پرش به محتوا

تفسیر الشهید زید بن علي: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴۳: خط ۴۳:




«تفسير الشهيد زيد بن علي(ع) المسمى تفسير غريب القرآن»، از جمله كتب تفسيرى عربى منسوب به زيد فرزند امام زين‌العابدين(ع) (شهادت 121ق) است كه با تحقيق حسن محمدتقى حكيم منتشر شده است. اهميت اين كتاب به دليل قدمت آن است و اينكه از قديمى‌ترين كتبى است كه در علم لغت و تفسير به دست ما رسيده است. اين كتاب پس از سال 118ق، تأليف شده است (مقدمه محقق، ص 58).
«تفسير الشهيد زيد بن علي(ع) المسمى تفسير غريب القرآن»، از جمله كتب تفسيرى عربى منسوب به زيد فرزند امام زين‌العابدين(ع) (شهادت 121ق) است كه با تحقيق حسن محمدتقى حكيم منتشر شده است. اهميت اين كتاب به دليل قدمت آن است و اينكه از قديمى‌ترين كتبى است كه در علم لغت و تفسير به دست ما رسيده است. اين كتاب پس از سال 118ق، تأليف شده است <ref>مقدمه محقق، ص 58</ref>.


كتاب را يكى از شاگردان وى به نام عمرو بن خالد واسطى گردآورى و تدوين كرده است. آن‌گونه كه تراجم‌نويسان گفته‌اند برخى از سوره‌هاى اين اثر، به‌ويژه سوره «فاتحةالكتاب» و «البقره» در زمان حبس - پنج ماه - زيد بن على(ع) در زندان شام نگاشته شده است (حسين گلزار، مريم، ص 166).
كتاب را يكى از شاگردان وى به نام عمرو بن خالد واسطى گردآورى و تدوين كرده است. آن‌گونه كه تراجم‌نويسان گفته‌اند برخى از سوره‌هاى اين اثر، به‌ويژه سوره «فاتحةالكتاب» و «البقره» در زمان حبس - پنج ماه - زيد بن على(ع) در زندان شام نگاشته شده است <ref>حسين گلزار، مريم، ص 166</ref>.


== ساختار ==
== ساختار ==
خط ۷۵: خط ۷۵:
8. استفاده نكردن از نظريات برخى از اهل تسنن.
8. استفاده نكردن از نظريات برخى از اهل تسنن.


9. بيان نكردن شأن نزول آيات، به‌ويژه آيات مربوط به اهل بيت(ع) (همان، ص 168).
9. بيان نكردن شأن نزول آيات، به‌ويژه آيات مربوط به اهل بيت(ع) <ref>همان، ص 168</ref>.


در «معجم المعاجم» به اين كتاب اشاره‌اى نشده است و دكتر سزگين نيز در ضمن فهرست‌نگارى آثار تفسيرى آن دوره، فقط به نام آن اشاره‌اى نموده و در بخش معرفى كتب فقهى است كه در مورد آن و نيز نسخ و رواياتش بحث مبسوطى كرده است. از مجموع اين مطالب چنين فهميده مى‌شود كه گويا اين اثر بيشتر جنبه فقهى دارد تا تفسيرى؛ درهرصورت با توجه به اينكه عنوان «غريب القرآن» دارد نمى‌توان در تاريخ علم مفردات قرآن از ذكر آن غفلت نمود (شكورى، ابوالفضل، ص 64).
در «معجم المعاجم» به اين كتاب اشاره‌اى نشده است و دكتر سزگين نيز در ضمن فهرست‌نگارى آثار تفسيرى آن دوره، فقط به نام آن اشاره‌اى نموده و در بخش معرفى كتب فقهى است كه در مورد آن و نيز نسخ و رواياتش بحث مبسوطى كرده است. از مجموع اين مطالب چنين فهميده مى‌شود كه گويا اين اثر بيشتر جنبه فقهى دارد تا تفسيرى؛ درهرصورت با توجه به اينكه عنوان «غريب القرآن» دارد نمى‌توان در تاريخ علم مفردات قرآن از ذكر آن غفلت نمود <ref>شكورى، ابوالفضل، ص 64</ref>.


== وضعيت كتاب ==
== وضعيت كتاب ==
خط ۸۶: خط ۸۶:
در پاورقى كتاب اختلاف نسخ، تصحيح تصحيف‌ها و تحريف‌ها، توضيحات برخى آيات و عبارات با استفاده از ديگر منابع و ارجاع به آنها آمده است.
در پاورقى كتاب اختلاف نسخ، تصحيح تصحيف‌ها و تحريف‌ها، توضيحات برخى آيات و عبارات با استفاده از ديگر منابع و ارجاع به آنها آمده است.


==پانويس ==
<references />
== منابع مقاله ==
== منابع مقاله ==


1. مقدمه و متن كتاب.
1. مقدمه و متن كتاب.
۵۳٬۳۲۷

ویرایش