پرش به محتوا

باب مدينة العلم: تفاوت میان نسخه‌ها

۴٬۸۷۲ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۴ اکتبر ۲۰۲۰
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'کاشف الغطاء، علی بن محمدرضا' به 'کاشف‌الغطاء، علی بن محمدرضا')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =
| پیش از =
}}  
}}  
این عنوان فاقد مقاله است، خوب است که شما دست‌به‌قلم شده و برای آن مقاله‌ای بنویسید.


لطفا قبل از نوشتن، [[شیوه‌نامه ویکی‌نور]] را به دقت مطالعه کنید.
'''باب مدینة العلم'''، اثر علی بن محمدرضا کاشف‌الغطاء (متوفی 1411ق)، کتابی است فقهی به زبان عربی.
 
==ساختار==
کتاب حاوی مقدمه و متن در بیست‌ونه مطلب است. برخی از این مطالب دارای فصولی هستند.
 
==گزارش محتوا==
این اثر، در (باب) شهر (مدینة) فقه یا آنچه مفید بصیرت و آگاهی است می‌باشد که خالی از پرحجمی (پرگویی) و ملامت است. در آن کوشش زیادی شده که برای خوانندگان مفید واقع گردد به‌گونه‌ای که جهت تفقه آنان راهگشا و مفید آگاهی‌شان باشد و نیز سعی شده به آنان روش‌های این علم را به‌صورت مستقیم و به‌دوراز مسائل جانبی بیاموزد. این اثر به روش حیرت‌انگیزی مشتاقان را به اسرار این علم متصل می‌کند و رویکردی برای شناخت اصول آن را به دنبال دارد و نیازها را برطرف می‌سازد و مسائل مفید و موردعلاقه را به سرانجام می‌رساند<ref>ر.ک: مقدمه، ص2</ref>.
 
نویسنده درباره زمان نگارش کتابش چنین می‌گوید: زمانی که سنم بین بیست تا سی سال بود من هر آنچه از مطالب سودمند این علم را که به ذهنم می‌رسید و نیز در کتب گذشتگان وجود داشت، گردآوری نمودم و بر اساس مطالب و فصولی مرتب نمودم<ref>ر.ک: همان</ref>.
 
همان‌طور بیان شد کتاب حاوی بیست‌ونه مطلب است.
 
ایشان مطلب اول را طی سه فصل به تعریف، موضوع و غایت علم فقه اختصاص داده<ref>ر.ک: متن کتاب، ص2-71</ref> و در مطلب دوم، ابتدا معانی لغوی و اصطلاحی دین را موردبررسی قرار داده، سپس در فصل دوم و سوم علت نیاز به شریعت و رابطه دین با سیاست را شرح داده است. ایشان در فصل پایانی این مطلب می‌گوید در اسلام بر خلاف ادیان دیگر، سیاست با دین؛ و زندگی با شریعت اسلامی گره‌خورده به‌گونه‌ای قانون‌گذار در این دین، احکام برای فرد، خانه و اجتماع وضع کرده است و از عالمان دین خواسته که بر پند دادن به ظالمان و گرسنگی مظلومان کوتاهی نکنند<ref>ر.ک: همان، ص73</ref>.
 
در مطلب سوم با عنوان اسلام و شریعت اسلامی، هشت فصل آمده که در آن مطالبی چون وجه نام‌گذاری اسلام، اصول اسلام، ویژگی‌ها و دلیل نزول این دین در جزیرة‌العرب، علوم شریعت اسلامی، دلیل نزول اسلام و احکام آن به‌صورت تدریجی، هر اتفاق و واقعه‌ای داری حکم شرعی است و اینکه پیامبر(ص) همه احکام آن وقایع را بیان نموده است، می‌باشد<ref>همان، ص73-77</ref>.
 
در مطلب چهارم ابتدا دین شرح شده سپس فلسفه آن بیان گردیده و در پایان مذهب و اقسام آن توضیح داده شده است<ref>ر.ک: همان، ص80-83</ref>.
 
در مطلب پنجم، اقسام هشتگانه قوانین فقهی (فردی، دعاوی، بین‌المللی، مجازات‌ها، مباشر و غیر مباشر، وضعی و طبیعی، مدون و مسطور و...) موردبررسی قرار گرفته و در مطلب ششم اجزاء علوم و علم فقه شمارش شده است.
 
وجه تمایز علوم از یکدیگر؛ چیستی، چرایی، کجایی، چگونگی و ... علم فقه در دو مطلب بعدی توضیح داده شده و در مطلب نهم، علل چهارگانه علم فقه بیان گردیده است. این چهار علت شامل علت مادی، علت صوری، علت فاعلی و علت غایی می‌شود<ref>همان، ص101</ref>.
 
نویسنده در مباحث بعدی و ضمن بیست مطلب به مباحث مرتبط با علم فقه و فقیه پرداخته که شامل جایگاه و تقسیمات علم فقه، انواع کتب فقهی، مراتب چهارگانه فقیه، روش اثبات فقاهت فقیه، اجتهاد در فقه، فتوی، تقلید، ولایت، تحکیم، قضاء و حکم، مرجعیت عامه، نزاع در مسائل فقهی، اجازه، مدرسه فقهی و مدرسه رأی، مؤسسات فقهی و نقش علم می‌شود.
 
==وضعیت کتاب==
کتاب فاقد پاورقی است.
 
 
==پانویس==
<references />
 
==منبع مقاله==
مقدمه و متن کتاب.


== وابسته‌ها ==
== وابسته‌ها ==
۵۳٬۳۲۷

ویرایش