پرش به محتوا

البئر: تفاوت میان نسخه‌ها

۳۹۴ بایت اضافه‌شده ،  ۲۱ مارس
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
‌'''البِئر'''، تألیف ادیب و شاعر کوفی قرن دوم و سوم هجری قمری، [[ابوعبدالله محمد بن زیاد]]، مشهور به [[ابن اَعرابى]] (۱۵۰- ۲۳۱ق)، پژوهشی ادبی است که اسامی بِئر (چاه) و معانی واژگان مرتبط را در زبان عربی توضیح می‌دهد و بر جنبه زبان‌شناسی و شواهد شعری تأکید دارد. ادیب، واژه‌شناس و قرآن‌پژوه معاصر مصری و استاد پژوهش‌های لغوی دانشکده ادبیات دانشگاه عین ‌شمس، [[رمضان عبدالتواب]] (1348-1422ق)، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع شواهدش را ثبت کرده و گاه توضیحی لغوی عرضه داشته است. محقق کتاب، سلسله روایت اثر حاضر از [[ابن اعرابى]] را بر اساس نسخه‌های خطی آن و فهرست «ابن خیر» به ‌شکل نمودار ترسیم کرده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص31</ref>.
‌'''البِئر'''، تألیف ادیب و شاعر کوفی قرن دوم و سوم هجری قمری، [[ابن اعرابی، ابوعبدالله محمد بن زیاد|ابوعبدالله محمد بن زیاد]]، مشهور به [[ابن اعرابی، ابوعبدالله محمد بن زیاد|ابن اَعرابى]] (۱۵۰- ۲۳۱ق)، پژوهشی ادبی است که اسامی بِئر (چاه) و معانی واژگان مرتبط را در زبان عربی توضیح می‌دهد و بر جنبه زبان‌شناسی و شواهد شعری تأکید دارد. ادیب، واژه‌شناس و قرآن‌پژوه معاصر مصری و استاد پژوهش‌های لغوی دانشکده ادبیات دانشگاه عین ‌شمس، [[عبدالتواب، رمضان|رمضان عبدالتواب]] (1348-1422ق)، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع شواهدش را ثبت کرده و گاه توضیحی لغوی عرضه داشته است. محقق کتاب، سلسله روایت اثر حاضر از [[ابن اعرابی، ابوعبدالله محمد بن زیاد|ابن اعرابى]] را بر اساس نسخه‌های خطی آن و فهرست «ابن خیر» به ‌شکل نمودار ترسیم کرده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص31</ref>.


==هدف و روش==
==هدف و روش==
* [[ابن اَعرابى]] بدون مقدمه وارد بحث اصلی شده است و در نتیجه، دیدگاه او درباره اهداف و چگونگی‌های نگارش اثر حاضر مشخص نیست.
* [[ابن اعرابی، ابوعبدالله محمد بن زیاد|ابن اَعرابى]] بدون مقدمه وارد بحث اصلی شده است و در نتیجه، دیدگاه او درباره اهداف و چگونگی‌های نگارش اثر حاضر مشخص نیست.
* [[رمضان عبدالتواب]]، این کتاب را یکی از آثاری دانسته که هسته اولیه پیدایش فرهنگ‌نامه‌های بزرگ واژه‌شناسی زبان عربی در دوره‌های بعدی را تشکیل داده است. او تأکید دارد که نویسندگان این نوع از کتاب‌ها، کوشیده‌اند همه واژگانی را که بر یک معنا دلالت دارد یا شامل یک موضوع می‌شود، در یک کتاب گردآوری کنند و برای آن، شواهدی از قرآن، روایات، اشعار و امثال و حکم بیاورند<ref>ر.ک: همان، ص5-6</ref>.
* [[عبدالتواب، رمضان|رمضان عبدالتواب]]، این کتاب را یکی از آثاری دانسته که هسته اولیه پیدایش فرهنگ‌نامه‌های بزرگ واژه‌شناسی زبان عربی در دوره‌های بعدی را تشکیل داده است. او تأکید دارد که نویسندگان این نوع از کتاب‌ها، کوشیده‌اند همه واژگانی را که بر یک معنا دلالت دارد یا شامل یک موضوع می‌شود، در یک کتاب گردآوری کنند و برای آن، شواهدی از قرآن، روایات، اشعار و امثال و حکم بیاورند<ref>ر.ک: همان، ص5-6</ref>.
* به‌گفته محقق کتاب، [[ابن اَعرابى]]، کتاب‌های دیگری به شیوه اثر حاضر درباره خیل (اسب)، انواء (طلوع و غروب خورشید و منازل ماه)، ذباب (مگس، پشه و زنبور)، زرع (بذرافشانی و زراعت)، نخل (درخت خرما)، نبات (گیاه) و... تألیف کرده است<ref>ر.ک: همان، ص5</ref>.
* به‌گفته محقق کتاب، [[ابن اعرابی، ابوعبدالله محمد بن زیاد|ابن اَعرابى]]، کتاب‌های دیگری به شیوه اثر حاضر درباره خیل (اسب)، انواء (طلوع و غروب خورشید و منازل ماه)، ذباب (مگس، پشه و زنبور)، زرع (بذرافشانی و زراعت)، نخل (درخت خرما)، نبات (گیاه) و... تألیف کرده است<ref>ر.ک: همان، ص5</ref>.


==ساختار و محتوا==
==ساختار و محتوا==