پرش به محتوا

المهدي في كتب الصحاح و السنن: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'نويسنده' به 'نویسنده')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۰: خط ۳۰:


==انگیزه تألیف==
==انگیزه تألیف==
نویسنده کتاب را به درخواست یکی از دوستان خویش به رشته تحریر درآورده است.<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف، ص13-‎14</ref>.
نویسنده کتاب را به درخواست یکی از دوستان خویش به رشته تحریر درآورده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/13 ر.ک: مقدمه مؤلف، ص13-‎14]</ref>.


==ساختار==
==ساختار==
خط ۳۶: خط ۳۶:


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
در مقدمه نخست‎ به این موضوع اشاره شده است که اثر حاضر، یکی از مهم‎ترین کتبی است که پیرامون حضرت مهدی(عج) و با استفاده از منابع و مصادر اهل سنت، نوشته شده و نام آن در اصل «المهدي» بوده که بعدا عنوان «في كتب الصحاح و السنن»، بدان افزوده شده است.<ref>ر.ک: مقدمه اول، ص7</ref>.
در مقدمه نخست‎ به این موضوع اشاره شده است که اثر حاضر، یکی از مهم‎ترین کتبی است که پیرامون حضرت مهدی(عج) و با استفاده از منابع و مصادر اهل سنت، نوشته شده و نام آن در اصل «المهدي» بوده که بعدا عنوان «في كتب الصحاح و السنن»، بدان افزوده شده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/7 ر.ک: مقدمه اول، ص7]</ref>.


در مقدمه نویسنده، ضمن اشاره به ساختار کتاب، به بیان و توضیح انگیزه تألیف آن، پرداخته شده است.<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف، ص11-‎15</ref>.
در مقدمه نویسنده، ضمن اشاره به ساختار کتاب، به بیان و توضیح انگیزه تألیف آن، پرداخته شده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/11 ر.ک: مقدمه مؤلف، ص11-‎15]</ref>.


در فصل نخست، به بشارت‎های عمومی واردشده درباره ظهور حضرت مهدی(عج) در قرآن کریم، سنت نبوی، کلام امیرالمؤمنین علی(ع) و نیز کلمات برخی از بزرگان و اعلام که به‎صورت نظم یا نثر وارد گردیده، اشاره شده است که از جمله آنها می‎توان به آیه مبارکه 5 سوره قصص: '''وَ نُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ''' (و خواستیم بر کسانى که در آن سرزمین فرودست شده بودند، منت نهیم و آنان را پیشوایان [مردم] گردانیم و ایشان را وارث [زمین] کنیم)، اشاره نمود<ref>ر.ک: متن کتاب، ص23</ref>.
در فصل نخست، به بشارت‎های عمومی واردشده درباره ظهور حضرت مهدی(عج) در قرآن کریم، سنت نبوی، کلام امیرالمؤمنین علی(ع) و نیز کلمات برخی از بزرگان و اعلام که به‎صورت نظم یا نثر وارد گردیده، اشاره شده است که از جمله آنها می‎توان به آیه مبارکه 5 سوره قصص: '''وَ نُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ''' (و خواستیم بر کسانى که در آن سرزمین فرودست شده بودند، منت نهیم و آنان را پیشوایان [مردم] گردانیم و ایشان را وارث [زمین] کنیم)، اشاره نمود<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/23 ر.ک: متن کتاب، ص23]</ref>.


در فصل دوم، با استفاده از روایات وارده در صحاح و سنن اهل سنت، به اثبات این امر پرداخته شده است که مهدی منتظر(عج) از عرب و از همین امت است. در این روایات، نسب حضرت مهدی(عج) از کنانه، از قریش، از بنی‎هاشم، از اولاد عبدالمطلب، از اولاد ابوطالب، از آل‎محمد(ص)، از عترت، از اهل‎بیت(ع)، از ذوی‎القربی، از ذریه، از اولاد [[امام على(ع)|علی(ع)]]، از اولاد فاطمه(س)، از اولاد سبطین(ع)، از اولاد امام حسین(ع)، نهمین فرزند امام حسین(ع)، از اولاد [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق(ع)]]، از اولاد [[امام رضا(ع)]] و فرزند [[امام حسن عسکری(ع)]] دانسته شده است.<ref>ر.ک: همان، ص39-‎73</ref>.
در فصل دوم، با استفاده از روایات وارده در صحاح و سنن اهل سنت، به اثبات این امر پرداخته شده است که مهدی منتظر(عج) از عرب و از همین امت است. در این روایات، نسب حضرت مهدی(عج) از کنانه، از قریش، از بنی‎هاشم، از اولاد عبدالمطلب، از اولاد ابوطالب، از آل‎محمد(ص)، از عترت، از اهل‎بیت(ع)، از ذوی‎القربی، از ذریه، از اولاد [[امام على(ع)|علی(ع)]]، از اولاد فاطمه(س)، از اولاد سبطین(ع)، از اولاد امام حسین(ع)، نهمین فرزند امام حسین(ع)، از اولاد [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق(ع)]]، از اولاد [[امام رضا(ع)]] و فرزند [[امام حسن عسکری(ع)]] دانسته شده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/39 ر.ک: همان، ص39-‎73]</ref>.


