پرش به محتوا

اللآلي المصنوعة في الأحادیث الموضوعة: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
}}
}}


'''‏اللآلي المصنوعة في الأحاديث الموضوعة'''، عنوان اثری است 2 جلدی از جلال‌الدین عبدالرحمن سیوطی (متوفی 911ق) به زبان عربی، پیرامون احادیث ساختگی و جعلی.
'''‏اللآلي المصنوعة في الأحاديث الموضوعة'''، عنوان اثری است 2 جلدی از [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|جلال‌الدین عبدالرحمن سیوطی]] (متوفی 911ق) به زبان عربی، پیرامون احادیث ساختگی و جعلی.


نسخه حاضر از کتاب، توسط انتشارات دارالمعرفة لبنان در سال 1395ق، مطابق با 1975م، چاپ شده است. این کتاب توسط شخص خاصی تحقیق نشده و با مقدمه خود سیوطی آغاز می‌شود. در پایین کتاب، پاورقیهایی اندکی وجود دارد که به نظر می‌رسد از جانب ناشر باشد؛ به عنوان نمونه می‌تون به پاورقیهای صفحات 133 و 135 جلد اول کتاب، اشاره داشت که متذکر این نکته شده که فلان بخش در اصل کتاب، سفید بوده و عباراتش از بین رفته بوده است. در این نسخه، در انتهای هر جلد، فهرست مطالب مختصری ارائه شده؛ به این صورت که نام کتابهای مطرح شده در اثر و صفحه مربوط به آن به ترتیب نام برده شده است. مثلا در جلد اول از کتابهای توحید و ایمان و مبتدا و انبیا و قدما و علم و باب فضایل قرآن و سنت و مناقب و مناقب خلفای اربعه و اهلبیت و سایر صحابه و بقیه مناقب و مناقب شهرها و روزها، بحث شده است.<ref>ر.ک: فهرست مطالب کتاب، ج1، ص487</ref>
نسخه حاضر از کتاب، توسط انتشارات دارالمعرفة لبنان در سال 1395ق، مطابق با 1975م، چاپ شده است. این کتاب توسط شخص خاصی تحقیق نشده و با مقدمه خود [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]] آغاز می‌شود. در پایین کتاب، پاورقی‌هایی اندکی وجود دارد که به نظر می‌رسد از جانب ناشر باشد؛ به عنوان نمونه می‌تون به پاورقی‌های صفحات 133 و 135 جلد اول کتاب، اشاره داشت که متذکر این نکته شده که فلان بخش در اصل کتاب، سفید بوده و عباراتش از بین رفته بوده است. در این نسخه، در انتهای هر جلد، فهرست مطالب مختصری ارائه شده؛ به این صورت که نام کتابهای مطرح شده در اثر و صفحه مربوط به آن به ترتیب نام برده شده است. مثلا در جلد اول از کتابهای توحید و ایمان و مبتدا و انبیا و قدما و علم و باب فضایل قرآن و سنت و مناقب و مناقب خلفای اربعه و اهلبیت و سایر صحابه و بقیه مناقب و مناقب شهرها و روزها، بحث شده است.<ref>ر.ک: فهرست مطالب کتاب، ج1، ص487</ref>


