پرش به محتوا

رفع الحاجب عن مختصر ابن الحاجب: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۷: خط ۳۷:
روش شرح، بدین صورت است که در بالای صفحه، متن کتاب ابن حاجب ذکر گردیده و در پایین، به شرح و توضیح مطالب آن، پرداخته شده است. توضیحات و تعلیقات محققان نیز در پایین صفحه و پس از توضیحات شارح آمده است.
روش شرح، بدین صورت است که در بالای صفحه، متن کتاب ابن حاجب ذکر گردیده و در پایین، به شرح و توضیح مطالب آن، پرداخته شده است. توضیحات و تعلیقات محققان نیز در پایین صفحه و پس از توضیحات شارح آمده است.


مباحث کتاب، با مقدمه مفصلی از محققان آغاز گردیده و مطالب در چهار جلد، تنظیم شده است. در مقدمه، ابتدا شرح حال مفصلی از ابن حاجب ارائه شده و ضمن اشاره به ولادت، رشد، شیوخ، شاگردان، آثار و وفات وی<ref>ر.ک: مقدمه محققان، ج1، ص6-‌26</ref>، به بررسی اوضاع سیاسی<ref>ر.ک: همان، ص29</ref>، اجتماعی<ref>ر.ک: همان، ص37</ref>، اقتصادی<ref>ر.ک: همان، ص48</ref> و فرهنگی دوران زندگی او پرداخته شده است<ref>ر.ک: همان، ص50</ref> و سپس، شرح حال مفصلی از شارح، در اختیار خواننده قرار گرفته است. در این شرح حال، ابتدا اطلاعاتی پیرامون نسب<ref>ر.ک: همان، ص57</ref>، ولادت<ref>ر.ک: همان، ص61</ref>، شیوخ<ref>ر.ک: همان، ص70</ref>، شاگردان<ref>ر.ک: همان، ص75</ref> و آثار شارح ارائه شده<ref>ر.ک: همان، ص79</ref> و سپس، جایگاه وی در علم حدیث<ref>ر.ک: همان، ص80</ref>، کلام<ref>ر.ک: همان، ص81</ref> و اصول فقه<ref>ر.ک: همان</ref>، مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در ادامه، به مباحث و موضوعاتی پیرامون علم اصول، پرداخته شده است که از جمله آنها، می‌توان به مباحث زیر، اشاره نمود: تعریف علم اصول<ref>ر.ک: همان، ص88</ref>، اختلاف علما پیرامون واضع این علم<ref>ر.ک: همان، ص103</ref>، روش‌های علما در تحقیق و تدریس این دانش<ref>ر.ک: همان، ص111</ref>، رابطه علم اصول فقه با سایر علوم<ref>ر.ک: همان، ص125</ref> و حجیت اجماع<ref>ر.ک: همان، ص1144</ref> و قیاس<ref>ر.ک: همان، ص157</ref>.
مباحث کتاب، با مقدمه مفصلی از محققان آغاز گردیده و مطالب در چهار جلد، تنظیم شده است. در مقدمه، ابتدا شرح حال مفصلی از [[ابن حاجب، عثمان بن عمر|ابن حاجب]] ارائه شده و ضمن اشاره به ولادت، رشد، شیوخ، شاگردان، آثار و وفات وی<ref>ر.ک: مقدمه محققان، ج1، ص6-‌26</ref>، به بررسی اوضاع سیاسی<ref>ر.ک: همان، ص29</ref>، اجتماعی<ref>ر.ک: همان، ص37</ref>، اقتصادی<ref>ر.ک: همان، ص48</ref> و فرهنگی دوران زندگی او پرداخته شده است<ref>ر.ک: همان، ص50</ref> و سپس، شرح حال مفصلی از شارح، در اختیار خواننده قرار گرفته است. در این شرح حال، ابتدا اطلاعاتی پیرامون نسب<ref>ر.ک: همان، ص57</ref>، ولادت<ref>ر.ک: همان، ص61</ref>، شیوخ<ref>ر.ک: همان، ص70</ref>، شاگردان<ref>ر.ک: همان، ص75</ref> و آثار شارح ارائه شده<ref>ر.ک: همان، ص79</ref> و سپس، جایگاه وی در علم حدیث<ref>ر.ک: همان، ص80</ref>، کلام<ref>ر.ک: همان، ص81</ref> و اصول فقه<ref>ر.ک: همان</ref>، مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در ادامه، به مباحث و موضوعاتی پیرامون علم اصول، پرداخته شده است که از جمله آنها، می‌توان به مباحث زیر، اشاره نمود: تعریف علم اصول<ref>ر.ک: همان، ص88</ref>، اختلاف علما پیرامون واضع این علم<ref>ر.ک: همان، ص103</ref>، روش‌های علما در تحقیق و تدریس این دانش<ref>ر.ک: همان، ص111</ref>، رابطه علم اصول فقه با سایر علوم<ref>ر.ک: همان، ص125</ref> و حجیت اجماع<ref>ر.ک: همان، ص1144</ref> و قیاس<ref>ر.ک: همان، ص157</ref>.


در پایان مقدمه، به معرفی شارحین کتاب ابن حاجب و ارائه شرح حال مختصری از هریک از ایشان، پرداخته شده است که برخی از آنها، عبارتند از: سلطان‌العلماء بن عبدالسلام، قاضی بیضاوی، ابن دقیق العید، عبدالعزیز طوسی، قطب شیرازی، رکن‌الدین استرآبادی، ابن مطهر شیعی، ابراهیم جعبری، بدرالدین تستری و...<ref>ر.ک: همان، ص191-‌224</ref>.
در پایان مقدمه، به معرفی شارحین کتاب [[ابن حاجب، عثمان بن عمر|ابن حاجب]] و ارائه شرح حال مختصری از هریک از ایشان، پرداخته شده است که برخی از آنها، عبارتند از: [[سلطان‌العلماء بن عبدالسلام]]، [[بیضاوی، عبدالله بن عمر|قاضی بیضاوی]]، [[ابن دقیق العید]]، [[عبدالعزیز طوسی]]، [[قطب شیرازی، عبدالله|قطب شیرازی]]، [[رکن‌الدین استرآبادی]]، ابن مطهر شیعی، [[ابراهیم جعبری]]، [[بدرالدین تستری]] و...<ref>ر.ک: همان، ص191-‌224</ref>.


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش