پرش به محتوا

تفسیر القاضي عبدالجبار المعتزلي: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴۵: خط ۴۵:
قاضی در تفسیرش انتقادات فراوانی را متوجه مفسران معتزله قدیم مانند ابی‌بکر اصم و ابی‌علی جبائی نموده است.
قاضی در تفسیرش انتقادات فراوانی را متوجه مفسران معتزله قدیم مانند ابی‌بکر اصم و ابی‌علی جبائی نموده است.


البته بیشترین انتقادات را قاضی به ابومسلم محمد بن بحر اصفهانی معتزلی نموده و در تفسیر خود در موارد زیادی سخنان او را نقد کرده است، البته مواردی هم با نظرات او موافقت کرده است. همچنین از حسن بصری و امام شافعی نیز نقل و قولها و انتقاداتی وارد کرده است.
البته بیشترین انتقادات را قاضی به ابومسلم محمد بن بحر اصفهانی معتزلی نموده و در تفسیر خود در موارد زیادی سخنان او را نقد کرده است، البته مواردی هم با نظرات او موافقت کرده است. همچنین از [[بصری، حسن|حسن بصری]] و [[شافعی، محمد بن ادریس|امام شافعی]] نیز نقل و قولها و انتقاداتی وارد کرده است.
 
در مورد فرق و مذاهب، قاضی عبدالجبار قائلین به جبرگرایی را به چالش کشیده و از جبائی نقل کرده که معاویه اول کسی بوده که قائل به جبر شده برای این که بتواند رفتارهای خود را در مناصب سیاسی توجیه کند. همچنین قاضی عبدالجبار معتقدان به مرجئه و مشبهه و مجسمه و نصارا را نکوهش نموده است و در رد نصارا کتابی نگاشته است.
 
سرانجام قاضی قرائت ابوهریره را به چالش کشیده و آنها را از اخبار آحاد دانسته که نمی توان بر اساس آن حکم کرد.
 
=== قاضی و قرائات ===
قاضی تنها قرائات مشهوره را اجازه می‌دهد و در بین این قرائات قرائت حمزه و کسائی را مقدم می‌شمرد.
 
=== قاضی و نظم ===
برای فهم درست آیات قرآنی، توجه به نظم و نقش سیاق و ایجاد تناسب و ارتباط میان پاره‌ها و بخش‌های مختلف آیات قرآنی راهگشا است، به ویژه در آیاتی که ظاهر آنها دلالت بر جبر دارد، تنها با نگریستن به سیاق، می‌توان معنای جبر را از این گونه آیات زدود.  


==فرائد القرآن و ادلته==
==فرائد القرآن و ادلته==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش