پرش به محتوا

الإعتبار و سلوة العارفين: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱۷: خط ۱۷:
| مکان نشر = اردن - عمان
| مکان نشر = اردن - عمان
| سال نشر = 1421ق/2001/1380ش
| سال نشر = 1421ق/2001/1380ش
 
| کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE149212AUTOMATIONCODE،AUTOMATIONCODE80996AUTOMATIONCODE
| کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE80996AUTOMATIONCODE
| چاپ = 1
| چاپ = 1
| تعداد جلد = 1
| تعداد جلد = 1
| کتابخانۀ دیجیتال نور =
| کتابخانۀ دیجیتال نور =80996
| کتابخوان همراه نور =80996
| کتابخوان همراه نور =80996
| کد پدیدآور = 61813
| کد پدیدآور = 61813
خط ۲۸: خط ۲۷:
}}
}}
   
   
 
'''الإعتبار و سلوة العارفين'''، اثر [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|موفق بالله حسین بن اسماعیل جرجانی]] (زنده تا حدود 430ق)، کتابی است دربردارنده مواعظ و پندیات که با تحقیق [[وجیه، عبدالسلام بن عباس|عبدالسلام بن عباس وجیه]] به چاپ رسیده است.
'''الإعتبار و سلوة العارفين'''، اثر مؤفق بالله حسین بن اسماعیل جرجانی (زنده تا حدود 430ق)، کتابی است دربردارنده مواعظ و پندیات که با تحقیق عبدالسلام بن عباس وجیه به چاپ رسیده است.


==انگیزه تألیف==
==انگیزه تألیف==
نویسنده در آغاز كتاب، علت تألیف آن را درخواست دیگران مبنی بر نگارش کتاب مختصری مشتمل بر مواعظ و پندیات، مخصوصاً مواعظ امیرالمؤمنین(ع) و اهل‌بیت(ع)، ذکر کرده است<ref>متن کتاب، ص39</ref>.
نویسنده در آغاز كتاب، علت تألیف آن را درخواست دیگران مبنی بر نگارش کتاب مختصری مشتمل بر مواعظ و پندیات، مخصوصاً مواعظ [[امام علی علیه‌السلام|امیرالمؤمنین(ع)]] و اهل‌بیت(ع)، ذکر کرده است<ref>متن کتاب، ص39</ref>.


==اهمیت کتاب==
==اهمیت کتاب==
این اثر یکی از معتبرترین آثار «زیدیه» و مشهورترین کتاب الموفق بالله حسین بن اسماعیل شجری است<ref>مقدم، محمدباقر، ج1، ص172</ref> که برای عرفان‌پژوهان، خاصه عرفان‌پژوهان خراسان، اثر بسيار ارزشمندی است<ref>رحمتی، محمدکاظم، ص85</ref>.
این اثر یکی از معتبرترین آثار «زیدیه» و مشهورترین کتاب [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|الموفق بالله حسین بن اسماعیل شجری]] است<ref>مقدم، محمدباقر، ج1، ص172</ref> که برای عرفان‌پژوهان، خاصه عرفان‌پژوهان خراسان، اثر بسيار ارزشمندی است<ref>رحمتی، محمدکاظم، ص85</ref>.


==ساختار==
==ساختار==
خط ۴۵: خط ۴۳:
در مقدمه، ابتدا به معرفی مؤلف و ارائه شرح‌حال مفصلی از وی پرداخته شده<ref>مقدمه، ص7- 13</ref> و سپس ضمن بررسی نسبت کتاب به مؤلف<ref>ر.ک: همان، ص15</ref> و طریق کتاب و ترجمه راویانش<ref>همان، ص16</ref>، به توضیح اقدامات تحقیقی صورت گرفته در کتاب<ref>همان، ص18</ref> و توصیف نسخ خطی آن، پرداخته شده است<ref>همان، ص21</ref>.
در مقدمه، ابتدا به معرفی مؤلف و ارائه شرح‌حال مفصلی از وی پرداخته شده<ref>مقدمه، ص7- 13</ref> و سپس ضمن بررسی نسبت کتاب به مؤلف<ref>ر.ک: همان، ص15</ref> و طریق کتاب و ترجمه راویانش<ref>همان، ص16</ref>، به توضیح اقدامات تحقیقی صورت گرفته در کتاب<ref>همان، ص18</ref> و توصیف نسخ خطی آن، پرداخته شده است<ref>همان، ص21</ref>.


