پرش به محتوا

ابن مجاور، یوسف بن یعقوب: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۳۱ اکتبر ۲۰۱۶
جز
جایگزینی متن - 'كتاب' به 'کتاب'
جز (جایگزینی متن - '== وابسته‌ها ==' به '== وابسته‌ها == {{وابسته‌ها}}')
جز (جایگزینی متن - 'كتاب' به 'کتاب')
خط ۴۳: خط ۴۳:
==آثار==
==آثار==


تنها اثر مهم منسوب به وى، «تاريخ المستبصر» در تاريخ، جغرافيا، آداب و رسوم عربستان جنوبى و غربى است. آخرين تاريخى كه در اين كتاب به آن اشاره شده، ذيحجه 626ق است. در بعضى از مآخذ و نوشته‌ها اختلافى در نام اين اثر مشاهده مى‌شود. اشپرنگر آن را «تاريخ المستنصر» ذكر مى‌كند، درنبورگ نيز ضمن تأييد اين نظر، آن را اثرى مى‌داند كه مؤلف به المستنصر بالله خليفه عباسى اهدا كرده است. مايلز نام صحيح كتاب را «تاريخ المستبصر» مى‌نويسد.
تنها اثر مهم منسوب به وى، «تاريخ المستبصر» در تاريخ، جغرافيا، آداب و رسوم عربستان جنوبى و غربى است. آخرين تاريخى كه در اين کتاب به آن اشاره شده، ذيحجه 626ق است. در بعضى از مآخذ و نوشته‌ها اختلافى در نام اين اثر مشاهده مى‌شود. اشپرنگر آن را «تاريخ المستنصر» ذكر مى‌كند، درنبورگ نيز ضمن تأييد اين نظر، آن را اثرى مى‌داند كه مؤلف به المستنصر بالله خليفه عباسى اهدا كرده است. مايلز نام صحيح کتاب را «تاريخ المستبصر» مى‌نويسد.


درباره مؤلف كتاب نيز بين محققان اختلاف نظر موجود است. برخى با ذكر دلايلى از قبيل اينكه مؤلف در جايى از پدرش با نام محمد ابن مسعود بن على بن احمد بن مجاور بغدادى نيشابورى و از برادرش با نام احمد بن محمد بن مسعود ياد كرده و يا شناخت او در اشعار فارسى و به كار بردن اصطلاحات فارسى و... انتساب اين اثر را به ابن مجاورِ شيبانى دمشقى قاطعانه رد كرده، احتمال مى‌دهند كه كتاب به محمد بن مسعود... بن مجاور بغدادى نيشابورى منسوب باشد و از عدم توجه پژوهندگان پيشين و محققان و دانشمندان معروفى مانند فران و بروكلمان به اين مسأله روشن تعجب مى‌كنند؛ م. جواد نيز در انتساب آن به ابوالفتح يوسف بن يعقوب ترديد كرده است و با اشاره به اين‌كه مطالب و حوادث كتاب از سال 626ق تجاوز نمى‌كند، مى‌گويد مشكل مى‌توان باور كرد كه مؤلف تا 25 سالگى اين همه مسافرت‌ها را انجام داده و اثر خود را كه شامل اطلاعات فراوانى است و فراهم آوردن آن‌ها مستلزم پشت سر نهادن يك عمر طولانى پر از تجربه است، نوشته باشد.
درباره مؤلف کتاب نيز بين محققان اختلاف نظر موجود است. برخى با ذكر دلايلى از قبيل اينكه مؤلف در جايى از پدرش با نام محمد ابن مسعود بن على بن احمد بن مجاور بغدادى نيشابورى و از برادرش با نام احمد بن محمد بن مسعود ياد كرده و يا شناخت او در اشعار فارسى و به كار بردن اصطلاحات فارسى و... انتساب اين اثر را به ابن مجاورِ شيبانى دمشقى قاطعانه رد كرده، احتمال مى‌دهند كه کتاب به محمد بن مسعود... بن مجاور بغدادى نيشابورى منسوب باشد و از عدم توجه پژوهندگان پيشين و محققان و دانشمندان معروفى مانند فران و بروكلمان به اين مسأله روشن تعجب مى‌كنند؛ م. جواد نيز در انتساب آن به ابوالفتح يوسف بن يعقوب ترديد كرده است و با اشاره به اين‌كه مطالب و حوادث کتاب از سال 626ق تجاوز نمى‌كند، مى‌گويد مشكل مى‌توان باور كرد كه مؤلف تا 25 سالگى اين همه مسافرت‌ها را انجام داده و اثر خود را كه شامل اطلاعات فراوانى است و فراهم آوردن آن‌ها مستلزم پشت سر نهادن يك عمر طولانى پر از تجربه است، نوشته باشد.


ابومَخْزَمه در نوشته‌هاى خود درباره عربستان جنوبى كه برگزيده‌اى است از تاريخ‌هاى ابن مجاور و جَنَدى و اَهْدَل، مطالب مهمى از تاريخ المستبصر نقل مى‌كند و تقريباً در همه جا فقط به ذكر نام كتاب بسنده كرده و يا ندرتاً از مؤلف آن، بدون اشاره به اسم و كنيه و مشخصاتش، با عنوان «ابن مجاور» سخن مى‌راند. درهر حال آنچه مورد قبول است، انتساب اين اثر به يوسف بن يعقوب... شيبانى دمشقى است.
ابومَخْزَمه در نوشته‌هاى خود درباره عربستان جنوبى كه برگزيده‌اى است از تاريخ‌هاى ابن مجاور و جَنَدى و اَهْدَل، مطالب مهمى از تاريخ المستبصر نقل مى‌كند و تقريباً در همه جا فقط به ذكر نام کتاب بسنده كرده و يا ندرتاً از مؤلف آن، بدون اشاره به اسم و كنيه و مشخصاتش، با عنوان «ابن مجاور» سخن مى‌راند. درهر حال آنچه مورد قبول است، انتساب اين اثر به يوسف بن يعقوب... شيبانى دمشقى است.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش