پرش به محتوا

الاستبصار في ما اختلف من الأخبار: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (Mazizi@noornet.net صفحهٔ الاستبصار فيما اختلف من الأخبار را به الاستبصار في ما اختلف من الأخبار منتقل کرد: الاستبصار في ما اختلف من الأخبار)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴۷: خط ۴۷:




'''الاستبصار في ما اختلف من الأخبار'''، اثر ابوجعفر محمد بن حسن طوسى، معروف به شيخ طوسى (متوفاى460ق)، چهارمين كتاب از كتب اربعه روايى شيعه است كه تحقيق آن توسط حسن خرسان انجام گرفته و به همت محمد آخوندى و على آخوندى مورد تصحيح قرار گرفته و منتشر شده است.
'''الاستبصار في ما اختلف من الأخبار'''، اثر [[طوسی، محمد بن حسن|ابوجعفر محمد بن حسن طوسى]]، معروف به [[شيخ طوسى]] (متوفاى460ق)، چهارمين كتاب از كتب اربعه روايى شيعه است كه تحقيق آن توسط [[حسن خرسان]] انجام گرفته و به همت محمد آخوندى و على آخوندى مورد تصحيح قرار گرفته و منتشر شده است.


نام كتاب، به‌روشنى بيانگر محتواى آن است. شيخ طوسى در بيان انگيزه تأليف، در مقدمه چنين آورده است كه پس از تأليف مجموعه مفصل «تهذيب الأحكام»، از او خواسته شد تا مجموعه‌اى مختصرتر تهيه كند كه تنها احاديث «مختلف» (ناهمخوان) در آن مقايسه شده باشند. وى نيز در پى اين درخواست بر آن شد تا اثرى پديد آورد كه محل رجوع دانشوران و درعين‌حال راهنماى مناسبى براى مبتديان باشد. ازاين‌رو به تأليف «الاستبصار» همت گماشت <ref>ر.ك: بخش فقه، علوم قرآنى و حديث، ج8، ص160</ref>.
نام كتاب، به‌روشنى بيانگر محتواى آن است. شيخ طوسى در بيان انگيزه تأليف، در مقدمه چنين آورده است كه پس از تأليف مجموعه مفصل [[تهذيب الأحكام]]، از او خواسته شد تا مجموعه‌اى مختصرتر تهيه كند كه تنها احاديث «مختلف» (ناهمخوان) در آن مقايسه شده باشند. وى نيز در پى اين درخواست بر آن شد تا اثرى پديد آورد كه محل رجوع دانشوران و درعين‌حال راهنماى مناسبى براى مبتديان باشد. ازاين‌رو به تأليف «الاستبصار» همت گماشت <ref>ر.ك: بخش فقه، علوم قرآنى و حديث، ج8، ص160</ref>.


== ساختار ==
== ساختار ==
خط ۷۸: خط ۷۸:
الاستبصار يك بار در 1307ق، در 3 جلد در لكهنو (هند) به چاپ سنگى رسيد و بار ديگر در سال‌هاى 1315-1317ق در تهران تجديد چاپ شد. چاپ تحقيقى آن به كوشش حسن موسوى خرسان و به اهتمام محمد آخوندى در نجف (1375-1376ق) در 4 مجلد (جزء سوم در 2 مجلد) منتشر شد و بارها تجديد چاپ گرديد <ref>ر.ك: بخش فقه، علوم قرآنى و حديث، ج8، ص161</ref>.
الاستبصار يك بار در 1307ق، در 3 جلد در لكهنو (هند) به چاپ سنگى رسيد و بار ديگر در سال‌هاى 1315-1317ق در تهران تجديد چاپ شد. چاپ تحقيقى آن به كوشش حسن موسوى خرسان و به اهتمام محمد آخوندى در نجف (1375-1376ق) در 4 مجلد (جزء سوم در 2 مجلد) منتشر شد و بارها تجديد چاپ گرديد <ref>ر.ك: بخش فقه، علوم قرآنى و حديث، ج8، ص161</ref>.


درباره نسخ كهن الاستبصار، نخست بايد از نسخه‌اى ناقص ياد كرد كه به گزارش آقابزرگ تهرانى در كتابخانه سيد هادى كاشف‌الغطاء در نجف به خط جعفر بن على مشهدى وجود داشته است. بر پايه اين گزارش، نسخه يادشده با دست‌خط شيخ طوسى مقابله شده و تاريخ فراغ از آن 573ق بوده است. سپس بايد به نسخه‌اى محفوظ در كتابخانه مرعشى اشاره كرد كه در سده 8ق كتابت شده است <ref>همان</ref>.
درباره نسخ كهن الاستبصار، نخست بايد از نسخه‌اى ناقص ياد كرد كه به گزارش [[آقابزرگ تهرانى]] در كتابخانه [[سيد هادى كاشف‌الغطاء]] در نجف به خط جعفر بن على مشهدى وجود داشته است. بر پايه اين گزارش، نسخه يادشده با دست‌خط شيخ طوسى مقابله شده و تاريخ فراغ از آن 573ق بوده است. سپس بايد به نسخه‌اى محفوظ در كتابخانه مرعشى اشاره كرد كه در سده 8ق كتابت شده است <ref>همان</ref>.


تأليف آثارى به‌عنوان شرح، تعليق يا حاشيه بر الاستبصار از اواخر سده 10ق به‌طور شاخص ديده مى‌شود؛ از مهم‌ترين آنهاست:
تأليف آثارى به‌عنوان شرح، تعليق يا حاشيه بر الاستبصار از اواخر سده 10ق به‌طور شاخص ديده مى‌شود؛ از مهم‌ترين آنهاست:


1. حاشيه‌اى از محمد بن على بن حسين عاملى، صاحب مدارك (د 1009ق) كه به‌همراه متن الاستبصار در نسخه روضاتى محفوظ مانده است؛
#حاشيه‌اى از محمد بن على بن حسين عاملى، صاحب مدارك (د 1009ق) كه به‌همراه متن الاستبصار در نسخه روضاتى محفوظ مانده است؛
 
#حاشيه‌اى از حسن بن زين‌الدين عاملى، صاحب معالم (د 1011ق) كه افندى در رياض العلماء از آن ياد كرده است؛
2. حاشيه‌اى از حسن بن زين‌الدين عاملى، صاحب معالم (د 1011ق) كه افندى در رياض العلماء از آن ياد كرده است؛
#حاشيه‌اى از ميرزا محمد استرآبادى صاحب منهج المقال (د 1028ق) كه نسخ آن در نجف و مشهد نشان داده شده است؛
 
#استقصاء الاعتبار، كه شرحى است از ابوجعفر محمد بن حسن بن زين‌الدين عاملى (د 1030ق) و آقابزرگ نسخى چند از آن را معرفى كرده است؛
3. حاشيه‌اى از ميرزا محمد استرآبادى صاحب منهج المقال (د 1028ق) كه نسخ آن در نجف و مشهد نشان داده شده است؛
#حاشيه‌اى از سيد يوسف خراسانى (در نيمه نخست سده 11ق)؛
 
#مناهج الأخبار، كه شرحى است از كمال‌الدين (يا نظام‌الدين) احمد بن زين‌العابدين عاملى (زنده در 1039ق)؛
4. استقصاء الاعتبار، كه شرحى است از ابوجعفر محمد بن حسن بن زين‌الدين عاملى (د 1030ق) و آقابزرگ نسخى چند از آن را معرفى كرده است؛
#شرحى از مولا محمدامين استرآبادى (د 1036ق)؛
 
#تعليقه‌اى از مير محمدباقر استرآبادى، معروف به مير داماد (د 1040 يا 1041ق)، كه گاه از آن به شرح نيز تعبير شده است؛
5. حاشيه‌اى از سيد يوسف خراسانى (در نيمه نخست سده 11ق)؛
#جامع الأخبار، كه شرحى است از عبداللطيف بن على بن ابى‌جامع (د 1050ق)؛
 
#حاشيه‌اى از محمود بن غلامعلى طبسى (زنده در 1084ق)؛
6. مناهج الأخبار، كه شرحى است از كمال‌الدين (يا نظام‌الدين) احمد بن زين‌العابدين عاملى (زنده در 1039ق)؛
#كشف الأسرار، كه شرحى است از نعمت‌الله جزايرى (د 1112ق)؛
 
#شرحى از محسن بن حسن اعرجى (د 1227ق) <ref>همان</ref>.
7. شرحى از مولا محمدامين استرآبادى (د 1036ق)؛
 
8. تعليقه‌اى از مير محمدباقر استرآبادى، معروف به مير داماد (د 1040 يا 1041ق)، كه گاه از آن به شرح نيز تعبير شده است؛
 
9. جامع الأخبار، كه شرحى است از عبداللطيف بن على بن ابى‌جامع (د 1050ق)؛
 
10. حاشيه‌اى از محمود بن غلامعلى طبسى (زنده در 1084ق)؛
 
11. كشف الأسرار، كه شرحى است از نعمت‌الله جزايرى (د 1112ق)؛
 
12. شرحى از محسن بن حسن اعرجى (د 1227ق) <ref>همان</ref>.


==پانویس ==
==پانویس ==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش