پرش به محتوا

دهلوی، احمدالله خان: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'كسي' به 'کسی')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۱: خط ۳۱:
</div>
</div>


'''حكيم احمد الله خان دهلوى''' از پزشکان و حكماى قرن دوازدهم و سيزدهم هجرى ساكن شبه جزيره هندوستان است. از زندگى شخصى و تحصيلات و نيز تاريخ فوت او مطلب چندانى نمى‌دانيم. با اين حال آثار به جاى مانده از او بيانگر مقام شامخ علمى او در زمينه طب سنتى است.
{{کاربردهای دیگر|دهلوی (ابهام زدایی)}}


== تأليفات او==


'''حكيم احمدالله خان دهلوى''' از پزشکان و حكماى قرن دوازدهم و سيزدهم هجرى ساكن شبه جزيره هندوستان است. از زندگى شخصى و تحصيلات و نيز تاريخ فوت او مطلب چندانى نمى‌دانيم. با اين حال آثار به جاى مانده از او بيانگر مقام شامخ علمى او در زمينه طب سنتى است.


1. «تحقيق النبض»: اين اثر كه رساله‌اى مختصر به زبان فارسى است در سال 1205ق تأليف شده و به مباحث نبض كه از پيچيده‌ترين مباحث طب سنتى است اختصاص دارد.


2. «تحقيق البحران»: اين رساله نيز به زبان فارسى است و به بررسى تب‌ها اختصاص دارد و مؤلف آن را به نواب محمد على خان از امراء و حاكمان هند تقديم كرده است.
== آثار==


3. «سلم الدرجات»: اين اثر نيز رساله‌اى فارسى است و مؤلف در آن به مبحث تعيين مقدار مصرف داروهاى مركب مى‌پردازد.
#«تحقيق النبض»: اين اثر كه رساله‌اى مختصر به زبان فارسى است در سال 1205ق تأليف شده و به مباحث نبض كه از پيچيده‌ترين مباحث طب سنتى است اختصاص دارد.
 
#«تحقيق البحران»: اين رساله نيز به زبان فارسى است و به بررسى تب‌ها اختصاص دارد و مؤلف آن را به نواب محمد على خان از امراء و حاكمان هند تقديم كرده است.
4. «شفاءالمجدور»: اين اثر پيرامون درمان جدرى (آبله) و در پنج فصل است. نكته بسيار جالب در اين رساله چگونگى انجام واکسیناسيون در زمان‌هاى گذشته است.
#«سلم الدرجات»: اين اثر نيز رساله‌اى فارسى است و مؤلف در آن به مبحث تعيين مقدار مصرف داروهاى مركب مى‌پردازد.
 
#«شفاءالمجدور»: اين اثر پيرامون درمان جدرى (آبله) و در پنج فصل است. نكته بسيار جالب در اين رساله چگونگى انجام واکسیناسيون در زمان‌هاى گذشته است.
5. «قرابادين احمدى»: مؤلف در اين اثر، شيوه ساخت بسيارى از داروهاى مركب (قرابادين) را به زبان فارسى بيان مى‌كند.
#«قرابادين احمدى»: مؤلف در اين اثر، شيوه ساخت بسيارى از داروهاى مركب (قرابادين) را به زبان فارسى بيان مى‌كند.
 
#«نسخه‌جات مجرب».
6. «نسخه‌جات مجرب».
#«تفريح القلوب» كه ترجمه رساله ادويه قلبيه [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] است.
 
7. «تفريح القلوب» كه ترجمه رساله ادويه قلبيه [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] است.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش