پرش به محتوا

آیین وهابیت: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۸۷۴ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲ فوریهٔ ۲۰۲۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۴: خط ۲۴:
}}
}}


 
'''آيين وهابيت'''، تأليف [[سبحانی تبریزی، جعفر|آيت‌اللّه حاج شيخ جعفر سبحانى تبريزى]] است. در این رساله كليات مسائل مورد اختلاف وهابيون با ساير طوائف اسلامى، عنوان شده و از طريق کتاب و سنت، نظريۀ اسلام را روشن نموده است.
'''آيين وهابيت'''، تأليف آيت‌اللّه حاج شيخ [[جعفر سبحانى تبريزى]] است. در این رساله كليات مسائل مورد اختلاف وهابيون با ساير طوائف اسلامى، عنوان شده و از طريق کتاب و سنت، نظريۀ اسلام را روشن نموده است.


==انگيزۀ تأليف==
==انگيزۀ تأليف==
خط ۳۷: خط ۳۶:
مصنف محترم غير از کتاب مورد بحث، در بررسى و رد افكار وهابيون، تأليفات ديگر نيز به رشتۀ تحرير در آورده است.
مصنف محترم غير از کتاب مورد بحث، در بررسى و رد افكار وهابيون، تأليفات ديگر نيز به رشتۀ تحرير در آورده است.


یکى از آنها «مفاهيم القرآن» (كه در واقع تفسير موضوع قرآن است) مى‌باشد. در جلد نخست آن بحث توحيد در عبادت مطرح شد كه پيرامون توحيد و شرك (كه محور نقد وهابيون بر شيعه و ديگر فرق اسلامى است) از نظر قرآن سخن رانده است.
یکى از آنها «[[مفاهيم القرآن]]» (كه در واقع تفسير موضوع قرآن است) مى‌باشد. در جلد نخست آن بحث توحيد در عبادت مطرح شد كه پيرامون توحيد و شرك (كه محور نقد وهابيون بر شيعه و ديگر فرق اسلامى است) از نظر قرآن سخن رانده است.


کتاب ديگر «توسل به ارواح مقدسه» نام دارد، مربوط به مسائل توسل به ارواح مقدسه است كه وهابيون در آن مورد قلم فرسايى فراوانى نموده‌اند.
کتاب ديگر «[[توسل به ارواح مقدسه]]» نام دارد، مربوط به مسائل توسل به ارواح مقدسه است كه وهابيون در آن مورد قلم فرسايى فراوانى نموده‌اند.


تأليف ديگر جلد سوم کتاب «فرهنگ عقايد و مذاهب اسلامى» است كه در تبيين انديشه‌هاى [[ابن تیمیه، احمد بن عبدالحلیم|ابن تيمیه]] و محمد بن عبدالوهاب در دو بخش تاريخچه و ريشۀ اعتقادات و عقايد و انديشه‌هاى وهابيون به زبان فارسی نگاشته شده است.
تأليف ديگر جلد سوم کتاب «[[فرهنگ عقاید و مذاهب اسلامی|فرهنگ عقايد و مذاهب اسلامى]]» است كه در تبيين انديشه‌هاى [[ابن تیمیه، احمد بن عبدالحلیم|ابن تيمیه]] و محمد بن عبدالوهاب در دو بخش تاريخچه و ريشۀ اعتقادات و عقايد و انديشه‌هاى وهابيون به زبان فارسی نگاشته شده است.


تأليف ديگر مصنف «بحوث في الملل و النحل»، جلد چهارم در عقايد [[ابن تیمیه، احمد بن عبدالحلیم|ابن تيمیه]] و محمد بن عبدالوهاب.
تأليف ديگر مصنف «[[بحوث في الملل و النحل]]»، جلد چهارم در عقايد [[ابن تیمیه، احمد بن عبدالحلیم|ابن تيمیه]] و محمد بن عبدالوهاب.


==ساختار==
==ساختار==
خط ۵۲: خط ۵۱:
==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==


در پيشگفتار، مطالبى از قبيل: لزوم تشكيل یک كنگرۀ علمى اسلامى برای حل اختلافات فكرى فرقه‌هاى مختلف اسلامى با شرايط خاص، بيان وضعيت فعلى ادارۀ حرمین شريفين و دور بودن این شيوه از مقصد قرآن، بيان مختصرى از کتاب‌هاى چاپ عربستان عليه شيعه و توصيه به شناخت فرقه‌هاى اسلامى از جمله شيعه از منابع اصلى آنها.
در پيشگفتار<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=5&viewType=html ر.ک: پیشگفتار، ص5]</ref>، مطالبى از قبيل: لزوم تشكيل یک كنگرۀ علمى اسلامى برای حل اختلافات فكرى فرقه‌هاى مختلف اسلامى با شرايط خاص، بيان وضعيت فعلى ادارۀ حرمین شريفين و دور بودن این شيوه از مقصد قرآن، بيان مختصرى از کتاب‌هاى چاپ عربستان عليه شيعه و توصيه به شناخت فرقه‌هاى اسلامى از جمله شيعه از منابع اصلى آنها.
 
فصل اول: در زندگانى پایه‌گذار مسلك وهابيت محمد بن عبدالوهاب نجدى، آغاز فعاليت فكرى او، ديدگاه [[آلوسی، محمود بن عبدالله|آلوسى]]، [[عقاد، عباس محمود|عباس محمود عقاد]]، و چند تن ديگر راجع به محمد بن عبدالوهاب و وهابيون.


فصل دوم: بحثى است در وهابيون و تعمیر قبور اولیاء خدا، نظريۀ قرآن دربارۀ تعمیر قبور، امت اسلامى و تعمیر قبور، حديث أبى الهياج و اشكالات آن، وهابيت در كشمكش تناقض مكتب و عمل مسلمانان.
فصل اول<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=24&viewType=html ر.ک: متن کتاب، ص24]</ref>: در زندگانى پایه‌گذار مسلك وهابيت محمد بن عبدالوهاب نجدى، آغاز فعاليت فكرى او، ديدگاه [[آلوسی، محمود بن عبدالله|آلوسى]]، [[عقاد، عباس محمود|عباس محمود عقاد]]، و چند تن ديگر راجع به محمد بن عبدالوهاب و وهابيون.


فصل سوم: در بحث مسجد سازى در كنار قبور صالحان، دلايل وهابيان بر تحريم بناى مسجد بر جوار قبور اولیاء و نظر ما در این موضوع.
فصل دوم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=38&viewType=html ر.ک: همان، ص38]</ref>: بحثى است در وهابيون و تعمیر قبور اولیاء خدا، نظريۀ قرآن دربارۀ تعمیر قبور، امت اسلامى و تعمیر قبور، حديث أبى الهياج و اشكالات آن، وهابيت در كشمكش تناقض مكتب و عمل مسلمانان.


فصل چهارم: زيارت قبور مؤمنان از نظر کتاب و سنت، شامل قرآن و زيارت قبور، احاديث و زيارت قبور، زنان و زيارت قبور.
فصل سوم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=90&viewType=html ر.ک: همان، ص90]</ref>: در بحث مسجد سازى در كنار قبور صالحان، دلايل وهابيان بر تحريم بناى مسجد بر جوار قبور اولیاء و نظر ما در این موضوع.


فصل پنجم: آثار سازندۀ زيارت قبور شخصيت‌هاى مذهبى، زيارت قبر پيامبر(ص) گواهى از قرآن، احاديث پيرامون زيارت پيامبر گرامى(ص)، دلايل وهابيون در تحريم سفر برای زيارت قبور.
فصل چهارم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=106&viewType=html ر.ک: همان، ص106]</ref>: زيارت قبور مؤمنان از نظر کتاب و سنت، شامل قرآن و زيارت قبور، احاديث و زيارت قبور، زنان و زيارت قبور.


فصل ششم: برگزارى دعا و نماز نزد قبور اولیا.
فصل پنجم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=119&viewType=html ر.ک: همان، ص119]</ref>: آثار سازندۀ زيارت قبور شخصيت‌هاى مذهبى، زيارت قبر پيامبر(ص) گواهى از قرآن، احاديث پيرامون زيارت پيامبر گرامى(ص)، دلايل وهابيون در تحريم سفر برای زيارت قبور.


فصل هفتم: توسل به اولیاى الهى، توسل به حق سائلان، توسل به حق پيامبر(ص)، توسل به پيامبر به حق پيامبر و پيامبران پيشين. توسل به شخص پيامبر(ص)، توسل به ذات پيامبر(ص)، سيرۀ مسلمانان در مسالۀ توسل.
فصل ششم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=136&viewType=html ر.ک: همان، ص136]</ref>: برگزارى دعا و نماز نزد قبور اولیا.


فصل هشتم: بحثى در این سؤال كه آيا بزرگداشت مواليد و وفيات اولیاى خدا بدعت است؟
فصل هفتم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=145&viewType=html ر.ک: همان، ص145]</ref>: توسل به اولیاى الهى، توسل به حق سائلان، توسل به حق پيامبر(ص)، توسل به پيامبر به حق پيامبر و پيامبران پيشين. توسل به شخص پيامبر(ص)، توسل به ذات پيامبر(ص)، سيرۀ مسلمانان در مسالۀ توسل.


فصل نهم: تبرک و استشفاء به آثار اولیا.
فصل هشتم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=176&viewType=html ر.ک: همان، ص176]</ref>: بحثى در این سؤال كه آيا بزرگداشت مواليد و وفيات اولیاى خدا بدعت است؟


فصل دهم: توحيد در عبادت و پرستش، تحديد عبادت و تعريف كامل آن، دو نمونۀ ناقص از عبادت خضوع و تذلل، عبادت خضوع بى‌نهایت، مقصود از لفظ «رب» چيست؟ اساس حل نزاع.
فصل نهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=185&viewType=html ر.ک: همان، ص185]</ref>: تبرک و استشفاء به آثار اولیا.


فصل يازدهم: استمداد از اولیاى خدا در حال حيات.
فصل دهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=192&viewType=html ر.ک: همان، ص192]</ref>: توحيد در عبادت و پرستش، تحديد عبادت و تعريف كامل آن، دو نمونۀ ناقص از عبادت خضوع و تذلل، عبادت خضوع بى‌نهایت، مقصود از لفظ «رب» چيست؟ اساس حل نزاع.


فصل دوازدهم: استمداد از ارواح اولیاى الهى، بحثى در مرگ فناى انسان نيست، قرآن و بقاى ارواح، واقعيت انسان همان روح است، قرآن و امكان ارتباط با جهان ديگر، شعيب با ارواح گذشتگان سخن مى‌گوید، قرآن بر پيامبران درود مى‌فرستد، درود بر پيامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌و‌سلم در حال تشهد و نتيجۀ بحث.
فصل يازدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=219&viewType=html ر.ک: همان، ص219]</ref>: استمداد از اولیاى خدا در حال حيات.


فصل سيزدهم: طلب شفاعت از اولیاى خدا، دلايل ما بر استوارى درخواست شفاعت، درخواست شفاعت همان درخواست دعاء است، قرآن و درخواست دعا از افراد شايسته، احاديث اسلامى و سيرۀ صحابه، طلب شفاعت در حال ممات.
فصل دوازدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=235&viewType=html ر.ک: همان، ص235]</ref>: استمداد از ارواح اولیاى الهى، بحثى در مرگ فناى انسان نيست، قرآن و بقاى ارواح، واقعيت انسان همان روح است، قرآن و امكان ارتباط با جهان ديگر، شعيب با ارواح گذشتگان سخن مى‌گوید، قرآن بر پيامبران درود مى‌فرستد، درود بر پيامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌و‌سلم در حال تشهد و نتيجۀ بحث.


فصل چهاردهم: بررسى دلايل وهابيها دربارۀ منع درخواست شفاعت، درخواست شفاعت شرك است، شرك مشركين به خاطر شفاعت از بت‌ها بود، درخواست حاجت از غير خدا حرام است، شفاعت حق مختص خدا است، درخواست شفاعت از مرده لغو است.
فصل سيزدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=258&viewType=html ر.ک: همان، ص258]</ref>: طلب شفاعت از اولیاى خدا، دلايل ما بر استوارى درخواست شفاعت، درخواست شفاعت همان درخواست دعاء است، قرآن و درخواست دعا از افراد شايسته، احاديث اسلامى و سيرۀ صحابه، طلب شفاعت در حال ممات.


فصل پانزدهم: آيا اعتقاد به سلطۀ غيبى مايۀ شرك است؟ نظريۀ وهابيون، سلطۀ غيبى يوسف، سلطۀ غيبى موسى، سلطۀ غيبى مسلمان، مسيح و سلطۀ غيبى، آيا درخواست كارهاى خارق العاده شرك است، سليمان تخت بلقيس را مى‌خواهد.
فصل چهاردهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=270&viewType=html ر.ک: همان، ص270]</ref>: بررسى دلايل وهابيها دربارۀ منع درخواست شفاعت، درخواست شفاعت شرك است، شرك مشركين به خاطر شفاعت از بت‌ها بود، درخواست حاجت از غير خدا حرام است، شفاعت حق مختص خدا است، درخواست شفاعت از مرده لغو است.


فصل شانزدهم: خداوند را به حق و مقام اولیا سوگند دادن، سوگند دادن خدا به منزلت اولیا، امیرمؤمنان و سوگند دادن خدا به مقام اولیا، وقوع این نوع سوگندها در اسلام.
فصل پانزدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=285&viewType=html ر.ک: همان، ص285]</ref>: آيا اعتقاد به سلطۀ غيبى مايۀ شرك است؟ نظريۀ وهابيون، سلطۀ غيبى يوسف، سلطۀ غيبى موسى، سلطۀ غيبى مسلمان، مسيح و سلطۀ غيبى، آيا درخواست كارهاى خارق العاده شرك است، سليمان تخت بلقيس را مى‌خواهد.


فصل هفدهم: سوگند به غير خدا، دلايل ما بر جواز قسم به غير خدا، مذاهب چهارگانه و سوگند به غير خدا.
فصل شانزدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=302&viewType=html ر.ک: همان، ص302]</ref>: خداوند را به حق و مقام اولیا سوگند دادن، سوگند دادن خدا به منزلت اولیا، امیرمؤمنان و سوگند دادن خدا به مقام اولیا، وقوع این نوع سوگندها در اسلام.


فصل هيجدهم: نذر بر اهل قبور.
فصل هفدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=315&viewType=html ر.ک: همان، ص315]</ref>: سوگند به غير خدا، دلايل ما بر جواز قسم به غير خدا، مذاهب چهارگانه و سوگند به غير خدا.


فصل نوزدهم: نداى اولیاى الهى.
فصل هيجدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=327&viewType=html ر.ک: همان، ص 327]</ref>: نذر بر اهل قبور.


فصل بيستم: ابعاد سياسى و اجتماعى حج، شامل بحث‌هایى در مورد ناظر منافع حج باشيم، كعبه قوام زندگى است، اعلام بيزارى در مراسم حج، قصيدۀ سياسى فرزدق در مسجد الحرام، ابعاد سياسى - اجتماعى حج در احاديث اسلامى، سخنان سياسى پيامبر(ص) در مراسم حج، شعارهاى سياسى در فتح مكه، ابعاد سياسى حج در سخنان پيشوايان معصوم، سخنان متفكران معاصر پيرامون فلسفۀ حج.
فصل نوزدهم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=334&viewType=html ر.ک: همان، ص334]</ref>: نداى اولیاى الهى.


قصيده‌اى بنام «كعبه و زنجير» سرودۀ مصنف پایان بخش مطالب کتاب مى‌باشد.
فصل بيستم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=344&viewType=html ر.ک: همان، ص344]</ref>: ابعاد سياسى و اجتماعى حج، شامل بحث‌هایى در مورد ناظر منافع حج باشيم، كعبه قوام زندگى است، اعلام بيزارى در مراسم حج<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=356&viewType=html ر.ک: همان، ص356]</ref>، قصيدۀ سياسى فرزدق در مسجد الحرام، ابعاد سياسى - اجتماعى حج در احاديث اسلامى<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=358&viewType=html ر.ک: همان، ص358]</ref>، سخنان سياسى پيامبر(ص) در مراسم حج<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=361&viewType=html ر.ک: همان، ص361]</ref>، شعارهاى سياسى در فتح مكه<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=364&viewType=html ر.ک: همان، ص364]</ref>، ابعاد سياسى حج در سخنان پيشوايان معصوم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=366&viewType=html ر.ک: همان، ص366]</ref>، سخنان متفكران معاصر پيرامون فلسفۀ حج<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=370&viewType=html ر.ک: همان، ص370]</ref>.


==ویژگى‌هاى==
قصيده‌اى بنام «كعبه و زنجير<ref>[https://noorlib.ir/book/view/3360?pageNumber=373&viewType=html ر.ک: همان، ص374]</ref>» سرودۀ مصنف پایان بخش مطالب کتاب مى‌باشد.


==ویژگى‌ها==


اين کتاب با قلمى روان و بيان سليس فارسی برای استفادۀ عموم خوانندگان، سعى نموده است كه عقايد و افكار وهابيون را با استفاده از كتب خودشان بيان نمايد کتاب‌هایى از قبيل: «العقيدة الحمویة»، «الصراط المستقيم»، «زيارة القبور» ابن تيمیة، «زاد المعاد في هدى خير العباد»، «جلاء الافهام في الصلاة و السلام على خير الأنام»[[ابن‌قیم جوزیه، محمد بن ابی‌بکر|ابن القيم]]، «الهدية النسبة» محمد بن عبدالوهاب.
اين کتاب با قلمى روان و بيان سليس فارسی برای استفادۀ عموم خوانندگان، سعى نموده است كه عقايد و افكار وهابيون را با استفاده از كتب خودشان بيان نمايد کتاب‌هایى از قبيل: «العقيدة الحمویة»، «الصراط المستقيم»، «زيارة القبور» ابن تيمیة، «زاد المعاد في هدى خير العباد»، «جلاء الافهام في الصلاة و السلام على خير الأنام»[[ابن‌قیم جوزیه، محمد بن ابی‌بکر|ابن القيم]]، «الهدية النسبة» محمد بن عبدالوهاب.
خط ۱۰۶: خط ۱۰۴:


==چاپ‌هاى کتاب==
==چاپ‌هاى کتاب==


اين کتاب در چاپ اول توسط انتشارات دار القرآن قم انتشار يافت، اما در چاپ‌هاى بعد با اصلاحات و اضافاتى به پيشنهاد مؤلف، انتشار آن به دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعۀ مدرسين قم واگذار گرديد.
اين کتاب در چاپ اول توسط انتشارات دار القرآن قم انتشار يافت، اما در چاپ‌هاى بعد با اصلاحات و اضافاتى به پيشنهاد مؤلف، انتشار آن به دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعۀ مدرسين قم واگذار گرديد.
خط ۱۱۳: خط ۱۱۰:


==نسخۀ حاضر==
==نسخۀ حاضر==


نسخۀ مورد بحث از طرف دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعۀ مدرسين حوزۀ علمیۀ قم در یک جلد و 383 صفحه با قطع رقعى و جلد گالينگور در چاپ اول در اختيار علاقمندان قرار داده شده است.
نسخۀ مورد بحث از طرف دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعۀ مدرسين حوزۀ علمیۀ قم در یک جلد و 383 صفحه با قطع رقعى و جلد گالينگور در چاپ اول در اختيار علاقمندان قرار داده شده است.
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش