پرش به محتوا

اخلاق و آداب: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۳۱ اکتبر ۲۰۱۶
جز
جایگزینی متن - 'كتاب' به 'کتاب'
جز (جایگزینی متن - ': ==' به '==')
جز (جایگزینی متن - 'كتاب' به 'کتاب')
خط ۵۱: خط ۵۱:




«مقامات العلية فى موجبات السعادة الابدية» اثر شيخ عباس قمى(1359-1294ق)، به زبان فارسى است. و در زمينه اخلاق و آداب اسلامى بيان شده است. كتاب، در سال(1332) تأليف گرديده است.
«مقامات العلية فى موجبات السعادة الابدية» اثر شيخ عباس قمى(1359-1294ق)، به زبان فارسى است. و در زمينه اخلاق و آداب اسلامى بيان شده است. کتاب، در سال(1332) تأليف گرديده است.


كتاب، خلاصه‌اى است از دو كتاب با ارزش و مفيد «معراج السعادة» و «حلية المتقين» كه در دو بخش تنظيم گرديده است.
کتاب، خلاصه‌اى است از دو کتاب با ارزش و مفيد «معراج السعادة» و «حلية المتقين» كه در دو بخش تنظيم گرديده است.


مؤلف، ضمن تمجيد از كتاب «معراج السعادۀ» علت خلاصه نمودن كتاب را بدين صورت بيان مى-كند:
مؤلف، ضمن تمجيد از کتاب «معراج السعادۀ» علت خلاصه نمودن کتاب را بدين صورت بيان مى-كند:


«چون آن كتاب شريف، كثير الحجم و پر وزن است و همراه داشتن آن در همه حال، خصوص از براى غالب مردم متعسر بلكه متعذر است، لهذا اين بنده غالب مطالب آن را به طريق اختصار در ضمن چند مقام در آوردم».
«چون آن کتاب شريف، كثير الحجم و پر وزن است و همراه داشتن آن در همه حال، خصوص از براى غالب مردم متعسر بلكه متعذر است، لهذا اين بنده غالب مطالب آن را به طريق اختصار در ضمن چند مقام در آوردم».


== ساختار==
== ساختار==




كتاب، مشتمل بر اين امور است:
کتاب، مشتمل بر اين امور است:


1.پيشگفتار از (سيد محمد رضا حسينى)؛
1.پيشگفتار از (سيد محمد رضا حسينى)؛
خط ۷۰: خط ۷۰:
3. متن.
3. متن.


متن كتاب در دو بخش بيان شده است كه بدين شرح مى‌باشد:
متن کتاب در دو بخش بيان شده است كه بدين شرح مى‌باشد:


بخش اول: اخلاق، با عنوان «المقامات العليۀ فى موجبات السعادۀ الابديۀ» كه خلاصه كتاب «معراج السعادۀ» است. اين بخش حاوى يك مقدمه، دو باب و يك خاتمه است؛
بخش اول: اخلاق، با عنوان «المقامات العليۀ فى موجبات السعادۀ الابديۀ» كه خلاصه کتاب «معراج السعادۀ» است. اين بخش حاوى يك مقدمه، دو باب و يك خاتمه است؛


بخش دوم: آداب، با عنوان «مختصر الابواب فى السنن و الآداب» كه خلاصه كتاب«حليۀ المتقين» مى‌باشد، و شامل يك مقدمه و چهارده باب است.
بخش دوم: آداب، با عنوان «مختصر الابواب فى السنن و الآداب» كه خلاصه کتاب«حليۀ المتقين» مى‌باشد، و شامل يك مقدمه و چهارده باب است.


== گزارش محتوا==
== گزارش محتوا==




در پيشگفتار و مقدمه ابتدايى كتاب، مطالبى مهم در مورد اخلاق بيان مى‌شود. و اهميت و ارزش دو كتاب معراج السعادۀ و حليۀ المتقين مورد بررسى قرار مى‌گيرد. سپس شرح مختصرى از زندگى مؤلف بيان شده، و آثار او را معرفى مى‌نمايند.
در پيشگفتار و مقدمه ابتدايى کتاب، مطالبى مهم در مورد اخلاق بيان مى‌شود. و اهميت و ارزش دو کتاب معراج السعادۀ و حليۀ المتقين مورد بررسى قرار مى‌گيرد. سپس شرح مختصرى از زندگى مؤلف بيان شده، و آثار او را معرفى مى‌نمايند.


بخش اول: اخلاق.
بخش اول: اخلاق.


در اين بخش مؤلف با توانايى و قدرت علمى، كتاب با اهميت معراج السعادۀ را خلاصه نموده است. اصل كتاب، داراى چهار باب بوده است كه مؤلف آن را در دو باب بيان نموده است.
در اين بخش مؤلف با توانايى و قدرت علمى، کتاب با اهميت معراج السعادۀ را خلاصه نموده است. اصل کتاب، داراى چهار باب بوده است كه مؤلف آن را در دو باب بيان نموده است.


در مقدمه مختصرى كه در آغاز بخش اول ذكر شده است اين مطلب بيان مى‌شود:
در مقدمه مختصرى كه در آغاز بخش اول ذكر شده است اين مطلب بيان مى‌شود:
خط ۱۰۵: خط ۱۰۵:
مقام اول، عدالت است كه مؤلف آن را به صورت خلاصه و در چند سطر بيان نموده است.
مقام اول، عدالت است كه مؤلف آن را به صورت خلاصه و در چند سطر بيان نموده است.


در چهار مقام ديگر مختصرى از صفات رذيله اخلاقى كه در كتاب «معراج السعادۀ» بيان گرديده است. و شرح و توضيح داده شده است.
در چهار مقام ديگر مختصرى از صفات رذيله اخلاقى كه در کتاب «معراج السعادۀ» بيان گرديده است. و شرح و توضيح داده شده است.


خاتمه اين بخش عبارت است از «مواردى كه طالب پاكى نفس بايد بداند».
خاتمه اين بخش عبارت است از «مواردى كه طالب پاكى نفس بايد بداند».
خط ۱۲۳: خط ۱۲۳:
بخش دوم: آداب.
بخش دوم: آداب.


در اين بخش، مؤلف كتاب حليۀ المتقين را خلاصه نموده است. و انگيزه اين كار را اهميت اين كتاب و حجم زياد آن بيان مى‌كند.
در اين بخش، مؤلف کتاب حليۀ المتقين را خلاصه نموده است. و انگيزه اين كار را اهميت اين کتاب و حجم زياد آن بيان مى‌كند.


مؤلف، هر چهارده باب كتاب را بيان مى‌نمايد اما تمام فصول كتاب را نمى‌آورد. برخى از فصول را اصلا بيان نكرده است و مطالب برخى از فصول را در هم ادغام نموده است. هم چنين از بيان مطالب تكرارى خودارى نموده است.
مؤلف، هر چهارده باب کتاب را بيان مى‌نمايد اما تمام فصول کتاب را نمى‌آورد. برخى از فصول را اصلا بيان نكرده است و مطالب برخى از فصول را در هم ادغام نموده است. هم چنين از بيان مطالب تكرارى خودارى نموده است.


مؤلف، در مجموع از 168 فصل كتاب «حليۀ المتقين» 110 فصل را آورده است.
مؤلف، در مجموع از 168 فصل کتاب «حليۀ المتقين» 110 فصل را آورده است.


در ابتداى اين بخش رموز كتاب ذكر شده است. مثلا «ل» را براى رسول خدا(ص) قرار داده و اين كار به خاطر خلاصه بودن كتاب است و در مواردى از كتاب اين رموز آورده شده است. اين رموز كتاب، در كروشه[] آورده شده است.
در ابتداى اين بخش رموز کتاب ذكر شده است. مثلا «ل» را براى رسول خدا(ص) قرار داده و اين كار به خاطر خلاصه بودن کتاب است و در مواردى از کتاب اين رموز آورده شده است. اين رموز کتاب، در كروشه[] آورده شده است.


مؤلف، در مقدمه اين بخش در مورد ارزش و جايگاه كتاب «حليۀ المتقين» مطالبى را بيان نموده است و هدف خود را از خلاصه نمودن كتاب بيان نموده است.
مؤلف، در مقدمه اين بخش در مورد ارزش و جايگاه کتاب «حليۀ المتقين» مطالبى را بيان نموده است و هدف خود را از خلاصه نمودن کتاب بيان نموده است.


== وضعيت كتاب==
== وضعيت کتاب==




فهرست مطالب و موضوعات در ابتداى كتاب بيان شده است. كتابنامه كه منابع را ذكر مى‌كند در پايان آورده شده است. توضيحات كلمات و عبارات و مصادر در پاورقى ذكر شده است.
فهرست مطالب و موضوعات در ابتداى کتاب بيان شده است. کتابنامه كه منابع را ذكر مى‌كند در پايان آورده شده است. توضيحات كلمات و عبارات و مصادر در پاورقى ذكر شده است.


== منابع==
== منابع==




مقدمه و متن كتاب.
مقدمه و متن کتاب.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش