهداء و وقایع بعد از شهادت پرداخته‌اند. از کتاب‌های بسیار مفیدی که پیرامون زندگانی [[امام حسین علیه‌السلام|حسین بن علی(ع)]] و نهضت عاشورا و شهادت او و یارانش و اسارت اهل ‌بیتش نوشته شده است، کتاب «[[الملهوف علی قتلی الطفوف|لهوف]]» [[ابن طاووس، علی بن موسی|سید بن طاووس]] می‌باشد. این کتاب در عین اختصار از جامعیت و اعتبار خاصی در نزد علما و نویسندگان برخوردار می‎باشد. نوشتاری که فراروی شما خواننده عزیز و گرامی می‎باشد، ترجمه و تحقیقی پیرامون این کتاب ارزشمند می‎باشد<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ص20</ref>.


کتاب با مقدمه‌ای از مترجم در تبیین عظمت نهضت امام حسین(ع) و واقعه عاشورا آغاز شده است: «قهرمانان این حادثه بزرگ شخصیت‌هایی بودند که دوستی دنیا و جلوه‌های آن و نیز زر و زیور و پست و مقام و حتی زن و فرزند بر آنان چیره نشد و تیزی شمشیرها و نیزه‌ها آنها را در برابر طغیان اهل باطل سست و حقیر نساخت و لحظه‌ای از تلاش آنان برای دستیابی به کمالات انسانی و لقای پروردگار نکاست»<ref>ر.ک: همان، ص9</ref>.
کتاب با مقدمه‌ای از مترجم در تبیین عظمت نهضت [[امام حسین علیه‌السلام|امام حسین(ع)]] و واقعه عاشورا آغاز شده است: «قهرمانان این حادثه بزرگ شخصیت‌هایی بودند که دوستی دنیا و جلوه‌های آن و نیز زر و زیور و پست و مقام و حتی زن و فرزند بر آنان چیره نشد و تیزی شمشیرها و نیزه‌ها آنها را در برابر طغیان اهل باطل سست و حقیر نساخت و لحظه‌ای از تلاش آنان برای دستیابی به کمالات انسانی و لقای پروردگار نکاست»<ref>ر.ک: همان، ص9</ref>.


سید بن طاووس در مقدمه‌اش بر کتاب، به تبیین ویژگی‌های اولیای الهی پرداخته و هر آنچه که آنان را از جلال و عظمت حق منصرف گرداند را کوچک و حقیر و آنان را همواره به زیورهای هیبت و جلال الهی ملبس می‌داند<ref>ر.ک: ترجمه مقدمه مؤلف، ص27</ref>. مترجم با ذکر ابیاتی از غزلیات حافظ شیرازی در پانوشت این مقدمه به آن حلاوت خاصی بخشیده است<ref>ر.ک: همان، ص26 و 27</ref>.
[[ابن طاووس، علی بن موسی|سید بن طاووس]] در مقدمه‌اش بر کتاب، به تبیین ویژگی‌های اولیای الهی پرداخته و هر آنچه که آنان را از جلال و عظمت حق منصرف گرداند را کوچک و حقیر و آنان را همواره به زیورهای هیبت و جلال الهی ملبس می‌داند<ref>ر.ک: ترجمه مقدمه مؤلف، ص27</ref>. مترجم با ذکر ابیاتی از غزلیات [[حافظ، شمس‌الدین محمد|حافظ شیرازی]] در پانوشت این مقدمه به آن حلاوت خاصی بخشیده است<ref>ر.ک: همان، ص26 و 27</ref>.


مترجم علاوه بر ترجمه، گاه در پانوشت، توضیحات مفیدی داده است؛ از جمله در بررسی تاریخ ولادت سیدالشهداء، سه قول پنجم شعبان سال چهارم هجری، سوم شعبان و روزهای آخرین ماه ربیع‌الاول سال سوم هجری را مطرح کرده و ‌افزوده است: شیخ کلینی و شیخ طوسی قول سوم را پذیرفته‌اند<ref>ر.ک: متن کتاب، ص37</ref>.
مترجم علاوه بر ترجمه، گاه در پانوشت، توضیحات مفیدی داده است؛ از جمله در بررسی تاریخ ولادت سیدالشهداء، سه قول پنجم شعبان سال چهارم هجری، سوم شعبان و روزهای آخرین ماه ربیع‌الاول سال سوم هجری را مطرح کرده و ‌افزوده است: [[کلینی، محمد بن یعقوب|شیخ کلینی]] و [[طوسی، محمد بن حسن|شیخ طوسی]] قول سوم را پذیرفته‌اند<ref>ر.ک: متن کتاب، ص37</ref>.


معرفی اعلام در پانوشت از دیگر فعالیت‌های مترجم کتاب است<ref>ر.ک: همان، ص44</ref>.
معرفی اعلام در پانوشت از دیگر فعالیت‌های مترجم کتاب است<ref>ر.ک: همان، ص44</ref>.


مترجم تنها به ذکر ترجمه بسنده نکرده و فراوان نص عبارات خاندان پیامبر(ص) را ذکر کرده است؛ از آن جمله است عبارات زینب کبری و نیز سخنان فاطمه صغری به هنگام ورود به کوفه<ref>ر.ک: همان، ص191-194</ref>.
مترجم تنها به ذکر ترجمه بسنده نکرده و فراوان نص عبارات خاندان پیامبر(ص) را ذکر کرده است؛ از آن جمله است عبارات زینب کبری(س) و نیز سخنان فاطمه صغری(س) به هنگام ورود به کوفه<ref>ر.ک: همان، ص191-194</ref>.


==پانویس==
==پانویس==