چاپ دیگری از این اثر وجود دارد که در سال 1417 هجری/ 1996 میلادی توسط انتشارات دارالکتب العلمیه در بیروت لبنان به چاپ _چاپ اول_ رسیده است. این نسخه به تحقیق ابوعبدالرحمن صلاح بن محمد بن عویضه رسیده است. بن عویضه، به تخریج احادیث و تعلیقه بر این اثر پرداخته است؛ او بر اثر حاضر تعلیقه نوشته و روایاتش را منبع‌یابى کرده و نام و نشان آیاتش را مشخص ساخته است. شایان ذکر است این نسخه از کتاب حاضر با اینکه نسبت به نسخه فوق این برتری را دارد که توسط یک محقق روی آن تحقیق شده است اما چون بر اساس نسخه‌هاى خطى تصحیح نشده و به همین جهت خطاهایى به آن راه یافته است، هنوز هم جای کار و تحقیق بیشتر روی آن هست. درهرحال ابوعبدالرحمن صلاح بن محمد بن عویضة براى نسخه مورد بحث از کتاب حاضر که توسط انتشارات دارالکتب بیروت به چاپ رسیده، فقط فهرست تفصیلى مطالب فراهم کرده و فهارس فنى _آیات، روایات، اعلام، امکنه، اصطلاحات و..._ را به فراموشى سپرده است. فهرستهای مطالب در هر دو نسخه از اثر مانند یکدیگر هستند.<ref>ر.ک: فهرست مطالب کتاب، ج1، ص487 و ج2، ص475 ؛ سیوطی عبدالرحمن، ‏اللآلی المصنوعة فی الأحادیث الموضوعة، ج1، ص444 و ج2، ص397-398</ref> این کتاب به‌صورت مستند منتشر شده است و محقق ارجاعاتش را به‌صورت پاورقى آورده است؛ در این پاورقى‌ها بیشتر به منبع‌یابى روایات عنایت شده و گاه نام و نشان آیات مورد استفاده نیز ذکر شده است. صلاح بن محمد بن عویضه، شرح حال مختصر نویسنده را به نقل از مقدمه شیخ عبدالوهاب عبدالطیف بر کتاب «التدریب» و مقدمه شیخ خلیل بر کتاب «الدرر»، قبل از مقدمه نویسنده آورده و بر اثر حاضر افزوده است.
چاپ دیگری از این اثر وجود دارد که در سال 1417 هجری/ 1996 میلادی توسط انتشارات دارالکتب العلمیه در بیروت لبنان به چاپ _چاپ اول_ رسیده است. این نسخه به تحقیق [[ابوعبدالرحمن صلاح بن محمد بن عویضه]] رسیده است. بن عویضه، به تخریج احادیث و تعلیقه بر این اثر پرداخته است؛ او بر اثر حاضر تعلیقه نوشته و روایاتش را منبع‌یابى کرده و نام و نشان آیاتش را مشخص ساخته است. شایان ذکر است این نسخه از کتاب حاضر با اینکه نسبت به نسخه فوق این برتری را دارد که توسط یک محقق روی آن تحقیق شده است اما چون بر اساس نسخه‌هاى خطى تصحیح نشده و به همین جهت خطاهایى به آن راه یافته است، هنوز هم جای کار و تحقیق بیشتر روی آن هست. درهرحال [[ابوعبدالرحمن صلاح بن محمد بن عویضة]] براى نسخه مورد بحث از کتاب حاضر که توسط انتشارات دارالکتب بیروت به چاپ رسیده، فقط فهرست تفصیلى مطالب فراهم کرده و فهارس فنى _آیات، روایات، اعلام، امکنه، اصطلاحات و..._ را به فراموشى سپرده است. فهرستهای مطالب در هر دو نسخه از اثر مانند یکدیگر هستند.<ref>ر.ک: فهرست مطالب کتاب، ج1، ص487 و ج2، ص475 ؛ سیوطی عبدالرحمن، ‏اللآلی المصنوعة فی الأحادیث الموضوعة، ج1، ص444 و ج2، ص397-398</ref> این کتاب به‌صورت مستند منتشر شده است و محقق ارجاعاتش را به‌صورت پاورقى آورده است؛ در این پاورقى‌ها بیشتر به منبع‌یابى روایات عنایت شده و گاه نام و نشان آیات مورد استفاده نیز ذکر شده است. صلاح بن محمد بن عویضه، شرح حال مختصر نویسنده را به نقل از مقدمه شیخ عبدالوهاب عبدالطیف بر کتاب «التدریب» و مقدمه شیخ خلیل بر کتاب «الدرر»، قبل از مقدمه نویسنده آورده و بر اثر حاضر افزوده است.


در مجموع، به نظر می‌رسد نسخه دارالکتب، به علت اینکه روی آن تحقیق شده _هرچند تحقیقش هنوز هم جای کار دارد_ نسبت به نسخه حاضر برتری دارد و برای مطالعه، بهتر است.
در مجموع، به نظر می‌رسد نسخه دارالکتب، به علت اینکه روی آن تحقیق شده _هرچند تحقیقش هنوز هم جای کار دارد_ نسبت به نسخه حاضر برتری دارد و برای مطالعه، بهتر است.