پرش به محتوا

فاضل قائینی نجفی، محمد: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۹: خط ۳۹:
}}
}}


 
'''محمدفاضل قاینی''' (1310-‌1405ق)، فقیه، اصولی و مجتهد معاصر، از شاگردان [[اصفهانی، سید ابوالحسن|سید ابوالحسن اصفهانی]] و [[آیت‌اللّه اصطهباناتى]]، از اساتید شیخ [[مرتضى بروجردى]]
'''محمدفاضل قاینی''' (1310-‌1405ق)، فقیه، اصولی و مجتهد معاصر، از شاگردان [[اصفهانی، سید ابوالحسن|سید ابوالحسن اصفهانی]] و [[آیت‌اللّه اصطهباناتى]]، از اساتید شیخ مرتضى بروجردى صاحب «المستند العروة الوثقی».
==ولادت==
==ولادت==
خط ۵۴: خط ۵۳:
==اساتید==
==اساتید==
از جمله اساتید ایشان، عبارتند از آیات عظام:
از جمله اساتید ایشان، عبارتند از آیات عظام:
# میرزا حسین نائینى (۱۲۷۷-‌۱۳۵۵ق)؛
# [[نائینی، محمدحسین|میرزا حسین نائینى]] (۱۲۷۷-‌۱۳۵۵ق)؛
# سید ابوالحسن اصفهانى؛
# [[اصفهانی، سید ابوالحسن|سید ابوالحسن اصفهانى]]؛
# سید ابراهیم میرزا آقا اصطهباناتى (۱۲۹۷-‌۱۳۷۸ق)؛
# [[سید ابراهیم میرزا آقا اصطهباناتى]] (۱۲۹۷-‌۱۳۷۸ق)؛
# سید ابوتراب خوانسارى (۱۲۹۱-‌۱۳۴۶ق)<ref>ر.ک: همان</ref>.
# [[سید ابوتراب خوانسارى]] (۱۲۹۱-‌۱۳۴۶ق)<ref>ر.ک: همان</ref>.


وى مدتى طولانى در درس آیتاللّه نائینى و درس سید ابوالحسن اصفهانى، که مرجع تقلید شیعیان در آن زمان بود، شرکت کرد. سطوح عالى را هم نزد آیتاللّه سید ابراهیم میرزا آقا اصطهباناتى گذراند و از محضر ایشان خارج فقه و اصول را فراگرفت. رابطه ایشان با مرحوم اصطهباناتى از حد ارتباط بین استاد و شاگرد، فراتر و صمیمىتر و علاقهاى طرفینى بین آنان برقرار بود. بعد از رحلت آیتاللّه سید ابوالحسن اصفهانى، عده‏اى از اهالى نجف و اهل علم از آیتاللّه فاضل درباره تقلید پس از مرحوم اصفهانى سؤال مى‌کردند و ایشان آنها را به مرحوم اصطهباناتى معرفى و ارجاع مینمودند و ضمناً به اعلمیت ایشان هم شهادت مى‏دادند. این عمل آیتاللّه فاضل قاینى، در رجوع مردم و اهل علم به تقلید از آیتاللّه اصطهباناتى، تأثیر زیادى داشت. مورد فوق، نشاندهنده و گواه بر موقعیت علمى و شخصیتى آیتاللّه فاضل قاینى در مجامع علمى - مذهبى آن روزگار، در نجف اشرف مى‌باشد<ref>ر.ک: همان</ref>.
وى مدتى طولانى در درس [[نائینی، محمدحسین|آیت‌اللّه نائینى]] و درس [[اصفهانی، سید ابوالحسن|سید ابوالحسن اصفهانى]]، که مرجع تقلید شیعیان در آن زمان بود، شرکت کرد. سطوح عالى را هم نزد آیت‌اللّه [[سید ابراهیم میرزا آقا اصطهباناتى]] گذراند و از محضر ایشان خارج فقه و اصول را فراگرفت. رابطه ایشان با مرحوم اصطهباناتى از حد ارتباط بین استاد و شاگرد، فراتر و صمیمىتر و علاقهاى طرفینى بین آنان برقرار بود. بعد از رحلت [[اصفهانی، سید ابوالحسن|آیت‌اللّه سید ابوالحسن اصفهانى،]] عده‏‌اى از اهالى نجف و اهل علم از آیت‌اللّه فاضل درباره تقلید پس از مرحوم اصفهانى سؤال مى‌کردند و ایشان آنها را به مرحوم اصطهباناتى معرفى و ارجاع می‌نمودند و ضمناً به اعلمیت ایشان هم شهادت مى‏دادند. این عمل آیت‌اللّه فاضل قاینى، در رجوع مردم و اهل علم به تقلید از آیت‌اللّه اصطهباناتى، تأثیر زیادى داشت. مورد فوق، نشان‌دهنده و گواه بر موقعیت علمى و شخصیتى آیت‌اللّه فاضل قاینى در مجامع علمى - مذهبى آن روزگار، در نجف اشرف مى‌باشد<ref>ر.ک: همان</ref>.


==گواهى اجتهاد==
==گواهى اجتهاد==
گواهى بر اجتهاد ایشان را آیتاللّه سید ابوالحسن اصفهانى و اصطهباناتى تأیید و تقریر کرده‌اند<ref>ر.ک: همان</ref>.
گواهى بر اجتهاد ایشان را [[اصفهانی، سید ابوالحسن|آیت‌اللّه سید ابوالحسن اصفهانى]] و [[سید ابراهیم میرزا آقا اصطهباناتى|اصطهباناتى]] تأیید و تقریر کرده‌اند<ref>ر.ک: همان</ref>.


علاوه بر اجازه اجتهاد از مراجع فوق، وى از استاد حدیث و رجال حوزه، سید ابوتراب خوانسارى (۱۲۱۷-‌۱۳۴۶ق) نیز، اجازه نقل احادیث و روایات دریافت کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
علاوه بر اجازه اجتهاد از مراجع فوق، وى از استاد حدیث و رجال حوزه، [[سید ابوتراب خوانسارى]] (۱۲۱۷-‌۱۳۴۶ق) نیز، اجازه نقل احادیث و روایات دریافت کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


==شاگردان==
==شاگردان==
یکى از ویژگىهاى ایشان در حوزه و مجامع علمى، روش تدریس و بیان شیواى آن استاد فرزانه بود. تسلط ایشان بر مسائل و مطالب علمى، ویژگى دیگرى بود که سبب جذب طلاب به مجلس درس ایشان مىشد. این دو عامل باعث شد که بیشتر وقت ایشان صرف تدریس شود و در این مدت شاگردان بسیارى از محضر ایشان استفاده کنند، که بسیارى از آنها از علماى بلاد و عده‏اى نیز از مدرسین حوزه‏هاى علمى در شهرهاى نجف، قم، مشهد و... هستند. برخى از این علما عبارتند از حضرات آیات:
یکى از ویژگى‌هاى ایشان در حوزه و مجامع علمى، روش تدریس و بیان شیواى آن استاد فرزانه بود. تسلط ایشان بر مسائل و مطالب علمى، ویژگى دیگرى بود که سبب جذب طلاب به مجلس درس ایشان مى‌شد. این دو عامل باعث شد که بیشتر وقت ایشان صرف تدریس شود و در این مدت شاگردان بسیارى از محضر ایشان استفاده کنند، که بسیارى از آنها از علماى بلاد و عده‏‌اى نیز از مدرسین حوزه‏‌هاى علمى در شهرهاى نجف، قم، مشهد و... هستند. برخى از این علما عبارتند از حضرات آیات:
# شهید شیخ مرتضى بروجردى، نویسنده کتاب «المستند شرح عروة الوثقى»؛
# شهید شیخ [[مرتضى بروجردى،]] نویسنده کتاب «[[المستند شرح عروة الوثقى]]»؛
# سید محمود ده‌سرخى، نویسنده کتاب «دائرةالمعارف مفتاح الكتب الأربعة»؛
# [[سید محمود ده‌سرخى]]، نویسنده کتاب «[[دائرةالمعارف مفتاح الكتب الأربعة]]»؛
# محمد غروى، مؤلف کتاب «الأمثال النبوية»؛
# [[محمد غروى]]، مؤلف کتاب «[[الأمثال النبوية]]»؛
# على آزاد قزوینى، مؤلف کتاب «غاية القصوى في شرح العروة الوثقى»؛
# [[على آزاد قزوینى]]، مؤلف کتاب «[[غاية القصوى في شرح العروة الوثقى]]»؛
# سید محمدتقى اراکى سجادى؛
# سید محمدتقى اراکى سجادى؛
# سید ابراهیم خراسانى کاظمینى؛
# سید ابراهیم خراسانى کاظمینى؛
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش