پرش به محتوا

الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
<div class="boxTitle"><big>'''[[تفسیر سورة هل أتی]]'''</big></div>
<div class="boxTitle"><big>'''[[مشکینی اردبیلی، علی|آیت‌الله علی مشکینی]]'''</big></div>
[[پرونده:NUR11666J1.jpg|بندانگشتی|تفسیر سورة هل أتی|175px]]
[[پرونده:NUR00165.jpg|بندانگشتی|مشکینی اردبیلی، علی|175px]]


'''تفسير سورة هل أتى'''، صورت مكتوب درس‌هاى هفتگى علامه [[عاملی، جعفر مرتضی|سيد جعفر مرتضى عاملى]] (متولد 1364ق) درباره تفسير سوره دهر است كه به نام سوره «هل أتى» و «انسان» نيز ناميده مى‌شود. اين كتاب به زبان عربى تدوين شده است.
'''على‌اكبر فيض آلنی''' (۱۳۰۰- ۱۳۸۶ش)، معروف به میرزا علی مشکینی'''،''' اولین رئیس مجلس خبرگان رهبری (از هنگام تأسیس در ۱۳۶۱ تا پایان عمر)٬ رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم پس از انقلاب، امام جمعه دائم قم و استاد فقه، اصول، تفسیر و اخلاق. [[محمدی ری‌شهری، محمد|آیت‌الله محمدی ری‌شهری]] داماد ایشان است.
در كتاب حاضر، بحث‌هاى سودمندى از نظر تاريخى، اخلاقى و تربيتى مطرح شده است. برخى از نكات ممتاز در اين تفسير چنين است:
 
# نویسنده در تفسير آيه ''' «إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ نُطْفَة أَمْشاجٍ» '''، با طرح اين پرسش كه چرا چنين نگوييم كه بحث قرآنى درباره انسان بر طبق اصطلاحات عارفان بيان شده است؟! پاسخ داده است كه اين مطلب صحيح نيست؛ چون خداوند فرموده: ''' «إِنَّا أَنْزَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِيًّا» ''' و ''' «بِلِسانٍ عَرَبِي مُبِين» '''؛ يعنى او به زبان بشر از آن نظر كه بشر است و لغاتى كه آنان براى حاجاتشان وضع كرده‌اند سخن مى‌گويد، نه بر طبق اصطلاحاتى كه در علوم گوناگون معين شده است.
زندگى آيت‌الله مشكينى سرشار از مبارزات و تلاش‌هاى سياسى براى اهداف حكومت اسلامى بوده است. او از نخستين افرادى بود كه به نهضت [[امام خمينى(ره)|امام خمينى]](ره) پيوست. او در جلسات مخفى مبارزان شركت مى‌كرد؛ ازاين‌رو، حدود چهار ماه در تهران متوارى شده بود و سپس ايران را به مقصد عراق ترك كرد. با بازگشت به قم در همان روز اول دستگير شد و ساواک از او خواسته بود تا 48 ساعت بعد از قم خارج شود؛ ازاين‌رو، به مشهد رفت و 15 ماه در آنجا مشغول تدريس شد و بار ديگر به حوزه علميه قم آمد و مبارزات را پى گرفت، اما پس از مدتى به‌همراه 27 نفر از استادان و فضلاى حوزه تبعيد شد؛ ازاين‌رو، به زادگاه خود رفت، ولى پس از سه ماه ساواک او را دستگير و به ماهان کرمان و گلپايگان تبعيد كرد. او پس از دو سال نيز به كاشمر تبعيد شد. او در طول دوره تبعيد نيز دست از مبارزه برنمى داشت؛ اين‌گونه بود كه ساواک او را به مكان ديگرى منتقل مى‌كرد. وى از اعضاى جامعه مدرسين حوزه علميه قم بود و زير بسيارى از اعلاميه‌هاى آن را امضا كرده است.  
# نویسنده در بحث از آيه ''' «إِنَّا هَدَيْناهُ السَّبيلَ إِمَّا شاكِراً وَ إِمَّا كَفُورا» '''، اين پرسش را طرح كرده كه باآنكه در اينجا بحث از هدايت و ضلالت است، چرا تعبير «شاكرا» آمده و چرا در اين آيه اين كلمه به‌صورت اسم فاعل آمده و به صورت شكور نيامده است؟ و پاسخ داده است كه چون انسان نمى‌تواند به معناى واقعى كلمه، شكور باشد، بلكه او نمى‌تواند يك شكر براى خدا به‌جا آورد؛ چون هر شكرى، نعمتى است و سپاسى لازم دارد و.....
 
# نویسنده در تفسير آيه ''' «وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْكيناً وَ يَتيماً وَ أَسيراً» '''، يادآور شده كه هركس در اين آيه تأمّل كند مى‌يابد كه تعبير «عَلى حُبِّهِ»، جمله اعتراضيه است و اين نكته را مى‌رساند كه آنان باآنكه طعام را دوست دارند آن را در راه خدا انفاق مى‌كنند و اين جمله براى رساندن معناى ايثار لازم است. اين آيه مى‌خواهد اين مطلب را برساند كه اين بزرگواران خودشان بيشتر از همه نياز به اين طعام دارند، ولى در سه روز پياپى اين چنين ايثار مى‌كنند......<div class="mw-ui-button">[[تفسیر سورة هل أتی|'''ادامه''']]</div>
با پيروزى انقلاب اسلامى ايران، آيت‌الله مشكينى مسئوليت‌هاى گوناگونى را به عهده گرفتند، از جمله: عضويت در خبرگان تدوين قانون اساسى؛ مسئوليت گزينش و اعزام قضات با حكم امام(ره)؛ رياست مجلس خبرگان رهبرى در سه دوره؛ امامت جمعه قم با حكم امام(ره) و رهبر انقلاب؛ عضويت در جامعه مدرسين حوزه علميه قم؛ رياست شوراى بازنگرى قانون اساسى.
 
آيت‌الله مشكينى، در روز دوشنبه 8 مردادماه 1386ش، در سن 86 سالگى از دنيا رفتند. [[مکارم شیرازی، ناصر|آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی]]، بر او نماز خواند و در حرم حضرت فاطمه معصومه س در مسجد بالاسر به خاک سپرده شد......<div class="mw-ui-button">[[مشکینی اردبیلی، علی|'''ادامه''']]</div>
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش