پرش به محتوا

دیوان اشعار اهلی شیرازی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
}}
}}


 
'''دیوان اشعار اهلی شیرازی'''، مجموعه اشعار [[اهلي شيرازي، محمد|اهلی شیرازی]] است که به تصحیح [[حامدي رباني، اصغر|حامد ربانی]] رسیده و در قالب یک جلد کتاب چاپ شده است. اکثر حجم این کتاب را غزلیات اهلی تشکیل می‌دهد.
'''دیوان اشعار اهلی شیرازی'''، مجموعه اشعار اهلی شیرازی است که به تصحیح حامد ربانی رسیده و در قالب یک جلد کتاب چاپ شده است. اکثر حجم این کتاب را غزلیات اهلی تشکیل می‌دهد.


==ساختار==
==ساختار==
کتاب، دارای مقدمه مفصلی به قلم مصحح (حامد ربانی) و متن اشعار شامل: غزلیات، قصاید، ترکیب‌بندها، ترجیع‌بندها، مخمسات، مستزادها، قطعات، تواریخ و رباعیات است.
کتاب، دارای مقدمه مفصلی به قلم مصحح ([[حامدي رباني، اصغر|حامد ربانی]]) و متن اشعار شامل: غزلیات، قصاید، ترکیب‌بندها، ترجیع‌بندها، مخمسات، مستزادها، قطعات، تواریخ و رباعیات است.


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
سبک شعر اهلی شیرازی دنباله سبک عراقی است. بیشتر اشعارش غزل است. او قصاید را هم خوب گفته و نسیب و تشبب و غزل را نیکو آورده است. مثنوی سحر حلالش اعجاب دیگران را برانگیخته است<ref>ر.ک: مقدمه مصحح، ص55</ref>.
سبک شعر [[اهلي شيرازي، محمد|اهلی شیرازی]] دنباله سبک عراقی است. بیشتر اشعارش غزل است. او قصاید را هم خوب گفته و نسیب و تشبب و غزل را نیکو آورده است. مثنوی سحر حلالش اعجاب دیگران را برانگیخته است<ref>ر.ک: مقدمه مصحح، ص55</ref>.


اشعار کتاب به‌لحاظ قالب و تعداد چنین است:
اشعار کتاب به‌لحاظ قالب و تعداد چنین است:
خط ۵۱: خط ۵۰:


===مخمس===
===مخمس===
اهلی شیرازی سه غزل را تخمیس کرده: یکی غزل حافظ است؛ دیگری غزل امیر خسرو و سومی غزل حسن<ref>ر.ک: همان69</ref>.
[[اهلي شيرازي، محمد|اهلی شیرازی]] سه غزل را تخمیس کرده: یکی غزل حافظ است؛ دیگری غزل امیر خسرو و سومی غزل حسن<ref>ر.ک: همان69</ref>.


===مستزاد===
===مستزاد===
اهلی، غزلی را در هفت بیت مستزاد گفته و یک رباعی را هم مستزاد آورده که مصحح کتاب از درج آن در بخش مستزاد کتاب غفلت کرده است. این رباعی در شماره 224 بخش رباعیات کتاب آمده است. اهلی شیرازی، جز این مستزاد ندارد، مگر در قصاید مصنوعش که در مستخرجات آنها مستزاد به چشم می‌خورد. او در هریک از سه قصیده، یک رباعی مستزاد ساخته و از هنرنمایی خود چنان آورده که چون در کنار دایره بنویسند و از مستزاد شروع به خواندن کنند رباعی مستزاد دیگر، خوانده می‌شود که در معنی و قافیه با رباعی اول متفاوت است. در اینجاست که شاعر گفته: هرکه این رباعی را بدین قوافی انشا کند، قصیده را جواب گفته باشد (به صفحه 794 کتاب مراجعه کنید)<ref>ر.ک: همان</ref>.
اهلی، غزلی را در هفت بیت مستزاد گفته و یک رباعی را هم مستزاد آورده که مصحح کتاب از درج آن در بخش مستزاد کتاب غفلت کرده است. این رباعی در شماره 224 بخش رباعیات کتاب آمده است. [[اهلي شيرازي، محمد|اهلی شیرازی]]، جز این مستزاد ندارد، مگر در قصاید مصنوعش که در مستخرجات آنها مستزاد به چشم می‌خورد. او در هریک از سه قصیده، یک رباعی مستزاد ساخته و از هنرنمایی خود چنان آورده که چون در کنار دایره بنویسند و از مستزاد شروع به خواندن کنند رباعی مستزاد دیگر، خوانده می‌شود که در معنی و قافیه با رباعی اول متفاوت است. در اینجاست که شاعر گفته: هرکه این رباعی را بدین قوافی انشا کند، قصیده را جواب گفته باشد (به صفحه 794 کتاب مراجعه کنید)<ref>ر.ک: همان</ref>.


=== قطعات===
=== قطعات===
خط ۷۵: خط ۷۴:


===معمیات===
===معمیات===
در نسخ خطی، معماهایی وجود داشته که مصحح در این کتاب آورده است؛ مجموع این موارد، 68 معما و 4 لغز است. عناوین بالای اشعار، تنها در یک نسخه از نسخه‌های کتاب - نسخه «ب» - ‌وجود داشته که مصحح بعینه آن را آورده است، ولذا هرگونه ایرادی را به‌عهده نگارنده آن نسخه دانسته است. حامد ربانی، همچنین متذکر می‌شود که بعضی، رساله معما یا رساله‌های قافیه و عروض را به اهلی نسبت داده‌اند. او می‌نویسد: «من بااینکه در تفحص بوده‌ام، چنان چیزی ندیده‌ام و اگر به دست آورم، برای چاپ بعد ضمیمه خواهم نمود»<ref>ر.ک: همان</ref>.
در نسخ خطی، معماهایی وجود داشته که مصحح در این کتاب آورده است؛ مجموع این موارد، 68 معما و 4 لغز است. عناوین بالای اشعار، تنها در یک نسخه از نسخه‌های کتاب - نسخه «ب» - ‌وجود داشته که مصحح بعینه آن را آورده است، ولذا هرگونه ایرادی را به‌عهده نگارنده آن نسخه دانسته است. [[حامدي رباني، اصغر|حامد ربانی]]، همچنین متذکر می‌شود که بعضی، رساله معما یا رساله‌های قافیه و عروض را به اهلی نسبت داده‌اند. او می‌نویسد: «من بااینکه در تفحص بوده‌ام، چنان چیزی ندیده‌ام و اگر به دست آورم، برای چاپ بعد ضمیمه خواهم نمود»<ref>ر.ک: همان</ref>.


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
خط ۹۱: خط ۹۰:


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==


[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش