پرش به محتوا

سفرنامه ابودلف در ایران در سال 341 هجری: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'ه ها ' به 'ه‌ها ')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۶: خط ۲۶:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''سفرنامه ابودلف در ایران (در سال 341 هجری)'''، به معرفی معادن طبیعی شهرهای همدان، نهاوند، اصفهان و... و آداب و رسوم آنان می‌پردازد و نگارنده گاه سخنانش را با شنیده‌ها، شایعات و فرهنگ عامه می‌آمیزد. این اثر، برگردان فارسی به قلم [[سید ابوالفضل طباطبایی]] از رساله دومی است که جغرافی‌دان، معدن‌شناس، شاعر و جهان‌گرد قرن چهارم هجری قمری، [[مِسعَر بن مُهَلْهِل خزرجی]]، مشهور به [[اَبودُلَف]] نوشته است.
'''سفرنامه ابودلف در ایران (در سال 341 هجری)'''، به معرفی معادن طبیعی شهرهای همدان، نهاوند، اصفهان و... و آداب و رسوم آنان می‌پردازد و نگارنده گاه سخنانش را با شنیده‌ها، شایعات و فرهنگ عامه می‌آمیزد. این اثر، برگردان فارسی به قلم [[طب‍اطب‍ائ‍ی‌، اب‍وال‍ف‍ض‍ل‌|سید ابوالفضل طباطبایی]] از رساله دومی است که جغرافی‌دان، معدن‌شناس، شاعر و جهان‌گرد قرن چهارم هجری قمری، [[ابو دلف خزرجی، مسعر بن مهلهل|مِسعَر بن مُهَلْهِل خزرجی]]، مشهور به [[ابو دلف خزرجی، مسعر بن مهلهل|اَبودُلَف]] نوشته است.


==مخاطبان و تصحیح==
==مخاطبان و تصحیح==
* خاورشناس و ایران‌شناس مشهور روسی قرن بیستم میلادی، [[ولادیمیر فدورویچ مینورسکی]] (1877–1966م)، رساله ابودلف را تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای ارزنده نوشته و نویسنده‌اش را نیز شناسانده است. [[اَبودُلَف]] دو رساله‌اش را برای مخاطبانی نوشته و آنان در مواردی سخنانش را نپذیرفته و خیال‌بافی شمرده‌ و نظرشان را در همین نوشتار یادداشت کرده‌اند، ولیکن مشخصات این مخاطبان و ارزیابان مشخص نیست<ref>ر.ک: مقدمه مینورسکی، ص32-34</ref>.
* خاورشناس و ایران‌شناس مشهور روسی قرن بیستم میلادی، [[مینورسکی، ولادیمیر فئودوروویچ|ولادیمیر فدورویچ مینورسکی]] (1877–1966م)، رساله ابودلف را تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای ارزنده نوشته و نویسنده‌اش را نیز شناسانده است. [[ابو دلف خزرجی، مسعر بن مهلهل|اَبودُلَف]] دو رساله‌اش را برای مخاطبانی نوشته و آنان در مواردی سخنانش را نپذیرفته و خیال‌بافی شمرده‌ و نظرشان را در همین نوشتار یادداشت کرده‌اند، ولیکن مشخصات این مخاطبان و ارزیابان مشخص نیست<ref>ر.ک: مقدمه مینورسکی، ص32-34</ref>.


==هدف و روش==
==هدف و روش==
* ابودلف برای مخاطبانش، دعا کرده که خدا عزت و قدرت شما را پایدار سازد و بعد افزوده است: من بخشی از مسافرت خود را از بخارا تا چین و بازگشت به هند که در سمت قوسی خطّ سیر است، برایتان با اختصار نوشتم؛ اکنون شایسته دیدم که رساله کافی دیگری بنگارم که تمام یا بیشتر مشاهداتم را شامل شود و برای اشخاص گرامی وسیله آموزش باشد و دیدگان کسانی را که از سیاحت روی زمین بازمانده‌اند، روشن سازد<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص37-38</ref>.
* [[ابو دلف خزرجی، مسعر بن مهلهل|ابودلف]] برای مخاطبانش، دعا کرده که خدا عزت و قدرت شما را پایدار سازد و بعد افزوده است: من بخشی از مسافرت خود را از بخارا تا چین و بازگشت به هند که در سمت قوسی خطّ سیر است، برایتان با اختصار نوشتم؛ اکنون شایسته دیدم که رساله کافی دیگری بنگارم که تمام یا بیشتر مشاهداتم را شامل شود و برای اشخاص گرامی وسیله آموزش باشد و دیدگان کسانی را که از سیاحت روی زمین بازمانده‌اند، روشن سازد<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص37-38</ref>.


==ساختار و محتوا==
==ساختار و محتوا==
خط ۳۸: خط ۳۸:


==نمونه مباحث==
==نمونه مباحث==
*... قرمیسین (کرمانشاه) و آن شهر عجیب و زیبایی است.... [[اَبودُلَف]] در ادامه، حکایت شگفت‌آوری از آن شهر، نقل کرده، ولی مخاطب او نپذیرفته و گفته است که: گمان می‌کنم این خبر نیز از خیال‌بافی‌های ابودلف باشد<ref>ر.ک: متن کتاب، ص61-62</ref>.
*... قرمیسین (کرمانشاه) و آن شهر عجیب و زیبایی است.... [[ابو دلف خزرجی، مسعر بن مهلهل|اَبودُلَف]] در ادامه، حکایت شگفت‌آوری از آن شهر، نقل کرده، ولی مخاطب او نپذیرفته و گفته است که: گمان می‌کنم این خبر نیز از خیال‌بافی‌های ابودلف باشد<ref>ر.ک: متن کتاب، ص61-62</ref>.


==پانویس==
==پانویس==