پرش به محتوا

فهری قرشی، حسین بن عبد العزیز: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴۳: خط ۴۳:
}}
}}


'''ابن ناظر، یا ابن ‌ابی‌الاحوص، ابوعلی حسین‌ بن ‌عبدالعزیز بن ‌محمد فهری قرشی''' (د 699ق/1300م) مقری، محدث، فقیه، ادیب و قاضی اندلسی.  
'''ابن ناظر، یا ابن ‌ابی‌الاحوص، ابوعلی حسین‌ بن ‌عبدالعزیز بن ‌محمد فهری قرشی''' (متوفای 699ق/1300م) مقری، محدث، فقیه، ادیب و قاضی اندلسی.  


==محل ولادت==  
==محل ولادت==  
خط ۴۹: خط ۴۹:


==تحصیلات==
==تحصیلات==
او از ابومحمد عبداللّه‌ بن ‌حسین کواب قرائات سبع و جز آن را فرا گرفت. سپس به اشبیلیه رفت و در آنجا از ابوعلی شلوبین ادبیات آموخت. در این هنگام که ابوالقاسم ابن ‌بقی (د 625ق) به اشبیلیه آمده بود، ابن ‌ناظر به ملاقات او شتافته، از او حدیث شنید. او در آنجا از محدثان دیگری نیز اخذ حدیث نمود که ازجمله آنها ابوالحسن ابن ‌جابر دباج است. سپس به بلنسیه رفت و از ابوالحسن ابن ‌خیره، و ابوربیع ابن ‌سالم کلاعی حدیث شنید. بعد به جزیره شقر رفت و نزد ابوبکر محمد ابن ‌محمد بن ‌وضاح التیسیر ابوعمرو دانی و شاطبیه را خواند. سپس به مرسیه رفت و در آنجا از جماعتی از جمله ابوالعباس ابن ‌عیّاش و در اُریوله از ابوالحسن عبدالرحمن‌ بن ‌بقی حدیث شنید. بعد به مالقه رفت و از دیگران چون ابومحمد عطیه و ابوالقاسم ابن ‌طیلسان اخذ حدیث نمود. از استادان دیگر او می‌توان از ابوعامر یزید بن ‌وهب فهری و موسی‌ بن ‌عبدالرحمن‌ بن ‌یحیی‌ بن ‌عربی نام برد.  
او از ابومحمد عبداللّه‌ بن ‌حسین کواب قرائات سبع و جز آن را فرا گرفت. سپس به اشبیلیه رفت و در آنجا از ابوعلی شلوبین ادبیات آموخت. در این هنگام که [[ابوالقاسم ابن ‌بقی]] (متوفای 625ق) به اشبیلیه آمده بود، ابن ‌ناظر به ملاقات او شتافته، از او حدیث شنید. او در آنجا از محدثان دیگری نیز اخذ حدیث نمود که ازجمله آنها [[ابوالحسن ابن ‌جابر دباج]] است. سپس به بلنسیه رفت و از [[ابوالحسن ابن ‌خیره]]، و [[ابوربیع ابن ‌سالم کلاعی]] حدیث شنید. بعد به جزیره شقر رفت و نزد ابوبکر محمد ابن ‌محمد بن ‌وضاح التیسیر ابوعمرو دانی و شاطبیه را خواند. سپس به مرسیه رفت و در آنجا از جماعتی از جمله ابوالعباس ابن ‌عیّاش و در اُریوله از ابوالحسن عبدالرحمن‌ بن ‌بقی حدیث شنید. بعد به مالقه رفت و از دیگران چون ابومحمد عطیه و ابوالقاسم ابن ‌طیلسان اخذ حدیث نمود. از استادان دیگر او می‌توان از [[ابوعامر یزید بن ‌وهب فهری]] و [[موسی‌ بن ‌عبدالرحمن‌ بن ‌یحیی‌ بن ‌عربی]] نام برد.  


==فعالیت‌ها ==
==فعالیت‌ها ==
خط ۵۸: خط ۵۸:


==شاگردان==
==شاگردان==
مشهورترین شاگرد او ابوحیان اندلسی صاحب تفسیرالبحر المحیط است که تفسیر ابن ‌عطیه را از طریق ابن ‌ناظر از ابن ‌عطیه روایت می کند. ابوحیان در مالقه به حضور ابن ‌ناظر رسیده و از وی روایت کرده است. از دیگر شاگردان او احمد بن ‌محمد عامری، احمد بن ‌حسن زیات، محمد بن ‌احمد غسانی، محمد بن ‌احمد غسانی، محمد بن ‌محمد بلوی، محمد بن ‌احمد هاشمی طنجالی، عبدالواحد بن ‌ابی السداد باهلی، احمد بن ‌ابراهیم ابن ‌زبیر ثقفی و اخرین راوی از ابن ‌ناظر عبداللّه‌ بن ‌محمد بن ‌ایوب تجیبی را می‌توان نام برد.
مشهورترین شاگرد او [[ابوحیان، محمد بن یوسف|ابوحیان اندلسی]] صاحب [[البحر المحيط في التفسير|تفسیر البحر المحیط]] است که تفسیر ابن ‌عطیه را از طریق ابن ‌ناظر از ابن ‌عطیه روایت می کند. ابوحیان در مالقه به حضور ابن ‌ناظر رسیده و از وی روایت کرده است. از دیگر شاگردان او احمد بن ‌محمد عامری، احمد بن ‌حسن زیات، محمد بن ‌احمد غسانی، [[محمد بن ‌احمد غسانی]]، محمد بن ‌محمد بلوی، محمد بن ‌احمد هاشمی طنجالی، عبدالواحد بن ‌ابی السداد باهلی، احمد بن ‌ابراهیم ابن ‌زبیر ثقفی و اخرین راوی از ابن ‌ناظر عبداللّه‌ بن ‌محمد بن ‌ایوب تجیبی را می‌توان نام برد.
   
   
==وفات==
==وفات==