پرش به محتوا

الخيال الخلاق في تصوف ابن عربي: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'ني ' به 'نی'
جز (جایگزینی متن - 'گي' به 'گی')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
جز (جایگزینی متن - 'ني ' به 'نی')
خط ۴۷: خط ۴۷:
تجربه شهودیِ برآمده از این درک وجودی، کاملاً مطابق است با تخیل خلاقی که ابن‌عربی پیش می‌نهد. این معنی با سلسله‌ای از مفهوم‌سازی‌های دوگانه به دست می‌آید، همانند زوجِ مفهومیِ خالق و مخلوق، یا رب و مربوب. بدین‌سان، واحد، در کثرت خود تجلی می‌یابد، اما استدلال‌ها و استنتاج‌های [[کربن، هانری|کربن]] او را به اینجا می‌رساند که برخلاف همه محققان به این نتیجه برسد که به‌هیچ‌روی وحدت وجود در اندیشه ابن‌عربی جایی ندارد.
تجربه شهودیِ برآمده از این درک وجودی، کاملاً مطابق است با تخیل خلاقی که ابن‌عربی پیش می‌نهد. این معنی با سلسله‌ای از مفهوم‌سازی‌های دوگانه به دست می‌آید، همانند زوجِ مفهومیِ خالق و مخلوق، یا رب و مربوب. بدین‌سان، واحد، در کثرت خود تجلی می‌یابد، اما استدلال‌ها و استنتاج‌های [[کربن، هانری|کربن]] او را به اینجا می‌رساند که برخلاف همه محققان به این نتیجه برسد که به‌هیچ‌روی وحدت وجود در اندیشه ابن‌عربی جایی ندارد.


به تعبیری دیگر: هانري كربن در اين كتاب  از مباحث ابن عربي موضوع خيال را مورد بررسي قرار داده وی در مقدمه مفاد رمزي زندگی ابن عربي را مورد بررسي قرار داده است. به‌عنوان‌مثال مفهوم ظاهري شرق يعني حركت ابن عربي از اندلس به شرق جهان اسلام را هانري كربن مفاد رمزي براي آن قائل می‌شود. درواقع زندگی‌نامه رمزي نگاشته شده كه البته هانري كربن حوادث زميني زندگی ابن عربي را حوادث عادي نمی‌داند و به بهره‌برداری از رمزهاي باطني می‌پردازد.
به تعبیری دیگر: هانري كربن در اين كتاب  از مباحث ابن عربي موضوع خيال را مورد بررسي قرار داده وی در مقدمه مفاد رمزي زندگی ابن عربي را مورد بررسي قرار داده است. به‌عنوان‌مثال مفهوم ظاهري شرق يعنیحركت ابن عربي از اندلس به شرق جهان اسلام را هانري كربن مفاد رمزي براي آن قائل می‌شود. درواقع زندگی‌نامه رمزي نگاشته شده كه البته هانري كربن حوادث زمينیزندگی ابن عربي را حوادث عادي نمی‌داند و به بهره‌برداری از رمزهاي باطنیمی‌پردازد.


بخش اول كتاب  به مسائل عرفان عاشقانه در مقابل عرفان زاهدانه می‌پردازد، كربن عرفان ابن عربي را تحت عنوان عرفان عاشقانه بررسي می‌کند و آن نقشي را كه عشق زميني در رسيدن به خداوند ايفا می‌کند  در مكتب ابن عربي موردبحث قرار می‌دهد و به‌خصوص شخصیت‌هایی زنانه‌ای را كه در عرفان ابن عربي چهره بارزي هستند مانند نظام اصفهاني و دختر رومي كه ابن عربي شهود می‌کند با همان ديدي كه تجلي سوفياي جاويدان است تفسير می‌کند. همچنين در اين بخش به عرفاي ديگر نيز می‌پردازد و آن‌ها را با ابن عربي مقايسه می‌کند.
بخش اول كتاب  به مسائل عرفان عاشقانه در مقابل عرفان زاهدانه می‌پردازد، كربن عرفان ابن عربي را تحت عنوان عرفان عاشقانه بررسي می‌کند و آن نقشي را كه عشق زمينیدر رسيدن به خداوند ايفا می‌کند  در مكتب ابن عربي موردبحث قرار می‌دهد و به‌خصوص شخصیت‌هایی زنانه‌ای را كه در عرفان ابن عربي چهره بارزي هستند مانند نظام اصفهانیو دختر رومي كه ابن عربي شهود می‌کند با همان ديدي كه تجلي سوفياي جاويدان است تفسير می‌کند. همچنين در اين بخش به عرفاي ديگر نيز می‌پردازد و آن‌ها را با ابن عربي مقايسه می‌کند.


كربن در بخش دوم كتاب به نقش خيال در جهان‌بینی ابن عربي می‌پردازد كه چگونه عالم ما ساحات مختلفي دارد و اين ساحات در ساحت عالم خيال به هم می‌رسند. ساحت خيال ساحتي است كه اجسام در آن تجلي پيدا می‌کنند و از طرف ديگر ارواح در عالم خيال تجسم پيدا می‌کنند و نقشي كه خيال در حكمت اسلامي داشته و این‌که حكمت اسلامي به بسياري از مشكلاتي كه تفكر غربي داشته دچار نشده و بسياري از مسائل را فيلسوفان مسلمان توانستند براي خودشان حل كنند درحالی‌که براي غربی‌ها به‌عنوان معما باقي مانده است. كربن در اينجا بحث معروفش را كه در جاهاي ديگر هم مطرح كرده كه حكمت اسلامي حلقه واسطي است كه ما غربی‌ها آن را گم کرده‌ایم ولي در جهان اسلام حلقه واسط وجود داشته و توانسته بسياري از گره‌ها و معماها را باز كند. كربن در اين قسمت اين موضوع را در پرتو ديدگاه ابن عربي موردبحث قرار می‌دهد. در اين بخش بحث‌هایی مانند مسيح شناسي و مقايسه آن با امام شناسي و دیدگاه‌هایی  كه در مسيحيت به‌عنوان ديدگاه بدعت‌گذار محسوب می‌شود يعني كساني كه تجلي را در مقابل تجسم قرار می‌دهند نيز موردبحث قرار گرفته كه البته كربن بر اين موضوع تأکید دارد كه در جهان اسلام تأکید بر تجلي است نه تجسم.<ref>ر.ک: رحمتى انشاءالله، خبرگزاری مهر، مصاحبه</ref>
كربن در بخش دوم كتاب به نقش خيال در جهان‌بینی ابن عربي می‌پردازد كه چگونه عالم ما ساحات مختلفي دارد و اين ساحات در ساحت عالم خيال به هم می‌رسند. ساحت خيال ساحتي است كه اجسام در آن تجلي پيدا می‌کنند و از طرف ديگر ارواح در عالم خيال تجسم پيدا می‌کنند و نقشي كه خيال در حكمت اسلامي داشته و این‌که حكمت اسلامي به بسياري از مشكلاتي كه تفكر غربي داشته دچار نشده و بسياري از مسائل را فيلسوفان مسلمان توانستند براي خودشان حل كنند درحالی‌که براي غربی‌ها به‌عنوان معما باقي مانده است. كربن در اينجا بحث معروفش را كه در جاهاي ديگر هم مطرح كرده كه حكمت اسلامي حلقه واسطي است كه ما غربی‌ها آن را گم کرده‌ایم ولي در جهان اسلام حلقه واسط وجود داشته و توانسته بسياري از گره‌ها و معماها را باز كند. كربن در اين قسمت اين موضوع را در پرتو ديدگاه ابن عربي موردبحث قرار می‌دهد. در اين بخش بحث‌هایی مانند مسيح شناسي و مقايسه آن با امام شناسي و دیدگاه‌هایی  كه در مسيحيت به‌عنوان ديدگاه بدعت‌گذار محسوب می‌شود يعنیكسانیكه تجلي را در مقابل تجسم قرار می‌دهند نيز موردبحث قرار گرفته كه البته كربن بر اين موضوع تأکید دارد كه در جهان اسلام تأکید بر تجلي است نه تجسم.<ref>ر.ک: رحمتى انشاءالله، خبرگزاری مهر، مصاحبه</ref>


==در نظر دیگران==
==در نظر دیگران==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش