پرش به محتوا

معادن الذهب في الأعيان المشرفة بهم حلب: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه ای تازه حاوی «<div class='wikiInfo'> [[پرونده:NUR11642J1.jpg|بندانگش» ایجاد کرد.)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۵۰: خط ۵۰:
اين كتاب از چند مقدمه (سه مقدمه از محقق، يك مقدمه از ناسخ و دو مقدمه از نويسنده) و متن اصلى شامل زندگى‌نامه تعداد 76 تن از اهالى حلب تشكيل شده است.
اين كتاب از چند مقدمه (سه مقدمه از محقق، يك مقدمه از ناسخ و دو مقدمه از نويسنده) و متن اصلى شامل زندگى‌نامه تعداد 76 تن از اهالى حلب تشكيل شده است.


مصحح در مقدمه اولش، اهميت شهر حلب را بيان كرده است و در مقدمه دومش، 23 كتاب مستقل درباره حلب و تعدادى از كتاب‌هاى غيرمستقل را شناسانده و بعد به معرفى كتاب حاضر پرداخته و در مقدمه سوم زندگى‌نامه نويسنده را ذكر كرده و همچنين آثار ديگر او را برشمرده و مقام ادبى و علمى و اجتماعى وى را توضيح داده است... (ر.ك: مقدمه كتاب، ص5-30).
مصحح در مقدمه اولش، اهميت شهر حلب را بيان كرده است و در مقدمه دومش، 23 كتاب مستقل درباره حلب و تعدادى از كتاب‌هاى غيرمستقل را شناسانده و بعد به معرفى كتاب حاضر پرداخته و در مقدمه سوم زندگى‌نامه نويسنده را ذكر كرده و همچنين آثار ديگر او را برشمرده و مقام ادبى و علمى و اجتماعى وى را توضيح داده است... <ref>ر.ك: مقدمه كتاب، ص5-30</ref>.


== گزارش محتوا ==
== گزارش محتوا ==
خط ۵۷: خط ۵۷:
درباره روش و محتواى اثر حاضر چند نكته گفتنى است:
درباره روش و محتواى اثر حاضر چند نكته گفتنى است:


1. مصحح درباره ارزش كتاب حاضر تصريح كرده است: و به نظرم همين بخش باقى‌مانده كافى است كه ما را با اهميت حركت ادبى و علمى در حلب آشنا سازد... و مشت، نمونه خروار است و عُرضى فضل تقدم دارد كه بايد قدردانى شود؛ چه، او اولين كسى است كه اين شخصيت‌ها را ياد كرده و هر كسى كه بعدش آمده از او نقل كرده و احيانا به‌طور كامل نقل كرده... امتياز او در اين است كه بسيارى از حوادث تاريخى را ذكر مى‌كند كه مطالب فراوانى از آن مجهول بوده در دو قرن دهم و يازدهم؛ مانند اميران «كلّس الجانبولاطيين» و اميران طرابلس از بنوسيفا و نزاع مذهبى كه بين عثمانى‌ها و... روى داد. اين كتاب در اصل شرح حالى است براى شخصيت‌هايى كه در حلب پديد آمدند و... (ر.ك: همان، ص17).
1. مصحح درباره ارزش كتاب حاضر تصريح كرده است: و به نظرم همين بخش باقى‌مانده كافى است كه ما را با اهميت حركت ادبى و علمى در حلب آشنا سازد... و مشت، نمونه خروار است و عُرضى فضل تقدم دارد كه بايد قدردانى شود؛ چه، او اولين كسى است كه اين شخصيت‌ها را ياد كرده و هر كسى كه بعدش آمده از او نقل كرده و احيانا به‌طور كامل نقل كرده... امتياز او در اين است كه بسيارى از حوادث تاريخى را ذكر مى‌كند كه مطالب فراوانى از آن مجهول بوده در دو قرن دهم و يازدهم؛ مانند اميران «كلّس الجانبولاطيين» و اميران طرابلس از بنوسيفا و نزاع مذهبى كه بين عثمانى‌ها و... روى داد. اين كتاب در اصل شرح حالى است براى شخصيت‌هايى كه در حلب پديد آمدند و... <ref>ر.ك: همان، ص17</ref>.