در فصل سوم، به روایاتی پرداخته شده است که به این موضوع اشاره دارند که مهدی منتظر(عج)، شخص معینی بوده و در آنها، به بیان مشخصات، ویژگی‎ها و امتیازات وی از لحاظ صفات، خصوصیات ظاهری و اخلاقی و کمالات صوری و معنی و ملکات مقدس وی، پرداخته شده است.<ref>ر.ک: همان، ص77-‎87</ref>.
در فصل سوم، به روایاتی پرداخته شده است که به این موضوع اشاره دارند که مهدی منتظر(عج)، شخص معینی بوده و در آنها، به بیان مشخصات، ویژگی‎ها و امتیازات وی از لحاظ صفات، خصوصیات ظاهری و اخلاقی و کمالات صوری و معنی و ملکات مقدس وی، پرداخته شده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/77 ر.ک: همان، ص77-‎87]</ref>.


مقام حضرت مهدی(عج) نزد خداوند و بیان بعضی از فضایل و مناقب وی و اینکه او خلیفه خدا و برگزیده او بر روی زمین بوده و بیعت با او و اطاعت از امرش، واجب است و همواره حق با اوست، از جمله مسائل و موضوعاتی است که در روایات مطرح‎شده در فصل چهارم، آمده است. از دیگر موضوعات این باب می‎توان به رابطه حضرت مهدی(عج) با حضرت عیسی(ع)، خلافت حضرت مهدی(عج)، سلام اهل کهف بر آن حضرت و دوازدهمین خلیفه بودن وی اشاره نمود<ref>ر.ک: همان، ص93-‎114</ref>.
مقام حضرت مهدی(عج) نزد خداوند و بیان بعضی از فضایل و مناقب وی و اینکه او خلیفه خدا و برگزیده او بر روی زمین بوده و بیعت با او و اطاعت از امرش، واجب است و همواره حق با اوست، از جمله مسائل و موضوعاتی است که در روایات مطرح‎شده در فصل چهارم، آمده است. از دیگر موضوعات این باب می‎توان به رابطه حضرت مهدی(عج) با حضرت عیسی(ع)، خلافت حضرت مهدی(عج)، سلام اهل کهف بر آن حضرت و دوازدهمین خلیفه بودن وی اشاره نمود<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/93 ر.ک: همان، ص93-‎114]</ref>.


روایات فصل پنجم، درباره ولادت حضرت مهدی(ع) و طول عمر شریف آن حضرت و بقای ایشان تا روز ظهور و خروجشان به امر خداوند بوده و همچنین روایاتی در تعیین نام، لقب و کنیه مبارک آن حضرت و نام پدر و مادر ایشان، در این باب آمده است.<ref>ر.ک: همان، ص117-‎149</ref>.
روایات فصل پنجم، درباره ولادت حضرت مهدی(ع) و طول عمر شریف آن حضرت و بقای ایشان تا روز ظهور و خروجشان به امر خداوند بوده و همچنین روایاتی در تعیین نام، لقب و کنیه مبارک آن حضرت و نام پدر و مادر ایشان، در این باب آمده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/117 ر.ک: همان، ص117-‎149]</ref>.


فصل ششم، درباره غیبت حضرت مهدی(عج) و روایات واردشده پیرامون موضوعات مربوط به آن، از جمله کیفت، محل و علل غیبت و اینکه ایشان دارای دو نوع غیبت صغری و کبری بوده است. همچنین در این فصل، روایاتی آمده است مبنی بر اینکه در زمان غیبت، چگونه می‎توان از آن حضرت استفاده نمود. نواب، وکلا و ایام غیبت، از دیگر موضوعاتی است که در این فصل، روایاتی درباره آن، وارد شده است.<ref>ر.ک: همان، ص153-‎189</ref>.
فصل ششم، درباره غیبت حضرت مهدی(عج) و روایات واردشده پیرامون موضوعات مربوط به آن، از جمله کیفت، محل و علل غیبت و اینکه ایشان دارای دو نوع غیبت صغری و کبری بوده است. همچنین در این فصل، روایاتی آمده است مبنی بر اینکه در زمان غیبت، چگونه می‎توان از آن حضرت استفاده نمود. نواب، وکلا و ایام غیبت، از دیگر موضوعاتی است که در این فصل، روایاتی درباره آن، وارد شده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/153 ر.ک: همان، ص153-‎189]</ref>.


در فصل هفتم، روایاتی ذکر گردیده که به موضوعاتی همچون علامات ظهور و نشانه‎های خروج حضرت مهدی(عج) و وقوع برخی حوادث و وقایع ارضی و سماوی مانند ندای آسمانی و خسوف و کسوف، فراگیری ظلم و جور و هرج‎ومرج، سید خراسانی، قتل نفس زکیه، خروج دجال و سفیانی و... اشاره دارند<ref>ر.ک: همان، ص191-‎204</ref>.
در فصل هفتم، روایاتی ذکر گردیده که به موضوعاتی همچون علامات ظهور و نشانه‎های خروج حضرت مهدی(عج) و وقوع برخی حوادث و وقایع ارضی و سماوی مانند ندای آسمانی و خسوف و کسوف، فراگیری ظلم و جور و هرج‎ومرج، سید خراسانی، قتل نفس زکیه، خروج دجال و سفیانی و... اشاره دارند<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/191 ر.ک: همان، ص191-‎204]</ref>.