عنوان برخی از ابواب کتاب، عبارت است از: صفت زهد، فضیلت زهد، زهد در دنیا، قناعت و حرص، ترک اهتمام به رزق، فضیلت فقر بر غنا و ثروت، محبت مساکین و مجانبت اغنیاء، فضیلت عزلت، مال و فتنه آن، فضیلت علم و علما و... .
عنوان برخی از ابواب کتاب، عبارت است از: صفت زهد، فضیلت زهد، زهد در دنیا، قناعت و حرص، ترک اهتمام به رزق، فضیلت فقر بر غنا و ثروت، محبت مساکین و مجانبت اغنیاء، فضیلت عزلت، مال و فتنه آن، فضیلت علم و علما و....


نكته بسيار با اهميت كتاب، منابع آن است. در جملهای كه مؤلف در ابتدای کتاب، پیرامون انگیزه نگارش آن مطرح نموده، بر اين مسئله تأکید شده است كه خواسته او، بيشتر بر ذكر سخنان منقول از اميرالمؤمنين علی(ع) است، ازاین‌رو شگفت نخواهد بود كه در اين كتاب، مطالب زيادی را به نقل از آن امام همام بيابيم. از طرف ديگر اين را می‌بايد متذكر شد كه شجری علی‌القاعده بايد از منابع مكتوبی استفاده كرده باشد. در حقيقت تأمل در اسناد كتاب نشانگر آن است كه كتاب شجری، در واقع چيزی جز تخريجی از آثار كهن به روايت مشايخ وی از مؤلفان آن آثار نيست. يكی از اين منابع كتاب «الزواجر و المواعظ» عسكری است. نكته جالب‌توجه در كتاب حاضر در اين است كه شجری به هنگام نقل وصيت‌نامه امام به فرزندش امام حسن(ع)، تمام آن طرق را به نقل از اساتيد خود به عسكری آورده و وصيت‌نامه را به نقل از عسكری به‌طور كامل نقل كرده است. تأمل در اسناد كتاب نيز مؤيد اين مطلب هست كه شجری، رواياتی از كتاب «الزواجر و المواعظ» عسكری را تخريج كرده است. نقل ابن طاووس تنها مؤيدی بر اين گمان است. تقريباً صد نقل‌قول در كتاب «الاعتبار و سلوة العارفين» با اين سلسله سند از كتاب «الزواجر و المواعظ» عسكری نقل شده است: «أخبرنا ابوالحسن علی بن محمد بن احمد أخبرنا الحسن بن عبدالله بن سعيد (العسكری)...»<ref>ر.ک: رحمتی، محمدکاظم، ص84-85</ref>.
نكته بسيار با اهميت كتاب، منابع آن است. در جمله‌ای كه مؤلف در ابتدای کتاب، پیرامون انگیزه نگارش آن مطرح نموده، بر اين مسئله تأکید شده است كه خواسته او، بيشتر بر ذكر سخنان منقول از [[امام علی علیه‌السلام|اميرالمؤمنين علی(ع)]] است، ازاین‌رو شگفت نخواهد بود كه در اين كتاب، مطالب زيادی را به نقل از آن امام همام بيابيم. از طرف ديگر اين را می‌بايد متذكر شد كه [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] علی‌القاعده بايد از منابع مكتوبی استفاده كرده باشد. در حقيقت تأمل در اسناد كتاب نشانگر آن است كه كتاب [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]]، در واقع چيزی جز تخريجی از آثار كهن به روايت مشايخ وی از مؤلفان آن آثار نيست. يكی از اين منابع كتاب «الزواجر و المواعظ» عسكری است. نكته جالب‌توجه در كتاب حاضر در اين است كه شجری به هنگام نقل وصيت‌نامه امام به فرزندش امام حسن(ع)، تمام آن طرق را به نقل از اساتيد خود به عسكری آورده و وصيت‌نامه را به نقل از عسكری به‌طور كامل نقل كرده است. تأمل در اسناد كتاب نيز مؤيد اين مطلب هست كه [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]]، رواياتی از كتاب «[[الزواجر و المواعظ]]» عسكری را تخريج كرده است. نقل ابن طاووس تنها مؤيدی بر اين گمان است. تقريباً صد نقل‌قول در كتاب «الاعتبار و سلوة العارفين» با اين سلسله سند از كتاب «الزواجر و المواعظ» عسكری نقل شده است: «أخبرنا ابوالحسن علی بن محمد بن احمد أخبرنا الحسن بن عبدالله بن سعيد (العسكری)...»<ref>ر.ک: رحمتی، محمدکاظم، ص84-85</ref>.