2. نويسنده در مقدمه‌اش با بيان ارزش و فوائد تاريخ، به معرفى كتاب خودش و بيان روش آن پرداخته و تأكيد كرده است كه مطالب را بر اساس حروف الفبا آوردم و فقط حرف اول از اسامى اعلام را ملاحظه كردم و به همين جهت در حرف الف مثلا «احمد» را ذكر مى‌كنم و بعد «ابراهيم»، سپس «احمد» را مى‌آورم و... و اين مطلب به اين خاطر است كه رعايت نظم كامل، برايم سخت است و... (ر.ك: همان، ص40-41).
2. نويسنده در مقدمه‌اش با بيان ارزش و فوائد تاريخ، به معرفى كتاب خودش و بيان روش آن پرداخته و تأكيد كرده است كه مطالب را بر اساس حروف الفبا آوردم و فقط حرف اول از اسامى اعلام را ملاحظه كردم و به همين جهت در حرف الف مثلا «احمد» را ذكر مى‌كنم و بعد «ابراهيم»، سپس «احمد» را مى‌آورم و... و اين مطلب به اين خاطر است كه رعايت نظم كامل، برايم سخت است و... <ref>ر.ك: همان، ص40-41</ref>.


3. نويسنده يكى از دانشوران حلب را چنين معرفى كرده است: شيخ جابر مرتحوانى، فرزند محمد، از روستاى «مرت احوان» از توابع «معرة مصرين» حلب، شعرشناس بود و به محاضرات و اخبار، علاقه داشت و... با قصيده منظومش به دانشمندان خدمت كرد به آن اميد كه از عقيده مذمومش چشم‌پوشى كنند... (ر.ك: متن كتاب، ص295).
3. نويسنده يكى از دانشوران حلب را چنين معرفى كرده است: شيخ جابر مرتحوانى، فرزند محمد، از روستاى «مرت احوان» از توابع «معرة مصرين» حلب، شعرشناس بود و به محاضرات و اخبار، علاقه داشت و... با قصيده منظومش به دانشمندان خدمت كرد به آن اميد كه از عقيده مذمومش چشم‌پوشى كنند... <ref>ر.ك: متن كتاب، ص295</ref>.


== وضعيت كتاب ==
== وضعيت كتاب ==




مصحح براى كتاب حاضر، در پايان كتاب فهرست منابع و فهارس فنى (اعلام، اماكن، كتب، واژه‌هاى عجمى) و فهرست تفصيلى مطالب فراهم كرده است (ر.ك: همان، ص369-391).
مصحح براى كتاب حاضر، در پايان كتاب فهرست منابع و فهارس فنى (اعلام، اماكن، كتب، واژه‌هاى عجمى) و فهرست تفصيلى مطالب فراهم كرده است <ref>ر.ك: همان، ص369-391</ref>.


مصحح براى تصحيح و تحقيق اين كتاب، افزون بر قرآن كريم از تعداد قابل توجهى (50 منبع)، از منابع مهم به زبان عربى استفاده كرده است (ر.ك: همان، ص369-371).
مصحح براى تصحيح و تحقيق اين كتاب، افزون بر قرآن كريم از تعداد قابل توجهى (50 منبع)، از منابع مهم به زبان عربى استفاده كرده است <ref>ر.ك: همان، ص369-371</ref>.


مصحح، تحقيق و تصحيح نهايى اثر حاضر را در تاريخ 1986/11/15م، در شهر حلب به انجام رسانده است (همان، ص392).
مصحح، تحقيق و تصحيح نهايى اثر حاضر را در تاريخ 1986/11/15م، در شهر حلب به انجام رسانده است <ref>همان، ص392</ref>.


متأسفانه بخشى از نسخه خطى «معادن الذهب» از بين رفته و اثر حاضر، بخش نخست و تنها قسمت باقى‌مانده از كتاب مذكور است كه در موزه انگلستان نگهدارى مى‌شود (ر.ك: مقدمه كتاب، ص14-18 و متن كتاب، ص365، پاورقى ستاره‌دار بعد از پاورقى 2).
متأسفانه بخشى از نسخه خطى «معادن الذهب» از بين رفته و اثر حاضر، بخش نخست و تنها قسمت باقى‌مانده از كتاب مذكور است كه در موزه انگلستان نگهدارى مى‌شود <ref>ر.ك: مقدمه كتاب، ص14-18 و متن كتاب، ص365، پاورقى ستاره‌دار بعد از پاورقى 2</ref>.


==پانويس ==
<references />
== منابع مقاله ==
== منابع مقاله ==


خط ۸۵: خط ۸۷:
[[رده:تاریخ (عمومی)]]
[[رده:تاریخ (عمومی)]]
[[رده:تاریخ آسیا]]
[[رده:تاریخ آسیا]]
۵۳٬۳۲۷

ویرایش