پرش به محتوا

تهانوی، اشرف‌علی: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - '¬' به '‌'
جز (جایگزینی متن - 'شـ' به 'ش')
جز (جایگزینی متن - '¬' به '‌')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۹: خط ۹:
| توضیح تصویر =  
| توضیح تصویر =  


| نام کامل = اشرف¬علی بن عبدالحق تهانوی  
| نام کامل = اشرف‌علی بن عبدالحق تهانوی  


| نام‌های دیگر =  
| نام‌های دیگر =  
خط ۵۵: خط ۵۵:
| پیش از =  
| پیش از =  


| اساتید = مولانا فتح¬محمد تهانوی، منفعت¬علی دیوبندی، مولان محمود، سید احمد دهلوی، یعقوب بن مملوک¬علی نانوتوی، محمد بن عبدالله مهاجر مکی، شیخ امدادالله مهاجر  
| اساتید = مولانا فتح‌محمد تهانوی، منفعت‌علی دیوبندی، مولان محمود، سید احمد دهلوی، یعقوب بن مملوک‌علی نانوتوی، محمد بن عبدالله مهاجر مکی، شیخ امدادالله مهاجر  


| مشایخ  =  
| مشایخ  =  
خط ۸۴: خط ۸۴:


}}
}}
تَهانَوی، اشرف¬علی بن عبدالحق(5 ربیع‌الآخر 1280- رجب 1362ق/19 سپتامبر 1863- ژوئیۀ 1943)، خطیب، مفسر، مصلح و نویسندۀ پرکار حنفی که در شبه قارۀ هند به حکیم الامت شهرت دارد.  
تَهانَوی، اشرف‌علی بن عبدالحق(5 ربیع‌الآخر 1280- رجب 1362ق/19 سپتامبر 1863- ژوئیۀ 1943)، خطیب، مفسر، مصلح و نویسندۀ پرکار حنفی که در شبه قارۀ هند به حکیم الامت شهرت دارد.  


==زندگی‌نامه==  
==زندگی‌نامه==  
خط ۹۲: خط ۹۲:
==تحصیلات==
==تحصیلات==


دورۀ ابتدایی علوم اسلامی را در همان سرزمین پشت سر نهاد. دروس عربی، فقه و علوم قرآنی و حدیث را در دارالعلوم دیوبند نزد بزرگان زمان خود همچون مولانا فتح¬محمد تهانوی، منفعت¬علی دیوبندی، مولانا محمود، سید احمد دهلوی و یعقوب بن مملوک¬علی نانوتوی فرا گرفت. با گذر از این دورۀ آموزشهای اولیه، همراه پدرش برای گزاردن حج راهی سرزمین حجاز شد و در آنجا در درس محمد عبدالله مهاجر مکی قرآن را فرا گرفت؛ همچنین محضر صوفیِ تهانوی شیخ امدادالله مهاجر را در مکه دریافت و از او آداب و رموز طریقۀ صوفیه را فرا گرفت. سپس به هند بازگشت و در جامع العلوم کانپور به تدریس مشغول شد و در عین حال، به سیر و سلوک صوفیانه روی آورد؛ اما دیری نپایید که از درس و بحث دوری گزید و بار دیگر راهی حجاز شد.  
دورۀ ابتدایی علوم اسلامی را در همان سرزمین پشت سر نهاد. دروس عربی، فقه و علوم قرآنی و حدیث را در دارالعلوم دیوبند نزد بزرگان زمان خود همچون مولانا فتح‌محمد تهانوی، منفعت‌علی دیوبندی، مولانا محمود، سید احمد دهلوی و یعقوب بن مملوک‌علی نانوتوی فرا گرفت. با گذر از این دورۀ آموزشهای اولیه، همراه پدرش برای گزاردن حج راهی سرزمین حجاز شد و در آنجا در درس محمد عبدالله مهاجر مکی قرآن را فرا گرفت؛ همچنین محضر صوفیِ تهانوی شیخ امدادالله مهاجر را در مکه دریافت و از او آداب و رموز طریقۀ صوفیه را فرا گرفت. سپس به هند بازگشت و در جامع العلوم کانپور به تدریس مشغول شد و در عین حال، به سیر و سلوک صوفیانه روی آورد؛ اما دیری نپایید که از درس و بحث دوری گزید و بار دیگر راهی حجاز شد.  


==تصوف==
==تصوف==
خط ۱۱۲: خط ۱۱۲:
  بر بهشتی زیور در فقه حنفی. در سخن از این دو اثر اخیر، باید به یاد آورد که به جز از منظـرجایگاه دینی، از بابت زبان طرح مطالب نیز دارای اهمیت فراوان‌اند.
  بر بهشتی زیور در فقه حنفی. در سخن از این دو اثر اخیر، باید به یاد آورد که به جز از منظـرجایگاه دینی، از بابت زبان طرح مطالب نیز دارای اهمیت فراوان‌اند.


درواقع این آثار از نخستین مجامیع فقهی به شمار می‌روند که به زبان اردو تألیف گشته‌اند. خطبهالاحکام به عربی و کتاب¬النکاح از دیگر نمونه آثار فقهی تهانوی است.  
درواقع این آثار از نخستین مجامیع فقهی به شمار می‌روند که به زبان اردو تألیف گشته‌اند. خطبهالاحکام به عربی و کتاب‌النکاح از دیگر نمونه آثار فقهی تهانوی است.  


==اتحاد دین و سیاست==  
==اتحاد دین و سیاست==  
خط ۱۳۰: خط ۱۳۰:
==ادب فارسی==  
==ادب فارسی==  


علاقه و دانش ادبی اشرف¬علی تهانوی به‌ویژه نسبت به ادب فارسی در جای جای آثار او هویداست. برای نمونه تقریباً همه استشهادات ادبی او در التکشف را اشعار فارسی به خصوص ابیات مولوی، حافظ، سنایی و جز آنها در بر گرفته است. نشانه‌های این توجه را می‌توان در ترجمه، تفسیر، شرح و تفصیلهای وی بر دیوان این بزرگان ادب فارسی، در نظر آورد. در این دسته آثار، شرح عارفانۀ او بر دیوان حافظ است با نام عرفان حافظ که مؤلف آن را تا ردیف حرف «د» انجام داده، و متضمن نکات و لطایف فراوان و به زبان اردوست. این اثر در 1327ق به پایان رسید. کلید مثنوی در ترجمه و شرح ابیات دفاتر اول تا ششم مثنوی مولوی نمونۀ دیگر است. از این مجموعه دفتر اول و ششم را مؤلف خود تحریر نموده، اما بقیۀ بخشها را شبیراحمد برادرزادۀ او و حبیب احمد کیرانوی نوشته‌اند که به ترتیب به شرح شبیری و شرح حبیبی معروف‌اند. او در تألیف این اثر به آراء ابن عطاءالله سکندری توجه فراوان داشته است. از دیگر آثار تهانوی تنها برای نمونه می‌توان به التجلی العظیم فی احسن تقویم به عربی؛ و آثار اردوی او همچون الاکسیر فی ترجمه التنویر؛ القول البدیع فی اشتراط المصر للتجمیع؛ تنشیط الطبع فی اجراء القراءات السبع؛ البوادر و النوادر اشاره کرد.  
علاقه و دانش ادبی اشرف‌علی تهانوی به‌ویژه نسبت به ادب فارسی در جای جای آثار او هویداست. برای نمونه تقریباً همه استشهادات ادبی او در التکشف را اشعار فارسی به خصوص ابیات مولوی، حافظ، سنایی و جز آنها در بر گرفته است. نشانه‌های این توجه را می‌توان در ترجمه، تفسیر، شرح و تفصیلهای وی بر دیوان این بزرگان ادب فارسی، در نظر آورد. در این دسته آثار، شرح عارفانۀ او بر دیوان حافظ است با نام عرفان حافظ که مؤلف آن را تا ردیف حرف «د» انجام داده، و متضمن نکات و لطایف فراوان و به زبان اردوست. این اثر در 1327ق به پایان رسید. کلید مثنوی در ترجمه و شرح ابیات دفاتر اول تا ششم مثنوی مولوی نمونۀ دیگر است. از این مجموعه دفتر اول و ششم را مؤلف خود تحریر نموده، اما بقیۀ بخشها را شبیراحمد برادرزادۀ او و حبیب احمد کیرانوی نوشته‌اند که به ترتیب به شرح شبیری و شرح حبیبی معروف‌اند. او در تألیف این اثر به آراء ابن عطاءالله سکندری توجه فراوان داشته است. از دیگر آثار تهانوی تنها برای نمونه می‌توان به التجلی العظیم فی احسن تقویم به عربی؛ و آثار اردوی او همچون الاکسیر فی ترجمه التنویر؛ القول البدیع فی اشتراط المصر للتجمیع؛ تنشیط الطبع فی اجراء القراءات السبع؛ البوادر و النوادر اشاره کرد.  


==وفات==  
==وفات==  
خط ۱۵۲: خط ۱۵۲:
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==


حاج¬منوچهری، فرامرز، دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ اول، سال چاپ 1378
حاج‌منوچهری، فرامرز، دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ اول، سال چاپ 1378