پرش به محتوا

الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
<div class="boxTitle"><big>'''[[ زاد المعاد]]'''</big></div>
<div class="boxTitle"><big>'''[[ تخریب و بازسازی بقیع به روایت اسناد]]'''</big></div>
[[پرونده:NUR19262J1.jpg|بندانگشتی|زاد المعاد|175px]]
[[پرونده:NUR03900J1.jpg|بندانگشتی|تخریب و بازسازی بقیع به روایت اسناد|175px]]


'''زاد المعاد'''، اثر علامه [[مجلسی، محمدباقر بن محمدتقی|محمدباقر مجلسى]]، با تحقيق سيد حسن موسوى، شامل متن نمازها، دعاها، زيارات، مناجات و تعقيبات نمازها است كه به زبان عربى و در قرن يازدهم هجرى، نوشته شده است.
'''تخريب و بازسازى بقيع به روايت اسناد'''، تأليف [[قاضی عسکر، علی|سيد على قاضى عسكر]]، از جمله آثار فارسی در موضوع حج است كه به بررسى آثار بقيع و تاريخچه تخريب آنها با استفاده از اسناد و مدارک پرداخته است.


كتاب با مقدمه نویسنده آغاز و مطالب در چهارده باب و يك خاتمه تنظيم شده است.
نویسنده، مباحث را با اين عبارت آغاز مى‌كند: «بقيع تنها يك گورستان نيست، بلكه گنجينه تاريخ اسلام است. قبور چهار امام معصوم شیعیان و نيز قبور همسران، دختران، برخى فرزندان، اصحاب، تابعين و عمه‌هاى پيامبر خدا(ص) و نزدیک به ده هزار نفر از شخصيت‌هاى نامدار تاريخ اسلام در آنجا واقع است. بقيع بااين‌همه عظمت درعين‌حال غريب و مظلوم است...» وى خاطرنشان مى‌كند كه: «قبور امامان معصوم(ع) و تعداد ديگرى از دفن‌شدگان در بقيع نيز داراى قبه و سايبان بوده، كه در حمله وهابيان تخريب گرديد و هم‌اكنون اين قبرستان، بدون سقف و خاکى است و تنها برخى از قبور آن با ديوارهاى سنگ‌چين‌شده مشخص و نسبت به ديگر قبرها ممتاز است».


باب سوم، در هشت فصل، به بيان گوشه‌اى از فضايل و اعمال ماه مبارک رمضان، اختصاص يافته است.
نویسنده سپس به ذكر مدفونين بقيع پرداخته و با اهل‌بيت(ع) آغاز نموده است. پس از آن همسران، فرزندان، اصحاب و ديگر بزرگان مدفون در بقيع را با ذكر شرح حال مختصرى از آنها متذكر شده است. درباره 26 تن از چهره‌هاى معروف صدر اسلام نيز تنها به ذكر نام بسنده كرده است.


عنوان فصول اين باب، عبارتند از: بيان فضيلت ماه مبارک رمضان؛ اشاره به حقيقت روزه و آنچه در آن معتبر مى‌باشد؛ ذكر سنت‌ها و آداب معتبر در روزه؛ شرايط و آداب دخول ماه مبارک رمضان؛ بيان اعمال هر شب و هر روز ماه مبارک رمضان؛ ذكر اعمال مختصر شب‌ها و روزهاى مخصوص اين ماه؛ دعاهاى مخصوص دهه آخر ماه رمضان و بيان نمازهاى شب و دعاهاى روز كه در اين ماه مشهور است.
[[قاضی عسکر، سید علی|قاضى عسكر]] در ادامه مباحث در تشريح تخريب آثار مى‌نويسد: «پس از تسلط سعوديان بر حجاز و با توجه به پيوند فكرى و مذهبى آنان با محمد بن عبدالوهاب، در هر شهر و منطقه‌اى كه وارد مى‌شدند، آثار و ابنيه ساخته‌شده بر روى قبور بزرگان صدر اسلام را خراب و ويران می‌كردند». <div class="mw-ui-button">[[تخریب و بازسازی بقیع به روایت اسناد|'''ادامه''']]</div>
 
اعمال ليالى و ايام متبرک ماه شوال و ماه ذى‌القعده، در باب چهارم گنجانده شده است. از جمله ايام متبرک ماه شوال، روز عيد فطر است و شبش از جمله شب‌هاى شريف مى‌باشد كه در فضيلت ثواب عبادت و احياى آن، احاديث بسيار است و از پيامبر(ص) منقول است كه هركه شب عيد را احيا كند، در روزى كه دل‌ها از ترس مى‌ميرد، دل او نخواهد مرد.
 
<div class="mw-ui-button">[[زاد المعاد|'''ادامه''']]</div>
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش