پرش به محتوا

انصار الحسين‌ عليه‌السلام: دراسة عن شهداء ثورة الحسين(ع)، الرجال و الدلالات: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات کتاب
{{جعبه اطلاعات کتاب
| تصویر =NUR26671J1.jpg
| تصویر =NUR26671J1.jpg
| عنوان =أنصار الحسين عليه السلام: دراسة عن شهداء ثورة الحسين (ع)، الرجال و الدلالات
| عنوان =أنصار الحسین علیه السلام: دراسة عن شهداء ثورة الحسین (ع)، الرجال و الدلالات
| عنوان‌های دیگر =أنصار الحسين عليه السلام
| عنوان‌های دیگر =أنصار الحسین علیه السلام
|پدیدآورندگان  
|پدیدآورندگان  
| پدیدآوران =  
| پدیدآوران =  
[[شمس‌الدین، محمدمهدی]] (نویسنده)
[[شمس‌الدین، محمدمهدی]] (نویسنده)
[[ غريري، سامي]] (مصحح)
[[ غریری، سامی]] (مصحح)
|زبان  
|زبان  
| زبان =
| زبان =
| کد کنگره =‏‎‏/‎‏ش‎‏8‎‏ الف041‎‏8‎‏ / 42 BP  
| کد کنگره =‏‎‏/‎‏ش‎‏8‎‏ الف041‎‏8‎‏ / 42 BP  
| موضوع = حسين بن علي(ع)، امام سوم، 4 - 61ق. - اصحاب
| موضوع = حسین بن علی(ع)، امام سوم، 4 - 61ق. - اصحاب
واقعه کربلا، 61ق.
واقعه کربلا، 61ق.
زيارتنامه ها
زیارتنامه ها
|ناشر  
|ناشر  
| ناشر =دار الکتاب الإسلامي
| ناشر =دار الکتاب الإسلامی
| مکان نشر =ايران - قم  
| مکان نشر =ایران - قم  
| سال نشر =1429ق. = 2008م.     
| سال نشر =1429ق. = 2008م.     


خط ۲۸: خط ۲۸:
| پیش از =
| پیش از =
}}
}}
'''اَنصار الحسين‌ عليه‌السلام: دراسة عن شهداء ثورة الحسين(ع)، الرجال و الدلالات''' تألیف [[شمس‌الدین، محمدمهدی|محمدمهدی شمس‌الدین]]، کتاب حاضر، كه در سال 1394 قمرى نوشته شده، مهمترين اثر دربارۀ ياران امام حسین(ع)است.  
'''اَنصار الحسین‌ علیه‌السلام: دراسة عن شهداء ثورة الحسین(ع)، الرجال و الدلالات''' تألیف [[شمس‌الدین، محمدمهدی|محمدمهدی شمس‌الدین]]، کتاب حاضر، که در سال 1394 قمرى نوشته شده، مهمترین اثر دربارۀ یاران امام حسین(ع)است.  


در آغاز کتاب از منابع این تحقيق سخن رفته و در بخش اوّل و دوم به بحث دربارۀ یاران امام پرداخته شده است.  
در آغاز کتاب از منابع این تحقیق سخن رفته و در بخش اوّل و دوم به بحث دربارۀ یاران امام پرداخته شده است.  


بخش اوّل با عنوان زیبای «کم هم و من هم؟» عهدەدار تحقیق در بارۀ تعداد و شرح حال شھیدان کربلاست و با اتّکا به منابع متعدّدی نوشته شده است.
بخش اوّل با عنوان زیبای «کم هم و من هم؟» عهدەدار تحقیق در بارۀ تعداد و شرح حال شھیدان کربلاست و با اتّکا به منابع متعدّدی نوشته شده است.


به نظر نویسنده راهی برای دستیابی به تعداد واقعى ياران امام حسين وجود ندارد و گزارشهایی که در این باره وجود دارد بيان كنندۀ تعداد تقريبى است و نه واقعی. و البتّه این تعداد تقریبى چندان بيشتر يا كمتر از تعداد واقعى نيست. (ص٢٣).
به نظر نویسنده راهی برای دستیابی به تعداد واقعى یاران امام حسین وجود ندارد و گزارشهایی که در این باره وجود دارد بیان کنندۀ تعداد تقریبى است و نه واقعی. و البتّه این تعداد تقریبى چندان بیشتر یا کمتر از تعداد واقعى نیست. (ص٢٣).


وی در جایی از کتاب می‌گوید كه تعداد یاران آن حضرت که در كربلا شهيد شدند، کمی بیش از صد نفر است. (ص۴٩و ۵٢). ولی در پایان کتاب تعداد شهيدان را بيش از صد و بيست نفر مى‌داند(ص٢٢٨)، كه احتمالاً سهوالقلم است. زيرا حاصل جمع شهیدان کربلا (که به نظر نویسنده بیش از صد نفر است)، با شهیدان کوفه (که به نظر او شش نفر است)، بيش از صد و شش نفر مى‌شود و نه بيش از صد و بيست نفر.
وی در جایی از کتاب می‌گوید که تعداد یاران آن حضرت که در کربلا شهید شدند، کمی بیش از صد نفر است. (ص۴٩و ۵٢). ولی در پایان کتاب تعداد شهیدان را بیش از صد و بیست نفر مى‌داند(ص٢٢٨)، که احتمالاً سهوالقلم است. زیرا حاصل جمع شهیدان کربلا (که به نظر نویسنده بیش از صد نفر است)، با شهیدان کوفه (که به نظر او شش نفر است)، بیش از صد و شش نفر مى‌شود و نه بیش از صد و بیست نفر.


نویسنده دو فهرست از اسامی شهدای كربلا ارائه كرده است:  
نویسنده دو فهرست از اسامی شهدای کربلا ارائه کرده است:  


فهرست اوّل شامل اسامی افرادی است که نام آنها در زيارت منسوب به ناحيه و منابع تاريخى آمده و به نظر نويسنده مطمئناً در كربلا به شهادت رسيدند. اين عدّه هشتاد و دو نفر هستند.(در پاورقى صفحۀ ٢٩ تعداد اين عدّه هشتاد و يک نفر دانسته شده است.)  
فهرست اوّل شامل اسامی افرادی است که نام آنها در زیارت منسوب به ناحیه و منابع تاریخى آمده و به نظر نویسنده مطمئناً در کربلا به شهادت رسیدند. این عدّه هشتاد و دو نفر هستند.(در پاورقى صفحۀ ٢٩ تعداد این عدّه هشتاد و یک نفر دانسته شده است.)  


فهرست دوم شامل اسامى افرادى است كه نام آنها در يك منبع آمده ومتأخّر است؛ مانند زیارت رجبیه، مناقب ابن شهر آشوب، مثيرالاحزان و اللّهوف. اين عدّه بيست و نه نفر هستند و به نظر نویسنده تعداد کمی از آنها وجود واقعی داشته‌اند و، به عبارت ديگر،اغلب آنها شخصيّتهاى خيالى هستند.
فهرست دوم شامل اسامى افرادى است که نام آنها در یک منبع آمده ومتأخّر است؛ مانند زیارت رجبیه، مناقب ابن شهر آشوب، مثیرالاحزان و اللّهوف. این عدّه بیست و نه نفر هستند و به نظر نویسنده تعداد کمی از آنها وجود واقعی داشته‌اند و، به عبارت دیگر،اغلب آنها شخصیّتهاى خیالى هستند.


دانستنی است که نویسنده بحثی در بارۀ زیارت ناحیه و زیارت رجبیه کرده و اسامی شهدای مشترک اين دو زيارتنامه را استخراج كرده كه پنجاه نفر است. همچنين اسامی ویژۀ زیارت رجبیه را، که زیارت ناحیه فاقد آن است، استخراج کرده كه بيست و چھار نفر است. آنگاه بە ارزیابی این دو زيارتنامه پرداخته و زيارت ناحيه رااز حضرت ولىّ عصر(عج) وامام حسن عسكرى(ع) ندانسته و زيارت رجبيه را از سیّد بن طاووس شمرده و، در واقع، او را واضع آن دانسته است. گو اينكه نويسنده هیچكدام از این زیارتنامه‌ها را مأثور نمى‌داند، امّا زيارت ناحيه را به لحاظ تاريخى
دانستنی است که نویسنده بحثی در بارۀ زیارت ناحیه و زیارت رجبیه کرده و اسامی شهدای مشترک این دو زیارتنامه را استخراج کرده که پنجاه نفر است. همچنین اسامی ویژۀ زیارت رجبیه را، که زیارت ناحیه فاقد آن است، استخراج کرده که بیست و چھار نفر است. آنگاه بە ارزیابی این دو زیارتنامه پرداخته و زیارت ناحیه رااز حضرت ولىّ عصر(عج) وامام حسن عسکرى(ع) ندانسته و زیارت رجبیه را از سیّد بن طاووس شمرده و، در واقع، او را واضع آن دانسته است. گو اینکه نویسنده هیچکدام از این زیارتنامه‌ها را مأثور نمى‌داند، امّا زیارت ناحیه را به لحاظ تاریخى
ارزشمند و معتبر می‌داند که مشتمل بر اسامی شهیدان کربلاست. حال آنكه زيارت رجبیه را منبع دست دوم می‌شمارد و بر منفردات آن اعتماد نمى‌كند.
ارزشمند و معتبر می‌داند که مشتمل بر اسامی شهیدان کربلاست. حال آنکه زیارت رجبیه را منبع دست دوم می‌شمارد و بر منفردات آن اعتماد نمى‌کند.


از دیگر مطالب بخش اوّل کتاب، بحثی است دربارۀ شهيدان كوفه كه نويسنده آنها را شش تن دانسته و شرح حالشان را بيان كرده است. مطلب ديگر در بارۀ شهيدان بنی‌هاشم در کربلاست که نام و هویّت بیست و هفت تن ذكر شده و نويسنده وجود هفده تن را در نزد خود ثابت شده دانسته است. آخرين مطلبٍ اين بخش دربارۀ مدفن شهيدان كربلا (از بنى‌هاشم و غير بنى‌هاشم) است.
از دیگر مطالب بخش اوّل کتاب، بحثی است دربارۀ شهیدان کوفه که نویسنده آنها را شش تن دانسته و شرح حالشان را بیان کرده است. مطلب دیگر در بارۀ شهیدان بنی‌هاشم در کربلاست که نام و هویّت بیست و هفت تن ذکر شده و نویسنده وجود هفده تن را در نزد خود ثابت شده دانسته است. آخرین مطلبٍ این بخش دربارۀ مدفن شهیدان کربلا (از بنى‌هاشم و غیر بنى‌هاشم) است.


در بخش دوم کتاب از (اهل بصیرت) بودن شهيدان كربلا، نقش موالى در قيام آن حضرت، ريشۀ قومى و قبيله‌اى ياران امام و وطن آنها، سياست قطع سرهاى شهيدان و ... سخن رفته است.
در بخش دوم کتاب از (اهل بصیرت) بودن شهیدان کربلا، نقش موالى در قیام آن حضرت، ریشۀ قومى و قبیله‌اى یاران امام و وطن آنها، سیاست قطع سرهاى شهیدان و ... سخن رفته است.


كتاب حاضر دوبار به فارسى ترجمه شده است: بار اوّل ذيل عنوان انصارالحسين(ع)، به قلم ناصر هاشم‌زاده (چاپ اول: تهران، انتشارات اميركبير، ١٣۶۴)؛ و بار دوم با عنوان شهیدان کربلا به قلم هوشنگ اجاقی (چاپ اوّل: نشر آفاق، 1406ق).
کتاب حاضر دوبار به فارسى ترجمه شده است: بار اوّل ذیل عنوان انصارالحسین(ع)، به قلم ناصر هاشم‌زاده (چاپ اول: تهران، انتشارات امیرکبیر، ١٣۶۴)؛ و بار دوم با عنوان شهیدان کربلا به قلم هوشنگ اجاقی (چاپ اوّل: نشر آفاق، 1406ق).


دربارۀ یاران امام حسین، علاوه بر كتابهايى كه در اين كتابشناسى معرّفى شده است، رجوع شود به:
دربارۀ یاران امام حسین، علاوه بر کتابهایى که در این کتابشناسى معرّفى شده است، رجوع شود به:
محمّدعلى عابدين. الدوافع الذاتيّة لانصارالحسين. چاپ سوم: قم، دارالكتاب الاسلامى، ١٩٨٣ م. ٢٧١ص، وزيرى.
محمّدعلى عابدین. الدوافع الذاتیّة لانصارالحسین. چاپ سوم: قم، دارالکتاب الاسلامى، ١٩٨٣ م. ٢٧١ص، وزیرى.


محمّدعلى عابدين. التسيير الذاتي لانصارالحسين. چاپ اوّل: بيروت، دارالكتاب اللبنانى، ١٩٨٠م. ٢٧١ص، وزيرى.<ref> اسفندیاری، محمد، ص195-197</ref>
محمّدعلى عابدین. التسییر الذاتی لانصارالحسین. چاپ اوّل: بیروت، دارالکتاب اللبنانى، ١٩٨٠م. ٢٧١ص، وزیرى.<ref> اسفندیاری، محمد، ص195-197</ref>




==پانويس ==
==پانویس ==
<references />
<references />