پرش به محتوا

عقل از دیدگاه مولانا: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:
}}
}}


'''عقل از دیدگاه مولانا''' تألیف پری ریاحی، با پیش‌گفتاری از حسین نصر؛ این کتاب، در نه فصل، بحث پر دامنه عقل را از منظر مولانا مورد بررسی قرار می‌دهد. به نظر نویسنده مولانا در مثنوی دیدگاه‌های بسیار متفاوت و گاه متعارضی دربارۀ ارزش عقل بیان می‌کند. از یک سو عقل را نکوهش می‌کند و آن را ناقص و به اصطلاح، پای استدلالیان را چوین و سخت بی‌اعتبار قلمداد می‌کند و از سوی دیگر می‌گوید:
'''عقل از دیدگاه مولانا''' تألیف [[ریاحی، پری|پری ریاحی]]، با پیش‌گفتاری از [[نصر، سید حسین|سید حسین نصر]]؛ این کتاب، در نه فصل، بحث پر دامنه عقل را از منظر [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولانا]] مورد بررسی قرار می‌دهد. به نظر نویسنده [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولانا]] در مثنوی دیدگاه‌های بسیار متفاوت و گاه متعارضی دربارۀ ارزش عقل بیان می‌کند. از یک سو عقل را نکوهش می‌کند و آن را ناقص و به اصطلاح، پای استدلالیان را چوین و سخت بی‌اعتبار قلمداد می‌کند و از سوی دیگر می‌گوید:


{{شعر}}  
{{شعر}}  
خط ۳۳: خط ۳۳:
{{پایان شعر}}
{{پایان شعر}}


این گونه گفتار که القا کننده دو گانگی فکری است، در سراسر مثنوی به کثرت یافت می‌شود. مؤلف، برای رازگشایی از این گونه گفتارهای به ظاهر متعارض و کشف دیدگاه واقعی مولانا، به مطالعه و تحقیق در مبنای عقل و معرفت و اقسام آن در آثار مولانا، مخصوصا مثنوی پرداخته و این موضوع را از جنبه‌های مختلف مورد غور و بررسی قرار داده و نشان می‌دهد که مولانا وقتی عقل را نکوهش می‌کند مرادش چیست و زمانی که عقل را می‌ستاید، مقصودش کدام عقل است و همچنین بیان می‌کند که عقل با بسیاری از مفاهیم دیگر، چون: عشق، قضا، نفس، تن ، دل، و... چه نسبتی دارد؟
این گونه گفتار که القا کننده دو گانگی فکری است، در سراسر [[مثنوی معنوی|مثنوی]] به کثرت یافت می‌شود. مؤلف، برای رازگشایی از این گونه گفتارهای به ظاهر متعارض و کشف دیدگاه واقعی [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولانا]]، به مطالعه و تحقیق در مبنای عقل و معرفت و اقسام آن در آثار [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولانا]]، مخصوصا [[مثنوی معنوی|مثنوی]] پرداخته و این موضوع را از جنبه‌های مختلف مورد غور و بررسی قرار داده و نشان می‌دهد که مولانا وقتی عقل را نکوهش می‌کند مرادش چیست و زمانی که عقل را می‌ستاید، مقصودش کدام عقل است و همچنین بیان می‌کند که عقل با بسیاری از مفاهیم دیگر، چون: عشق، قضا، نفس، تن ، دل، و... چه نسبتی دارد؟


این پژوهش؛ علاوه بر نُه فصل، شامل پیش گفتاری از سید حسین نصر است.
این پژوهش؛ علاوه بر نُه فصل، شامل پیش گفتاری از [[نصر، سید حسین|سید حسین نصر]] است.


عناوین فصل‌ها عبارت است از: عقل کلی و عقل جزویی؛ عقل اولیا؛ عقل و قضا؛ قوت گرفتن عقل از مشورت؛ عقل و نفس؛ جان و تن؛ عقل و دل؛ عقل و عشق؛ و عقل و صبر.
عناوین فصل‌ها عبارت است از: عقل کلی و عقل جزویی؛ عقل اولیا؛ عقل و قضا؛ قوت گرفتن عقل از مشورت؛ عقل و نفس؛ جان و تن؛ عقل و دل؛ عقل و عشق؛ و عقل و صبر.


روش کار نگارنده؛ به این ترتیب است که برای هر فصل، علاوه بر عنوان کلی؛ عنوان‌های فرعی زیادی در نظر گرفته و در ذیل هر عنوان، قطعات و مجموعه ابیات هم‌موضوع مثنوی را با ذکر شماره دفتر و شماره اییات، گرد آوری نموده است. سپس با استفاده از شرح‌های مختلف مثنوی و منابع معتبر دینی و عرفانی، به ترتیب به شرح، تفسیر و تحلیل مفاهیم و موضوعات ابیات ذکر شده می‌پردازد و در هر زمینه دیدگاه مولانا را مشخصاً بررسی و تشریح می‌کند. در پایان کتاب، فهرست‌های آیات، احادیث، نمایه‌اعلام، کتب،اصطلاحات و فهرست منابع و مآخذ را درج نموده است.<ref> ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص235-236</ref>
روش کار نگارنده؛ به این ترتیب است که برای هر فصل، علاوه بر عنوان کلی؛ عنوان‌های فرعی زیادی در نظر گرفته و در ذیل هر عنوان، قطعات و مجموعه ابیات هم‌موضوع [[مثنوی معنوی|مثنوی]] را با ذکر شماره دفتر و شماره اییات، گرد آوری نموده است. سپس با استفاده از شرح‌های مختلف مثنوی و منابع معتبر دینی و عرفانی، به ترتیب به شرح، تفسیر و تحلیل مفاهیم و موضوعات ابیات ذکر شده می‌پردازد و در هر زمینه دیدگاه [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولانا]] را مشخصاً بررسی و تشریح می‌کند. در پایان کتاب، فهرست‌های آیات، احادیث، نمایه‌اعلام، کتب، اصطلاحات و فهرست منابع و مآخذ را درج نموده است.<ref> ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص235-236</ref>