در آخرین فصل، به روایاتی پرداخته شده است که به چگونگی ظهور حضرت صاحب(عج) و فضیلت انتظار ظهور آن حضرت و نهی از تعیین زمان ظهور و چگونگی و محل آن و نیز نحوه بیعت با آن حضرت و تعداد انصار و اعوان و اعمال و اقدامات اصلاحی ایشان، اشاره دارند. نصرت و یاری ملائکه، نزول عیسی بن مریم(ع)، برکات ظهور، سیره و اخلاق امام زمان(عج)، وضعیت یهود و نصارا پس از ظهور آن حضرت و مدت حکومت از دیگر موضوعاتی است که روایات این فصل، بدان اختصاص یافته است.<ref>ر.ک: همان، ص209-‎241</ref>.
در آخرین فصل، به روایاتی پرداخته شده است که به چگونگی ظهور حضرت صاحب(عج) و فضیلت انتظار ظهور آن حضرت و نهی از تعیین زمان ظهور و چگونگی و محل آن و نیز نحوه بیعت با آن حضرت و تعداد انصار و اعوان و اعمال و اقدامات اصلاحی ایشان، اشاره دارند. نصرت و یاری ملائکه، نزول عیسی بن مریم(ع)، برکات ظهور، سیره و اخلاق امام زمان(عج)، وضعیت یهود و نصارا پس از ظهور آن حضرت و مدت حکومت از دیگر موضوعاتی است که روایات این فصل، بدان اختصاص یافته است.<ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/209 ر.ک: همان، ص209-‎241]</ref>.


در خاتمه، به کتب و منابع مورد استفاده در نگارش کتاب، اشاره شده است، که از جمله آنها عبارتند از: «إسعاف الراغبين في سيرة المصطفی و فضائل أهل بيته الطاهرين» تألیف [[صبان، محمد بن علی|محمد صبان]] (متوفی 1206ق)؛ «الجامع اللطيف في فضل مكة و أهلها و بناء المسجد الشريف» تألیف جمال‎الدین محمد جارالله بن محمد نورالدین قرشی؛ «[[صحيح البخاري|صحیح بخاری]]» تألیف [[بخاری، محمد بن اسماعیل|محمد بن اسماعیل]]؛ «صحيح سنن المصطفی» تألیف ابوداود سجستانی؛ «[[الجامع الصحیح و هو سنن الترمذي|صحیح ترمذی]]» تألیف [[ترمذی، محمد بن عیسی|محمد بن سوره]] (متوفی 278ق)؛ «الصواعق المحرقة في الرد علی أهل البدع و الزندقة» اثر شهاب‎الدین هیثمی (متوفی 974)؛ «[[عقد الدرر في أخبار المنتظر(عج)|عقد الدرر في أخبار الإمام المنتظر]]» تألیف [[مقدسی شافعی سلمی، یوسف بن یحیی|یوسف بن یحیی مقدسی]] و... <ref>ر.ک: همان243-‎247</ref>.
در خاتمه، به کتب و منابع مورد استفاده در نگارش کتاب، اشاره شده است، که از جمله آنها عبارتند از: «إسعاف الراغبين في سيرة المصطفی و فضائل أهل بيته الطاهرين» تألیف [[صبان، محمد بن علی|محمد صبان]] (متوفی 1206ق)؛ «الجامع اللطيف في فضل مكة و أهلها و بناء المسجد الشريف» تألیف جمال‎الدین محمد جارالله بن محمد نورالدین قرشی؛ «[[صحيح البخاري|صحیح بخاری]]» تألیف [[بخاری، محمد بن اسماعیل|محمد بن اسماعیل]]؛ «صحيح سنن المصطفی» تألیف ابوداود سجستانی؛ «[[الجامع الصحیح و هو سنن الترمذي|صحیح ترمذی]]» تألیف [[ترمذی، محمد بن عیسی|محمد بن سوره]] (متوفی 278ق)؛ «الصواعق المحرقة في الرد علی أهل البدع و الزندقة» اثر شهاب‎الدین هیثمی (متوفی 974)؛ «[[عقد الدرر في أخبار المنتظر(عج)|عقد الدرر في أخبار الإمام المنتظر]]» تألیف [[مقدسی شافعی سلمی، یوسف بن یحیی|یوسف بن یحیی مقدسی]] و... <ref>[https://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/29282/1/243 ر.ک: همان243-‎247]</ref>.


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
خط ۸۳: خط ۸۳:


[[رده:سال97-1تیر الی31]]
[[رده:سال97-1تیر الی31]]
[[رده: خرداد(98)]]
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش