پرش به محتوا

کاشانی، عبدالله بن علی: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۱۲ دسامبر ۲۰۲۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۳: خط ۳۳:
</div>
</div>


'''شمس‌الدين يا جمال‌الدين ابوالقاسم عبدالله بن على بن محمد ابى طاهر كاشانى''' (متوفای حدود 738ق)، (القاشانى و گاه نيز كاشى)، مورخ دربار ايلخانان مغول، نویسنده و از خانواده هنرمندى بود كه اكثر آن‌ها در كاشى كارى ماهر و استاد بوده‌اند. خود جمال‌الدين نيز از اين حرفه (کاشی کاری) اطلاعاتى كافى داشت؛ ولى به كارهاى ديوانى و مشاغل ادبى و علمى پرداخت و به خدمت سلاطين ايلخانى درآمد.
'''شمس‌الدبن با جمال‌الدبن ابوالقاسم عبدالله بن على بن محمد ابى طاهر کاشانى''' (متوفای حدود 738ق)، (القاشانى و گاه نبز کاشى)، مورخ دربار ابلخانان مغول، نویسنده و از خانواده هنرمندى بود که اکثر آن‌ها در کاشى کارى ماهر و استاد بوده‌اند. خود جمال‌الدبن نبز از ابن حرفه (کاشی کاری) اطلاعاتى کافى داشت؛ ولى به کارهاى دبوانى و مشاغل ادبى و علمى پرداخت و به خدمت سلاطبن ابلخانى درآمد.


== ولادت ==
== ولادت ==
تاريخ ولادت او دقيقا مشخص نيست.  
تاربخ ولادت او دقبقا مشخص نبست.  


== دستیار خواجه رشیدالدین ==
== دستیار خواجه رشیدالدین ==
شهرت ابوالقاسم كاشانی بیشتر از آن‌ روست كه وی خود را مؤلف اصلی كتاب مشهور'' جامع التواریخ ''اثر رشیدالدین فضل‌الله خوانده است، اما تحقیقات بیشتر نشان می‌دهد كه او فقط از جملۀ دستیاران متعدد خواجه رشیدالدین در تألیف این كتاب بوده است.  
شهرت ابوالقاسم کاشانی بیشتر از آن‌ روست که وی خود را مؤلف اصلی کتاب مشهور'' جامع التواریخ ''اثر رشیدالدین فضل‌الله خوانده است، اما تحقیقات بیشتر نشان می‌دهد که او فقط از جملۀ دستیاران متعدد خواجه رشیدالدین در تألیف این کتاب بوده است.  


== کار در دیوان محاسبات ==
== کار در دیوان محاسبات ==
از آنجا كه ابوالقاسم كاشانی در مقدمۀ كتاب ''عرایس الجواهر'' از خود با لقب «المورخ الحاسب» یاد كرده، می‌توان حدس زد كه او احتمالاً افزون بر تاریخ‌نگاری در دستگاه دیوانی ایلخانان، در امور محاسبات هم مشاغلی برعهده داشته است. به گفتۀ استوری، كاشانی همانند بیشتر ساكنان كاشان بر مذهب تشیع بوده است. اگر این احتمال صحیح باشد، شاید بتوان آن را یكی از علل اصلی دشمنی وی با رشیدالدین دانست.<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/224973/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D9%86%DB%8C ر.ک: آل داوود، سید علی، ابوالقاسم کاشانی، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج6]</ref>  
از آنجا که ابوالقاسم کاشانی در مقدمۀ کتاب ''عرایس الجواهر'' از خود با لقب «المورخ الحاسب» یاد کرده، می‌توان حدس زد که او احتمالاً افزون بر تاریخ‌نگاری در دستگاه دیوانی ایلخانان، در امور محاسبات هم مشاغلی برعهده داشته است. به گفتۀ استوری، کاشانی همانند بیشتر ساکنان کاشان بر مذهب تشیع بوده است. اگر این احتمال صحیح باشد، شاید بتوان آن را یکی از علل اصلی دشمنی وی با رشیدالدین دانست.<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/224973/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D9%86%DB%8C ر.ک: آل داوود، سید علی، ابوالقاسم کاشانی، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج6]</ref>  


