پرش به محتوا

ابن‌ لبانه‌، محمد بن‌ عیسى‌: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۴: خط ۶۴:


==آثار==
==آثار==
1-دیوان، آنچه‌ از اشعار ابن‌ لبانه‌ به‌ جای‌ مانده‌، عمدتاً در مدح‌ است‌، و شاعر در آنها با اغراق‌، به‌ وصف‌ رشادت‌ها و دانش‌ و تدبیر و گشاده‌دستى‌ ممدوحین‌ پرداخته‌ و بسیاری ‌از جنبه‌های ‌زندگى‌ در دربار ملوک‌الطوایف‌ را تصویر کرده‌ است‌.
#دیوان، آنچه‌ از اشعار ابن‌ لبانه‌ به‌ جای‌ مانده‌، عمدتاً در مدح‌ است‌، و شاعر در آنها با اغراق‌، به‌ وصف‌ رشادت‌ها و دانش‌ و تدبیر و گشاده‌دستى‌ ممدوحین‌ پرداخته‌ و بسیاری ‌از جنبه‌های ‌زندگى‌ در دربار ملوک‌الطوایف‌ را تصویر کرده‌ است‌.
 
#:وی‌ غزل‌ نیز سروده‌ است‌ و در اینگونه‌ اشعار - که‌ البته‌ از واقع‌گرایى‌ بى‌بهره‌ نیست‌ - در قالب‌ جوان‌ عاشق‌ پیشه‌ای‌ جلوه‌ مى‌کند که‌ باده‌نوشى‌ و نظربازی‌ را راه‌ و رسم‌ زندگى‌ خود ساخته‌ است‌. اشعار وی‌ طبیعتاً از شعر پیشینیان‌ رنگ‌ پذیرفته‌، اما گاه‌ ویژگی‌هایى‌ چون‌ عنصر خیال‌ و تصویر پردازی‌های‌ قوی‌ و بدیع‌ به‌ سروده‌های‌ او لطف‌ و زیبایى‌ خاصى‌ بخشیده‌ است‌.
وی‌ غزل‌ نیز سروده‌ است‌ و در اینگونه‌ اشعار - که‌ البته‌ از واقع‌گرایى‌ بى‌بهره‌ نیست‌ - در قالب‌ جوان‌ عاشق‌ پیشه‌ای‌ جلوه‌ مى‌کند که‌ باده‌نوشى‌ و نظربازی‌ را راه‌ و رسم‌ زندگى‌ خود ساخته‌ است‌. اشعار وی‌ طبیعتاً از شعر پیشینیان‌ رنگ‌ پذیرفته‌، اما گاه‌ ویژگی‌هایى‌ چون‌ عنصر خیال‌ و تصویر پردازی‌های‌ قوی‌ و بدیع‌ به‌ سروده‌های‌ او لطف‌ و زیبایى‌ خاصى‌ بخشیده‌ است‌.
#:مرثیه‌های‌ او نیز از جمله‌ آنچه‌ درباره اسارت‌ معتمد و مصیبت‌های‌ او و خانواده‌اش‌ سروده‌، مخصوصاً ابیاتى‌ که‌ در آن‌ها با غم‌ و اندوه‌، عزیمت‌ به‌ تبعیدگاه‌ و آوارگى‌ معتمد و دربه‌دری‌ فرزندان‌ او را شرح‌ داده‌ است‌، از بهترین‌ و غم‌انگیزترین‌ اشعار او شمرده‌ مى‌شوند.
 
#:از جمله‌ اشعار وی‌ که‌ موردپسند برخى‌ از متقدمین‌ قرار گرفته‌، قصیده‌ای‌ است‌ که‌ مصراع‌ اول‌ تمام‌ ابیات‌ آن‌ غزل‌ و مصراع‌ دوم‌ آن‌ها مدح‌ است.
مرثیه‌های‌ او نیز از جمله‌ آنچه‌ درباره اسارت‌ معتمد و مصیبت‌های‌ او و خانواده‌اش‌ سروده‌، مخصوصاً ابیاتى‌ که‌ در آن‌ها با غم‌ و اندوه‌، عزیمت‌ به‌ تبعیدگاه‌ و آوارگى‌ معتمد و دربه‌دری‌ فرزندان‌ او را شرح‌ داده‌ است‌، از بهترین‌ و غم‌انگیزترین‌ اشعار او شمرده‌ مى‌شوند.
#:از میان‌ سروده‌های‌ وصفى‌ او نیز به‌ ویژه‌ مى‌توان‌ به‌ اشعاری‌ اشاره‌ کرد که‌ وی‌ در وصف‌ نوروز و مهرگان‌ سروده‌ است‌.
#:ابن‌ لبانه‌ از موشّح‌ سرایان‌ معروف‌ به‌ شمار مى‌رود. 12 موشّحه‌ از موشحات‌ او را ابن‌ سناءالملک‌ و ابن‌ خطیب نقل‌ کرده‌اند.
از جمله‌ اشعار وی‌ که‌ موردپسند برخى‌ از متقدمین‌ قرار گرفته‌، قصیده‌ای‌ است‌ که‌ مصراع‌ اول‌ تمام‌ ابیات‌ آن‌ غزل‌ و مصراع‌ دوم‌ آن‌ها مدح‌ است.
#:اشعار او از نظر تاریخى‌ نیز حائز اهمیت‌ است‌. جزئیاتى‌ که‌ وی‌ از اخبار بنى‌ عباد به‌ دست‌ داده‌، وصف‌ جنگ‌ها و رخدادهای‌ تاریخیى‌ که‌ خود شاهد آن‌ها بوده‌، ذکر برخى‌ از آداب‌ و رسوم‌ دربار امرا از قبیل‌ جشن‌ها و نیز جزئیاتى‌ از برخى‌ حرفه‌ها، همه‌ اطلاعاتى‌ هستند که‌ اغلب‌ جز اشعار او منبع‌ دیگری‌ برای‌ آن‌ها یافت‌ نمى‌شود.
 
#:مقری‌ قطعاتى‌ از نثر مسجع‌ او را از کتاب‌ مفقود وی‌، نظم‌ السلوک‌ فى‌ وعظ الملوک‌، در نفح‌ الطیب‌ آورده‌ است‌.
از میان‌ سروده‌های‌ وصفى‌ او نیز به‌ ویژه‌ مى‌توان‌ به‌ اشعاری‌ اشاره‌ کرد که‌ وی‌ در وصف‌ نوروز و مهرگان‌ سروده‌ است‌.
 
ابن‌ لبانه‌ از موشّح‌ سرایان‌ معروف‌ به‌ شمار مى‌رود. 12 موشّحه‌ از موشحات‌ او را ابن‌ سناءالملک‌ و ابن‌ خطیب نقل‌ کرده‌اند.
 
اشعار او از نظر تاریخى‌ نیز حائز اهمیت‌ است‌. جزئیاتى‌ که‌ وی‌ از اخبار بنى‌ عباد به‌ دست‌ داده‌، وصف‌ جنگ‌ها و رخدادهای‌ تاریخیى‌ که‌ خود شاهد آن‌ها بوده‌، ذکر برخى‌ از آداب‌ و رسوم‌ دربار امرا از قبیل‌ جشن‌ها و نیز جزئیاتى‌ از برخى‌ حرفه‌ها، همه‌ اطلاعاتى‌ هستند که‌ اغلب‌ جز اشعار او منبع‌ دیگری‌ برای‌ آن‌ها یافت‌ نمى‌شود.
 
مقری‌ قطعاتى‌ از نثر مسجع‌ او را از کتاب‌ مفقود وی‌، نظم‌ السلوک‌ فى‌ وعظ الملوک‌، در نفح‌ الطیب‌ آورده‌ است‌.
به‌ علاوه‌، کتاب‌های‌ دیگری‌ نیز با نام‌های:‌  
به‌ علاوه‌، کتاب‌های‌ دیگری‌ نیز با نام‌های:‌  
 
#الاعتماد فى‌ اخبار بنى‌ عباد،
2-الاعتماد فى‌ اخبار بنى‌ عباد،
#سقیط الدرر و لقیط الزهر،
 
#مناقل‌ الفتنه، به‌ وی‌ منسوب‌ است‌ که‌ در اخبار و مدح‌ معتمد بن‌ عباده‌ بوده‌ است‌.  
3-سقیط الدرر و لقیط الزهر،
#:به‌ گفته برخى‌، اشعار او مدوّن‌ بوده‌ است<ref>فاتحى‌نژاد، عنایت‌الله‌، ج4، ص537</ref>.
 
4-مناقل‌ الفتنه، به‌ وی‌ منسوب‌ است‌ که‌ در اخبار و مدح‌ معتمد بن‌ عباده‌ بوده‌ است‌.
 
به‌ گفته برخى‌، اشعار او مدوّن‌ بوده‌ است<ref>فاتحى‌نژاد، عنایت‌الله‌، ج4، ص537</ref>.
== پانویس==
== پانویس==
خط ۱۰۲: خط ۹۱:


[[رده:زندگی‌نامه]]  
[[رده:زندگی‌نامه]]  
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 آذر 1402]]