شجری از متون ديگری برای نقل كلمات حكمی و اخلاقی بهره برده است. يكی از متون حديثی- اخلاقی، كتاب «الؤلؤليات» تألیف مكحول بن فضل نسفی (۳۱۸ يا ۳۱۹ق) بوده است. متن اين كتاب در چند نسخه خطی باقی است، اما متأسفانه تابه‌حال به چاپ نرسيده است. شجری از اين كتاب با اين سلسله سند نقل روايت كرده است: «أخبرنا ابوعلی عبدالرحمن بن محمد بن فضالة النيسابوری قال أخبرنا ابوبكر احمد بن محمد بن اسماعيل بخاری حدثنی مكحول بن فضل النسفی...».
[[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] از متون ديگری برای نقل كلمات حكمی و اخلاقی بهره برده است. يكی از متون حديثی- اخلاقی، كتاب «[[الؤلؤليات]]» تألیف [[مكحول بن فضل نسفی]] (۳۱۸ يا ۳۱۹ق) بوده است. متن اين كتاب در چند نسخه خطی باقی است، اما متأسفانه تابه‌حال به چاپ نرسيده است. [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] از اين كتاب با اين سلسله سند نقل روايت كرده است: «أخبرنا ابوعلی عبدالرحمن بن محمد بن فضالة النيسابوری قال أخبرنا ابوبكر احمد بن محمد بن اسماعيل بخاری حدثني مكحول بن فضل النسفی...».


بااین‌حال اهميت كتاب شجری، محدود به نكات فوق نيست. شجری در موارد متعددی، اقوالی از عارفان به نام خراسانی چون احمد بن حرب (متوفی ۲۳۶ق)، يحيی بن معاذ، حاتم اصم، فضيل بن عياض و ديگران نقل كرده كه گمان نمیشود در جايی ديگر نقل شده باشند. همچنين اشعار عرفانی فراوانی در اين كتاب نقل شده كه خود محتاج تحقيق جداگانهای است و مطمئناً برای عرفان‌پژوهان خراسان از غنائم روزگار است.
بااین‌حال اهميت كتاب [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]]، محدود به نكات فوق نيست. [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] در موارد متعددی، اقوالی از عارفان به نام خراسانی چون احمد بن حرب (متوفی ۲۳۶ق)، يحيی بن معاذ، حاتم اصم، فضيل بن عياض و ديگران نقل كرده كه گمان نمی‌شود در جايی ديگر نقل شده باشند. همچنين اشعار عرفانی فراوانی در اين كتاب نقل شده كه خود محتاج تحقيق جداگانه‌ای است و مطمئناً برای عرفان‌پژوهان خراسان از غنائم روزگار است.


شجری خود نيز حظی از شاعری داشته و در مواردی اشعاری از خود را نقل كرده است. توجه شجری به نقل‌قول از اهل‌بيت و سادات علوی نيز جالب است. وی عبارتهای فراوانی را با ذكر عبارت «و فی بعض كتب اهل‌البيت» يا «و روی فی بعض مواعظ اهل‌البيت» نقل كرده است. همچنين وی اقوال فراوانی را از امام حسن مجتبی(ع)، امام زین‌العابدین(ع)، امام باقر(ع)، امام صادق(ع)، امام موسی بن جعفر(ع) و امام رضا(ع) نقل كرده است.
[[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] خود نيز حظی از شاعری داشته و در مواردی اشعاری از خود را نقل كرده است. توجه [[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] به نقل‌قول از اهل‌بيت و سادات علوی نيز جالب است. وی عبارتهای فراوانی را با ذكر عبارت «و فی بعض كتب اهل‌البيت» يا «و روی فی بعض مواعظ اهل‌البيت» نقل كرده است. همچنين وی اقوال فراوانی را از امام حسن مجتبی(ع)، [[امام سجاد علیه‌السلام|امام زین‌العابدین(ع)]]، امام باقر(ع)، [[امام جعفر صادق علیه‌السلام|امام صادق(ع)]]، امام موسی بن جعفر(ع) و [[امام رضا علیه‌السلام|امام رضا(ع)]] نقل كرده است.


شجری سه باب جداگانه با عنوانهای «باب فی كلمات النبی لاميرالمؤمنين» و «باب فيما واعظ الله به عيسی بن مريم»، «من حكمه و اشعاره علیه‌السلام» (يعنی علی(ع)) نيز آورده است. توجه خاص شجری به نقل خطبه‌های اميرالمؤمنين با توجه به اينكه وی اين خطبهها را مسند نقل كرده، بسيار با اهميت است.
[[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] سه باب جداگانه با عنوانهای «باب فی كلمات النبی لاميرالمؤمنين» و «باب فيما واعظ الله به عيسی بن مريم»، «من حكمه و اشعاره علیه‌السلام» (يعنی [[امام علی علیه‌السلام|علی(ع)]]) نيز آورده است. توجه خاص شجری به نقل خطبه‌های [[امام علی علیه‌السلام|اميرالمؤمنين]] با توجه به اينكه وی اين خطبه‌ها را مسند نقل كرده، بسيار با اهميت است.


شجری همچنين برخی از اشعار اميرالمؤمنين(ع) را نقل كرده كه با توجه به قدمت اين اثر جالب‌توجه است<ref>ر.ک: همان</ref>.
[[موفق بالله، حسین بن اسماعیل|شجری]] همچنين برخی از اشعار [[امام علی علیه‌السلام|اميرالمؤمنين(ع)]] را نقل كرده كه با توجه به قدمت اين اثر جالب‌توجه است<ref>ر.ک: همان</ref>.




خط ۶۸: خط ۶۶:
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
# مقدمه و متن کتاب.
# مقدمه و متن کتاب.
# مقدم، محمدباقر، «اثرآفرینان استرآباد و جرجان (استان گلستان)»، انتشارات کتاب نشر، تهران، 1392، به آدرس اینترنتی:
# [http://lib.eshia.ir/11234/1/172 مقدم، محمدباقر، «اثرآفرینان استرآباد و جرجان (استان گلستان)»، انتشارات کتاب نشر، تهران، 1392]
http://lib.eshia.ir/11234/1/172
#[[:noormags:32017|رحمتی، محمدکاظم، «بازمانده‌هایی از کتاب «الزواجر و المواعظ»»؛ آینه پژوهش، بهمن و اسفند 1382، شماره 84؛ درج در پایگاه مجلات تخصصی نور]].
# رحمتی، محمدکاظم، «بازمانده‌هایی از کتاب «الزواجر و المواعظ»»؛ آینه پژوهش، بهمن و اسفند 1382، شماره 84؛ درج در پایگاه مجلات تخصصی نور، به آدرس:
https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/32017
 


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}


[[]]
[[معجم رجال الاعتبار و سلوة العارفين]]
 
[[إتحاف السّادة المتقين بشرح إحياء علوم الدين]]
 
[[إحياء علوم الدين]]


[[]]
[[التحفة السنية في شرح النخبة المحسنية]]


[[]]
[[الحقائق في محاسن الأخلاق]]


[[]]
[[الذريعة إلی مكارم الشريعة]]