وى شيعه مذهب بوده و در شمار صاحب قلمان روزگار ايلخانان ايران، به ويژه حلقه دانشمندان و تاريخ‌نگاران دستگاه [[رشیدالدین فضل‌الله|رشيدالدين فضل‌الله همدانى]](718- 645 ق)، وزير غازان‌خان و سلطان محمد خدابنده، قرار دارد، از اين رو در كنار امور ديوانى به كار تاريخ‌نگارى نيز پرداخته است و آن چه نام او را جاودان ساخته، نوشته‌ها و ادعاهاى بحث‌انگيز وى در زمينه تاريخ مغول و ايلخانان مى‌باشد.
وى شبعه مذهب بوده و در شمار صاحب قلمان روزگار ابلخانان ابران، به وبژه حلقه دانشمندان و تاربخ‌نگاران دستگاه [[رشیدالدین فضل‌الله|رشبدالدبن فضل‌الله همدانى]](718- 645 ق)، وزبر غازان‌خان و سلطان محمد خدابنده، قرار دارد، از ابن رو در کنار امور دبوانى به کار تاربخ‌نگارى نبز پرداخته است و آن چه نام او را جاودان ساخته، نوشته‌ها و ادعاهاى بحث‌انگبز وى در زمبنه تاربخ مغول و ابلخانان مى‌باشد.


پس از مرگ خواجه رشيدالدين، كاشانى در مقدمه كتاب خود به نام «[[تاریخ اولجایتو|تاريخ اولجايتو]]» كه براى گنجانيده شدن، در كتاب «جامع التواريخ» خواجه در نظر گرفته شده بود، مدعى شد كه همه «جامع التواريخ» از اوست و خواجه كار او را به خود نسبت داده است.
پس از مرگ خواجه رشبدالدبن، کاشانى در مقدمه کتاب خود به نام «[[تاریخ اولجایتو|تاربخ اولجابتو]]» که براى گنجانبده شدن، در کتاب «جامع التواربخ» خواجه در نظر گرفته شده بود، مدعى شد که همه «جامع التواربخ» از اوست و خواجه کار او را به خود نسبت داده است.


این ادعا بحثهای فراوانی را برانگیخته است. وی در ''تاریخ اولجایتو ''حداقل دوبار از این موضوع یاد كرده است، از جمله در ضمن بیان حوادث سال ۷۰۶ ق یادآورده شده كه روز دهم شوال این سال خواجه رشیدالدین فضل‌الله، كتاب ''جامع‌التواریخ ''را كه تألیف اوست، به دست «جهودان مردود» به پادشاه تقدیم كرد و چیزی از هدایا و انعامی كه دریافت كرد، به مؤلف واقعی نداد. بی‌شك در صحت این ادعا باید تردید كرد و حتی در رد آن دلیلهایی در گفته‌های خود وی می‌توان پیدا كرد، ازجمله آنكه وی در صفحات پایانی همین اثر یادآور شده كه فقط ذیل ''جامع‌التواریخ ''را او نگاشته است. نكتۀ دیگر در رد ادعای كاشانی آنكه رشیدالدین در زمان حیاتش تألیفات خود را در نسخه‌های فراوان می‌نویسانید و به اطراف می‌فرستاد و بر مساجد و كتابخانه‌ها وقف می‌كرد و بعید است كه با چنین وضعی، او آثار دیگران را اینگونه به نام خود قلمداد كرده باشد. دلیل دیگر تفاوت سبك نگارش و روش انشائی آثار ابوالقاسم كاشانی با ''جامع‌التوارخ ''است. با اینهمه بلوشه، كاشانی را در ادعای خود محق دانسته، اما قزوینی نظر او را مردود شمرده است. مسلماً رشیدالدین برای تنظیم بخشهای اثر عظیم خود از مورخان و محققان مختلف ایرانی، عرب و چینی یاری جسته است. بارتولد نیز افزوده است كه ابوالقاسم كاشانی قطعاً در گردآوری اسناد و مدارك از دستیاران رشیدالدین بوده است، اما وی پس از قتل خواجه در ۷۱۸ ق، حقوق ولی نعمت خود را زیر پا نهاد و علناً مدعی تألیف همۀ ''جامع‌التواریخ ''گردید.<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/224973/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D9%86%DB%8C ر.ک: آل داوود، سید علی، ابوالقاسم کاشانی، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج6]</ref>  
این ادعا بحثهای فراوانی را برانگیخته است. وی در ''تاریخ اولجایتو ''حداقل دوبار از این موضوع یاد کرده است، از جمله در ضمن بیان حوادث سال ۷۰۶ ق یادآورده شده که روز دهم شوال این سال خواجه رشیدالدین فضل‌الله، کتاب ''جامع‌التواریخ ''را که تألیف اوست، به دست «جهودان مردود» به پادشاه تقدیم کرد و چیزی از هدایا و انعامی که دریافت کرد، به مؤلف واقعی نداد. بی‌شک در صحت این ادعا باید تردید کرد و حتی در رد آن دلیلهایی در گفته‌های خود وی می‌توان پیدا کرد، ازجمله آنکه وی در صفحات پایانی همین اثر یادآور شده که فقط ذیل ''جامع‌التواریخ ''را او نگاشته است. نکتۀ دیگر در رد ادعای کاشانی آنکه رشیدالدین در زمان حیاتش تألیفات خود را در نسخه‌های فراوان می‌نویسانید و به اطراف می‌فرستاد و بر مساجد و کتابخانه‌ها وقف می‌کرد و بعید است که با چنین وضعی، او آثار دیگران را اینگونه به نام خود قلمداد کرده باشد. دلیل دیگر تفاوت سبک نگارش و روش انشائی آثار ابوالقاسم کاشانی با ''جامع‌التوارخ ''است. با اینهمه بلوشه، کاشانی را در ادعای خود محق دانسته، اما قزوینی نظر او را مردود شمرده است. مسلماً رشیدالدین برای تنظیم بخشهای اثر عظیم خود از مورخان و محققان مختلف ایرانی، عرب و چینی یاری جسته است. بارتولد نیز افزوده است که ابوالقاسم کاشانی قطعاً در گردآوری اسناد و مدارک از دستیاران رشیدالدین بوده است، اما وی پس از قتل خواجه در ۷۱۸ ق، حقوق ولی نعمت خود را زیر پا نهاد و علناً مدعی تألیف همۀ ''جامع‌التواریخ ''گردید.<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/224973/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D9%86%DB%8C ر.ک: آل داوود، سید علی، ابوالقاسم کاشانی، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج6]</ref>  


== وفات ==
== وفات ==
از اشارۀ هندوشاه نخجوانی برمی‌آید كه وی در ۷۲۴ ق / ۱۳۲۴م زنده بوده است، اما دربارۀ تاریخ دقیق درگذشت او كه بغدادی آن را در ۷۳۶ ق ضبط كرده، قرینه‌ای در منابع كهن‌تر به دست نمی‌آید.
از اشارۀ هندوشاه نخجوانی برمی‌آید که وی در ۷۲۴ ق / ۱۳۲۴م زنده بوده است، اما دربارۀ تاریخ دقیق درگذشت او که بغدادی آن را در ۷۳۶ ق ضبط کرده، قرینه‌ای در منابع کهن‌تر به دست نمی‌آید.


== آثار ==
== آثار ==
خط ۶۰: خط ۶۰:
# زبدة‌التواریخ<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/224973/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D9%86%DB%8C ر.ک: همان]</ref>  
# زبدة‌التواریخ<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/224973/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%DA%A9%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D9%86%DB%8C ر.ک: همان]</ref>  


==پانويس ==
==پانوبس ==
<references />
<references />


خط ۶۶: خط ۶۶:
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
#ر.ک: آل داوود، سید علی، ابوالقاسم کاشانی، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج6
#ر.ک: آل داوود، سید علی، ابوالقاسم کاشانی، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج6
#سايت خبرى آفتاب.
#سابت خبرى آفتاب.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش