پرش به محتوا

فیثاغورس: تفاوت میان نسخه‌ها

۶ بایت حذف‌شده ،  ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۲
جز
جایگزینی متن - 'شـ' به 'ش'
جز (جایگزینی متن - 'طـ' به 'ط')
جز (جایگزینی متن - 'شـ' به 'ش')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۳۵: خط ۳۵:


==ولادت==
==ولادت==
به‌طور کلی درباره زندگی فیثاغورس اطلاعات دقیقی‌ در‌ دست‌ نیست و منابع موجود نیز مغشوش است. این فیلسوف و ریاضی‌دان در حدود سال 275ق.م، در جزیره ساموس، واقع در دریای اژه چشم به جهان گشود. پدرش‌ تاجری به نام منمارخوس‌‌ئو بود و مادرش‌ که اهـل یونان بود پتیایس‌ نام داشـت. او دو یا سه برادر داشت. او به‌احتمال با فرکیدس‌، تالس و آناکسیمن در ارتباط بوده است. چنگ می‌نواخت، شعر می‌سرود و همه اشعار هومر‌ را از بر می‌خواند<ref>ر.ک: مصلحیان، محمد صال، ص25</ref>‏.  
به‌طور کلی درباره زندگی فیثاغورس اطلاعات دقیقی‌ در‌ دست‌ نیست و منابع موجود نیز مغشوش است. این فیلسوف و ریاضی‌دان در حدود سال 275ق.م، در جزیره ساموس، واقع در دریای اژه چشم به جهان گشود. پدرش‌ تاجری به نام منمارخوس‌‌ئو بود و مادرش‌ که اهـل یونان بود پتیایس‌ نام داشت. او دو یا سه برادر داشت. او به‌احتمال با فرکیدس‌، تالس و آناکسیمن در ارتباط بوده است. چنگ می‌نواخت، شعر می‌سرود و همه اشعار هومر‌ را از بر می‌خواند<ref>ر.ک: مصلحیان، محمد صال، ص25</ref>‏.  


==آرا و تاریخ فلسفه‌ فیثاغورس==
==آرا و تاریخ فلسفه‌ فیثاغورس==
خط ۴۸: خط ۴۸:


==حکمت فیثاغورس==
==حکمت فیثاغورس==
از کثرت پیروان و آرای مختلف آنان در مسائل گوناگون برمی‌آید که آرای او و پیروانش در افکار فلاسفه غربی و شـرقی تأثیرات‌ عمیق‌ داشته است؛ بنابراین اگر بخواهیم‌ درست به ماهیت حکمت فیثاغورس پی ببریم، نخست باید مآخذ و منابع و علل و موجباتی‌ را که باعث پیدایش آن شده، دریابیم. این جستجو باید هم در‌ یونان ‌(اساطیر‌، عقاید جاری‌ فلاسفه قبل از‌ وی، محیط‌ اجتماعی روزگار او و نفود محل خاص در آرای فیثاغورس) صورت پذیرد و هم تأثیری که ملل مشرق در پیدایش این معتقدات داشته‌اند‌، باید‌ مورد مداقه قرار گیرد. خاصه اینکه می‌دانیم فیثاغورس‌ سفری‌ به مشرق نموده و با اعتقادات مغان‌ و بابلی‌ها و مصری‌ها آشنا شده و چه‌بسا چیزها از آنها دیده و شنیده و آموخته که در‌ عقائد‌ وی‌ و پیروانش تأثیر وافی داشته است<ref>ر.ک: همان، ص372-373</ref>‏.  
از کثرت پیروان و آرای مختلف آنان در مسائل گوناگون برمی‌آید که آرای او و پیروانش در افکار فلاسفه غربی و شرقی تأثیرات‌ عمیق‌ داشته است؛ بنابراین اگر بخواهیم‌ درست به ماهیت حکمت فیثاغورس پی ببریم، نخست باید مآخذ و منابع و علل و موجباتی‌ را که باعث پیدایش آن شده، دریابیم. این جستجو باید هم در‌ یونان ‌(اساطیر‌، عقاید جاری‌ فلاسفه قبل از‌ وی، محیط‌ اجتماعی روزگار او و نفود محل خاص در آرای فیثاغورس) صورت پذیرد و هم تأثیری که ملل مشرق در پیدایش این معتقدات داشته‌اند‌، باید‌ مورد مداقه قرار گیرد. خاصه اینکه می‌دانیم فیثاغورس‌ سفری‌ به مشرق نموده و با اعتقادات مغان‌ و بابلی‌ها و مصری‌ها آشنا شده و چه‌بسا چیزها از آنها دیده و شنیده و آموخته که در‌ عقائد‌ وی‌ و پیروانش تأثیر وافی داشته است<ref>ر.ک: همان، ص372-373</ref>‏.  


==وفات==
==وفات==
او بعد از سفرهایی که به مصر و ناحیه‌ بین‌النهرین داشـت، تحت تأثیر آموزه‌های مذاهب آن نواحی، در حدود سال 530ق.م، به کروتونا واقع‌ در‌ خلیج تارنتوم‌ در جنوب ایتالیا رفت. در آنجا هم‌زمان با تعلیمات‌ بودا در هند و کنفوسیوس در چین مذهب عددی خود را به‌صورت یک انجمن برادری و در قالب یک مدرسه‌ تأسیس‌ کرد، اما بعد از تعطیل شدن مدرسه‌اش به دست عصیانگران‌ ایتالیای جنوبی، به بین‌النهرین گریخت و زمانی که حدودا هشتاد سال داشت، درگذشت<ref>ر.ک: مصلحیان، محمد صال، ص25</ref>‏.  
او بعد از سفرهایی که به مصر و ناحیه‌ بین‌النهرین داشت، تحت تأثیر آموزه‌های مذاهب آن نواحی، در حدود سال 530ق.م، به کروتونا واقع‌ در‌ خلیج تارنتوم‌ در جنوب ایتالیا رفت. در آنجا هم‌زمان با تعلیمات‌ بودا در هند و کنفوسیوس در چین مذهب عددی خود را به‌صورت یک انجمن برادری و در قالب یک مدرسه‌ تأسیس‌ کرد، اما بعد از تعطیل شدن مدرسه‌اش به دست عصیانگران‌ ایتالیای جنوبی، به بین‌النهرین گریخت و زمانی که حدودا هشتاد سال داشت، درگذشت<ref>ر.ک: مصلحیان، محمد صال، ص25</ref>‏.  


==آثار==
==آثار==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش