پرش به محتوا

بررسى روش ادارى و آموزشى ربع رشیدى: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'زندگینامه' به 'زندگی‌نامه'
جز (جایگزینی متن - 'رده:فاقد تصویر روی جلد' به '')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
جز (جایگزینی متن - 'زندگینامه' به 'زندگی‌نامه')
خط ۲۹: خط ۲۹:
'''بررسی روش اداری و آموزشی ربع رشیدی'''، اثر محمدمهدی بروشکی، یکی از مدارس بزرگ قرن هشتم مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
'''بررسی روش اداری و آموزشی ربع رشیدی'''، اثر محمدمهدی بروشکی، یکی از مدارس بزرگ قرن هشتم مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.


ربع رشیدى، یکى از مدارس بزرگ و بااهمیت پارۀ نخست سدۀ هشتم هجرى در ایران بوده است. با آنکه از مدارس ایران پس از اسلام، تاکنون بسیار گفته‌اند؛ اما به ربع رشیدى یا مدرسه رشیدیه چنان‌که باید نپرداخته‌اند و از برتریهاى مدیریتى، ادارى و آموزشى آن بر مدارس پس، پیش و هم‌دورۀ آن نگفته‌اند. این نگارش در پى جبران این کاستى است و از این رهگذر به نکات زیر اشارت دارد: کلیاتى درباره تاریخ تحول و زندگینامه پایه‌گذار ربع رشیدى، تأسیسات مشابه و همعصر ربع رشیدى، منابع اطلاع و هدف از تأسیس و موقعیت مکانى ربع رشیدى، شیوه ادارى و مالى ربع رشیدى، آموزش و پرورش در ربع رشیدى. کتاب داراى پیشگفتار و دو بخش سه‌فصلى است.  
ربع رشیدى، یکى از مدارس بزرگ و بااهمیت پارۀ نخست سدۀ هشتم هجرى در ایران بوده است. با آنکه از مدارس ایران پس از اسلام، تاکنون بسیار گفته‌اند؛ اما به ربع رشیدى یا مدرسه رشیدیه چنان‌که باید نپرداخته‌اند و از برتریهاى مدیریتى، ادارى و آموزشى آن بر مدارس پس، پیش و هم‌دورۀ آن نگفته‌اند. این نگارش در پى جبران این کاستى است و از این رهگذر به نکات زیر اشارت دارد: کلیاتى درباره تاریخ تحول و زندگی‌نامه پایه‌گذار ربع رشیدى، تأسیسات مشابه و همعصر ربع رشیدى، منابع اطلاع و هدف از تأسیس و موقعیت مکانى ربع رشیدى، شیوه ادارى و مالى ربع رشیدى، آموزش و پرورش در ربع رشیدى. کتاب داراى پیشگفتار و دو بخش سه‌فصلى است.  


در بخش اول، نخست در نگاهى بسیار گذرا از تاریخ مغول در ایران(616-736 ه‍‌. ق) یاد مى‌شود، آنگاه زندگینامه رشیدالدین فضل اللّه همدانى که بنیانگذار ربع رشیدى است مى‌آید و به گزیده‌اى از آثار و عقاید و اندیشه‌هاى سیاسى او اشارت مى‌رود و تأسیسات خیریۀ او شرح و شماره مى‌شود. سپس از مؤسسه‌هاى مشابه و همعصر ربع رشیدى؛ یعنى، شنب غازان، گنبد سلطانیه، مدرسه‌هاى بخارا، شمسیۀ یزد، مظفریه میبد فارس و مدرسه معروف سیاره(که همراه اردوى الجاتیو در گردش بوده است) سخن مى‌رود.  
در بخش اول، نخست در نگاهى بسیار گذرا از تاریخ مغول در ایران(616-736 ه‍‌. ق) یاد مى‌شود، آنگاه زندگی‌نامه رشیدالدین فضل اللّه همدانى که بنیانگذار ربع رشیدى است مى‌آید و به گزیده‌اى از آثار و عقاید و اندیشه‌هاى سیاسى او اشارت مى‌رود و تأسیسات خیریۀ او شرح و شماره مى‌شود. سپس از مؤسسه‌هاى مشابه و همعصر ربع رشیدى؛ یعنى، شنب غازان، گنبد سلطانیه، مدرسه‌هاى بخارا، شمسیۀ یزد، مظفریه میبد فارس و مدرسه معروف سیاره(که همراه اردوى الجاتیو در گردش بوده است) سخن مى‌رود.  


بخش دوم. ربع رشیدى یا رشیدیه
بخش دوم. ربع رشیدى یا رشیدیه