پرش به محتوا

مبانی و روشهای تفسير قرآن: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۴: خط ۲۴:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''مبانی و روش‏های تفسير قرآن''' عنوان کتابی است یک جلدی از [[عمید زنجانی، عباسعلی|عباسعلی عمید زنجانی]] با موضوع علوم قرآنی و تفسیر.
'''مبانی و روش‏های تفسیر قرآن'''، عنوان کتابی است یک جلدی از [[عمید زنجانی، عباسعلی|عباسعلی عمید زنجانی]]، پیرامون اصول و روش‌های تفسیر قرآن.


چاپ حاضر، ششمین چاپ از این اثر است که در سال 1387 ش. توسط انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به چاپ رسیده است. این شماره از چاپ، در واقع تکرار چاپ پنجم این اثر است.
چاپ حاضر، ششمین چاپ از این اثر و در واقع تکرار چاپ پنجم آن است.


در مقدمه چاپ پنجم در توضیح درباره این چاپ از این اثر می‌خوانیم: هنگامی‌ که برای اولین بار جزوه درسی مبانی و روش‌های تفسیر قرآن را در سال‌های دهه چهل می‌نگاشتم تصور نمی‌کردم روزی‌ این نوشته تنها کتاب مرجع در تبیین روش‌های تفسیری مورد توجه علاقه‌مندان و محققان قرار گیرد. چاپ کتاب در اوایل دهه شصت هر چند با تکمیل اضافات همراه بود لکن در چاپ‌های بعدی نیاز به اصلاحات آشکار گردید و هر بار ناگزیر بر حجم مطالب کتاب افزوده شد.  
در مقدمه چاپ پنجم، می‌خوانیم: هنگامی‌ که برای اولین بار جزوه درسی مبانی و روش‌های تفسیر قرآن را در سال‌های دهه چهل می‌نگاشتم، تصور نمی‌کردم روزی‌ این نوشته تنها کتاب مرجع در تبیین روش‌های تفسیری مورد توجه علاقه‌مندان و محققان قرار گیرد. چاپ کتاب در اوایل دهه شصت هرچند با تکمیل اضافات همراه بود، لکن در چاپ‌های بعدی نیاز به اصلاحات آشکار گردید و هر بار ناگزیر بر حجم مطالب کتاب افزوده شد.
اینک که به دلیل کمیاب شدن نسخ چاپ چهارم کتاب، مدیریت محترم انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درصدد تجدید چاپ برآمده لازم می‌دانم به این نکته اشاره کنم که به‌رغم تأکید فراوان در مقدمه کتاب، بر تفاوت آشکار شیوه‌ها و رویکردهای تفسیری با مبانی و روش‌های‌ تفسیری‌ هنوز هم مشاهده می‌شود که حتی برخی از نویسندگان نیز این دو را یکسان تلقی می‌کنند<ref>ر.ک: مقدمه چاپ پنجم کتاب، ص6</ref>.


این که به دلیل کم‌یاب شدن نسخ چاپ چهارم کتاب، مدیریت محترم انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در صدد تجدید چاپ برآمده لازم می‌دانم به این نکته اشاره کنم که به رغم تأکید فراوان در مقدمه کتاب بر تفاوت آشکار شیوه‌ها و رویکردهای تفسیری با مبانی و روش‌های‌ تفسیری‌ هنوز هم مشاهده می‌شود که حتی برخی از نویسندگان نیز این دو را یکسان تلقی می‌کنند.<ref>ر.ک: مقدمه چاپ پنجم کتاب، ص6</ref>
ابداع روش تفسیری‌ جامع که در پایان کتاب به‌عنوان نتیجه و حاصل همه مباحث در زمینه متدلوژی‌ قرآن آمده، در حقیقت برآوردی از تجمیع روش‌ها و به دست آوردن نقطه مشترک‌ها است. ممکن است به‌لحاظ نظری‌ هنگامی‌‌که مبانی و روش‌های تفسیری‌ مطرح می‌شود، موضع‌گیری‌ها متفاوت باشد، تا آنجا که صاحبان نظر همدیگر را نقد یا تخطئه نمایند، لکن در عمل چنین امری‌ دیده نمی‌شود. «نقلیون» از توجیه عقلی بهره می‌گیرند و «عقلیون» از نصوص استفاده می‌کنند. این روش تنها از باب جدل نیست، بلکه از نیاز پیچیده علمی سرچشمه می‌گیرد که عقل و نص از یکدیگر تفکیک‌ناپذیر بوده و مفسر را از آن دو گریزی نیست<ref>ر.ک: همان، ص7</ref>.


ابداع روش تفسیری‌ جامع که در پایان کتاب به عنوان نتیجه و حاصل همه مباحث در زمینه متدلوژی‌ قرآن آمده در حقیقت برآوردی از همین تجمیع روش‌ها و به دست آوردن نقطه مشترک‌ها است. ممکن است به لحاظ نظری‌ هنگامی‌‌که مبانی و روش‌های تفسیری‌ مطرح می‌شود موضعگیریها متفاوت باشد تا آن جاکه صاحبان نظر همدیگر را نقد یا تخطئه نمایند لکن در عمل چنین امری‌ دیده نمی‌شود. «نقلیون» از توجیه عقلی بهره می‌گیرند و «عقلیون» از نصوص استفاده می‌کنند. این روش تنها از باب جدل نیست بلکه از نیاز پیچیده علمی سرچشمه می‌گیرد که عقل و نص از یکدیگر تفکیک‌ناپذیر بوده و مفسر را از آن دو گریزی نیست.<ref>ر.ک: همان، ص7</ref>
هرچند اصل این اثر به نوشته‌های چهل سال پیش بازمی‌گردد، درحالی‌که رشته علوم قرآنی در دانشگاه همانند سایر رشته‌های علمی که باید در جهت رفع نیازهای ضروری جامعه تبدیل به فناوری لازم گردد تحول اساسی می‌طلبد، باید گفت این اثر در این روزگار به‌مثابه خمیرمایه‌ای‌ است که باید توسط محققان به مفتاح فهم قرآنی در عصر حاضر و تصمیم و گسترش آن در میان همه کسانی که جستجوگر حقیقت در قرآنند، تبدیل گردد<ref>ر.ک: همان، ص7-8</ref>.
 
هر چند اصل این اثر به نوشته‌های چهل سال پیش باز می‌گردد در حالی که رشته علوم قرآنی در دانشگاه همانند سایر رشته‌های علمی که باید در جهت رفع نیازهای ضروری جامعه تبدیل به فناوری لازم گردد تحول اساسی می‌طلبد، باید گفت این اثر در این روزگار به‌مثابه خمیرمایه ای‌ است که باید توسط محققان به مفتاح فهم قرآنی در عصر حاضر و تصمیم وگسترش آن در میان همه کسانی که جست وجوگر حقیقت در قرآنند تبدیل گردد.<ref>ر.ک: همان، ص7-8</ref>


==پانویس==
==پانویس==
<references />
<references/>


==منبع مقاله==
==منابع مقاله==
مقدمه چاپ پنجم کتاب.
مقدمه چاپ پنجم کتاب.


خط ۵۲: خط ۵۱:
[[رده:علم تفسیر]]
[[رده:علم تفسیر]]
[[رده:مقالات آبان 01 یقموری]]
[[رده:مقالات آبان 01 یقموری]]
[[رده:مقالات رد شده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده بهمن 01]]
[[رده: مقالات برگشتی دی 01]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
۱٬۴۸۲

ویرایش