پرش به محتوا

تسهيل الفوائد و تكميل المقاصد في النحو: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR82000J1.jpg | عنوان = تسهيل الفوائد و تكميل المقاصد ف...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
 
==پانویس ==
'''تسهيل الفوائد و تكميل المقاصد في النحو'''، اثر ابن مالک، ابوعبدالله جمال‌الدین محمد بن عبدالله بن مالک طایى جیانى (600-‌672ق)، کتابی است در علم نحو و مباحث مربوط به آن.
 
ابن مالک این کتاب را که خلاصه‌ای از اثر مفقود دیگرش، «الفوائد» می‌باشد را در 80 باب نوشته است. نخستین‌ باب‌ آن‌، «الكلام‌ و ما يتعلق‌ به» و آخرین‌ باب آن،‌ «باب‌ الهجاء» است‌ و احتمالاً چنان‌که‌ از شرح‌ ناتمام‌ آن‌ برمى‌آید، آخرین‌ تألیف‌ وی‌ بوده‌، اما مرگ‌ به‌ او امان‌ نداده‌ است‌ تا آن‌ را تمام‌ کند و پسرش‌ ابن‌ ناظم‌ آن‌ را کامل‌ کرده‌ است‌. تنها فرق‌ مهم‌ این‌ اثر با «الفیه» این‌ است‌ که‌ این‌ به‌ نثر و آن‌ به‌ نظم است‌. همچنین‌ در مقایسه‌ای‌ گذرا بین‌ «الفیه» و «تسهيل‌ الفوائد» مشاهده‌ مى‌شود که‌ همه آنچه‌ در «الفیه» آمده‌، بى‌کم‌وکاست‌ در «تسهيل‌ الفوائد» نیز آمده‌ است؛ جز اینکه‌ ترتیب‌ چند فصل‌ پایانى‌ در تسهیل‌ به‌ هم‌ خورده‌ و مطالب‌ جابه‌جا شده‌ و برخى‌ از موارد نیز تغییراتى‌ جزیى‌ کرده‌ است؛ بنابراین‌ مى‌توان‌ گفت‌ که‌ چهار کتاب‌ الكافية، الوافية، الفیه و تسهيل‌ الفوائد از نظر محتوا یک‌ اثر بیش‌ نیست‌<ref>ر.ک: فاتحی‌نژاد، عنایت‌الله، ج4، ص‌568-569</ref>.
 
نکته قابل تأمل آن است که معلوم نیست‌ این‌ پیچ‌وتاب‌ها، شرح‌ها و مختصرها از برای‌ چه‌ بوده‌ و مؤلف‌ با چه‌ توجیهى‌ کتاب‌ مختصری‌ را شرح‌ مى‌کرده‌ و دوباره‌ آن‌ را مختصر و بالعکس‌ شرحى‌ را مختصر و دوباره‌ آن‌ را شرح‌ مى‌کرده‌ است<ref>ر.ک: همان، ص568</ref>.
 
آنچه باعث پی بردن به اهمیت کتاب می‌شود، توجه به این موضوع است که بر «تسهيل الفوائد» شرح‌های‌ بسیار نوشته شده است که از معروف‌ترین‌ شارحان‌ آن‌ اثیرالدین‌ ابوحیان‌ غرناطى‌ می‌باشد. وی‌ شرح‌ ابن‌ مالک‌ و تکمله فرزندش‌ ابن‌ ناظم‌ را با نام‌ «التخييل‌ الملخص‌ من‌ شرح‌ التسهيل»‌ خلاصه‌ کرده‌ و شرح‌ مستقلى‌ نیز با نام‌ «منهج‌ السالك» یا «التذييل‌ و التكميل‌ في‌ شرح‌ التسهيل»‌، بر آن‌ نوشته‌ و در آن‌ ابن‌ مالک‌ را سخت‌ مورد انتقاد قرار داده‌ است‌. علاوه‌ بر او، بدرالدین‌ حسن‌ بن‌ قاسم‌، شهاب‌الدین‌ احمد بن‌ یوسف‌ و عبدالرحمان‌ بن‌ عقیل‌ نیز شرح‌هایى‌ بر این کتاب نوشته‌اند<ref>ر.ک: همان، ص569-570</ref>.
 
==پانویس==
<references/>
<references/>
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
فاتحی‌نژاد، عنایت‌الله، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، 1377.
==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:فاقد مقاله]]
[[رده:مقالات شهریور 01 مکرمی]]
[[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
[[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
[[رده:مقالات بازبینی شده1]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
۳۰۳

ویرایش