پرش به محتوا

چشم تماشا (ترجمه نزهة الناظر و تنبیه الخاطر): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'نـ' به 'ن')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''چشم تماشا'''، ترجمه‌ای فارسی به قلم حدیث‌شناس معاصر، [[عبدالهادى مسعودى]] (متولد 1343ش)، از اثری عربی به نام [[نزهة الناظر و تنبيه الخاطر]]، از آثار ادیب و متکلم بغدادی قرن پنجم هجری قمری، [[ابوعبداللّه حسین بن محمد بن حسن حُلوانی]] است که تعداد 528 روایت سودمند را از پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) در موضوعات گوناگون (اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی) نقل می‌کند.
'''چشم تماشا'''، ترجمه‌ای فارسی به قلم حدیث‌شناس معاصر، [[عبدالهادى مسعودى]] (متولد 1343ش)، از اثری عربی به نام [[نزهة الناظر و تنبيه الخاطر]]، از آثار ادیب و متکلم بغدادی قرن پنجم هجری قمری، [[حلوانی، حسین بن محمد|ابوعبداللّه حسین بن محمد بن حسن حُلوانی]] است که تعداد 528 روایت سودمند را از پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) در موضوعات گوناگون (اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی) نقل می‌کند.


==درباره نسخه==
==درباره نسخه==
ازآنجاکه متن اصلی (عربی) به نام [[نزهة الناظر و تنبيه الخاطر]] و نسخه‌ای دیگر از همین ترجمه (فارسی) به اسم [[نزهة الناظر و تنبيه الخاطر (ویرایش جدید)]] قبلاً معرفی شده، در اینجا تفاوت نسخه و برخی از مطالب ناگفته بیان می‌شود.
ازآنجاکه متن اصلی (عربی) به نام [[نزهة الناظر و تنبيه الخاطر]] و نسخه‌ای دیگر از همین ترجمه (فارسی) به اسم [[نزهة الناظر و تنبيه الخاطر (ويرايش جديد)|نزهة الناظر و تنبيه الخاطر (ویرایش جدید)]] قبلاً معرفی شده، در اینجا تفاوت نسخه و برخی از مطالب ناگفته بیان می‌شود.
* چاپ قبلی این ترجمه در سال 1385ش و چاپ فعلی در سال 1388ش، منتشر شده است.
* چاپ قبلی این ترجمه در سال 1385ش و چاپ فعلی در سال 1388ش، منتشر شده است.
* مترجم در نسخه حاضر از برخی یادآوری‌های نویسنده و ویراستار معاصر، [[محمد اسفندیاری]] (متولد 1338ش)، بهره گرفته است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ص15</ref>.
* مترجم در نسخه حاضر از برخی یادآوری‌های نویسنده و ویراستار معاصر، [[اسفندیاری، محمد|محمد اسفندیاری]] (متولد 1338ش)، بهره گرفته است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ص15</ref>.


==اهمیت اثر==
==اهمیت اثر==
* به‌گفته [[عبدالهادى مسعودى]]، «نزهة الناظر و تنبيه الخاطر» به‌راستی بوستان خستگان اندیشه است. تلألؤ سخنان‌ حکمت‌ آموز هر معصوم و درخشش یکایک این درّهای سفته، خواننده را در فضایی تماشایی فرو می‌برد و به امتداد خواندن، او را از دنیا و بندهای شیطانی آن می‌رهاند و با‌ حقیقت‌ نهفته در ژرفای کلمات پیشوایانِ هدایت آشنا می‌سازد<ref>ر.ک: همان، ص5</ref>.
* به‌گفته [[مسعودی، عبدالهادی|عبدالهادى مسعودى]]، «[[نزهة الناظر و تنبيه الخاطر (ويرايش جديد)|نزهة الناظر و تنبيه الخاطر]]» به‌راستی بوستان خستگان اندیشه است. تلألؤ سخنان‌ حکمت‌ آموز هر معصوم و درخشش یکایک این درّهای سفته، خواننده را در فضایی تماشایی فرو می‌برد و به امتداد خواندن، او را از دنیا و بندهای شیطانی آن می‌رهاند و با‌ حقیقت‌ نهفته در ژرفای کلمات پیشوایانِ هدایت آشنا می‌سازد<ref>ر.ک: همان، ص5</ref>.
* ما می‌توانیم کار [[حلوانی]] را تکمیل کار‌ [[سید‌ رضـی‌]] در ادامه گردآوری سخنان بلیغ ائمه بدانیم ... تا سخنان امامان(ع) را تقویت کند و به این اندیشه کلامی شیعه قوت بخشد که همه، جـرعه‌نوشان جـام‌ نبوت هستند<ref>ر.ک: همان، ص12</ref>. [[حلوانی]] خودش نیز همین نکته را یادآور شده است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص18-23</ref>.
* ما می‌توانیم کار [[حلوانی، حسین بن محمد|حلوانی]] را تکمیل کار‌ [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سید‌ رضی‌]] در ادامه گردآوری سخنان بلیغ ائمه بدانیم ... تا سخنان امامان(ع) را تقویت کند و به این اندیشه کلامی شیعه قوت بخشد که همه، جرعه‌نوشان جام‌ نبوت هستند<ref>ر.ک: همان، ص12</ref>. [[حلوانی، حسین بن محمد|حلوانی]] خودش نیز همین نکته را یادآور شده است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص18-23</ref>.


==کیفیت ترجمه==
==کیفیت ترجمه==
* هرچند با توجه به استادی و حدیث‌شناسی مترجم ([[عبدالهادى مسعودى]]) و پیشینه طولانی و موفق او در آموزش، پژوهش و نگارش علوم حدیث و همچنین با مرور اجمالی برگردان حاضر و مقایسه آن با متن اصلی، می‌توان این ترجمه را وفادار، امانت‌دار و رسا و شیوا شمرد، ولیکن داوری تفصیلی و نهایی برعهده صاحب‌نظران است و فرصتی فراخ می‌طلبد.
* هرچند با توجه به استادی و حدیث‌شناسی مترجم ([[مسعودی، عبدالهادی|عبدالهادى مسعودى]]) و پیشینه طولانی و موفق او در آموزش، پژوهش و نگارش علوم حدیث و همچنین با مرور اجمالی برگردان حاضر و مقایسه آن با متن اصلی، می‌توان این ترجمه را وفادار، امانت‌دار و رسا و شیوا شمرد، ولیکن داوری تفصیلی و نهایی برعهده صاحب‌نظران است و فرصتی فراخ می‌طلبد.


==مقایسه ترجمه==
==مقایسه ترجمه==
متن: اعتمدت قول أميرالمؤمنين(ع) إذ قال: خذوا من كلّ علم أرواحه و دعوا ظروفه فإنَّ العلم كثير و العمر قصير<ref>ر.ک: همان، ص22</ref>.
متن: اعتمدت قول [[امام علی علیه‌السلام|أميرالمؤمنين(ع)]] إذ قال: خذوا من كلّ علم أرواحه و دعوا ظروفه فإنَّ العلم كثير و العمر قصير<ref>ر.ک: همان، ص22</ref>.
* ترجمه: من بر سخن امیر مؤمنان(ع) اعتماد کردم که فرمود: روح هر‌ دانش‌ را‌ برگیرید و ظرف و پوسته را وانهید که دانش فراوان است و عمر‌ رو به پایان<ref>ر.ک: همان، ص23</ref>.
* ترجمه: من بر سخن امیر مؤمنان(ع) اعتماد کردم که فرمود: روح هر‌ دانش‌ را‌ برگیرید و ظرف و پوسته را وانهید که دانش فراوان است و عمر‌ رو به پایان<ref>ر.ک: همان، ص23</ref>.