پرش به محتوا

السهل المفيد في تفسير القرآن المجيد: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(لینک درون متنی)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۳: خط ۲۳:
| شابک =9953-85-188-3
| شابک =9953-85-188-3
| تعداد جلد =3
| تعداد جلد =3
| کتابخانۀ دیجیتال نور =
| کتابخانۀ دیجیتال نور =25808
| کد پدیدآور =10680
| کد پدیدآور =10680
| پس از =
| پس از =
خط ۳۴: خط ۳۴:
کتاب، مشتمل بر مقدمه نویسنده، شرح حال نویسنده و تفسیر تمامی سور قرآن کریم است.   
کتاب، مشتمل بر مقدمه نویسنده، شرح حال نویسنده و تفسیر تمامی سور قرآن کریم است.   


شیوه نگارش تفسیر بدین ‎صورت است که در هر سوره از اول تا آخر، تفسیر مختصر هر آیه در ذیل آن ذکر شده است. توضیح کلی پیرامون سوره، مانند مکی و مدنی بودن یا موضوع سوره و مانند آن، گاه به شیوه معمول مانند سوره نور<ref>ر.ک: متن کتاب، ج2، ص425</ref>‎ پیش از آیه اول و گاه مانند سوره انفال<ref>ر.ک: همان، ج1، ص535</ref>‎، در ذیل آیه اول ذکر شده است.  
شیوه نگارش تفسیر بدین ‎صورت است که در هر سوره از اول تا آخر، تفسیر مختصر هر آیه در ذیل آن ذکر شده است. توضیح کلی پیرامون سوره، مانند مکی و مدنی بودن یا موضوع سوره و مانند آن، گاه به شیوه معمول مانند سوره نور<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/32864/1/425 ر.ک: متن کتاب، ج2، ص425]</ref>‎ پیش از آیه اول و گاه مانند سوره انفال<ref>ر.ک: همان، ج1، ص535</ref>‎، در ذیل آیه اول ذکر شده است.  


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
نویسنده در مقدمه در رابطه با سبب نگارش کتاب چنین می‎نویسد: «خداوند متعال به من الهام کرد که تفسیر روانی برای عامه و خاصه بنویسم که نه طولانی ملال‎آور و نه مختصر مخل به معنی باشد؛ تا سهل العباره باشد و در موضوع خود نافع و در مضمون و توجیهاتش مفید باشد. روان در الفاظ باشد و عالم و متعلم آن را متوجه شوند. نامش را «السهل المفيد في تفسير القرآن المجيد» نهادم»<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف، ج1، ص5</ref>‎.  
نویسنده در مقدمه در رابطه با سبب نگارش کتاب چنین می‎نویسد: «خداوند متعال به من الهام کرد که تفسیر روانی برای عامه و خاصه بنویسم که نه طولانی ملال‎آور و نه مختصر مخل به معنی باشد؛ تا سهل العباره باشد و در موضوع خود نافع و در مضمون و توجیهاتش مفید باشد. روان در الفاظ باشد و عالم و متعلم آن را متوجه شوند. نامش را «السهل المفيد في تفسير القرآن المجيد» نهادم»<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/25808/1/5 ر.ک: مقدمه مؤلف، ج1، ص5]</ref>‎.  


او همچنین شیوه خود در این تفسیر را این‎گونه مطرح می‎کند: «ابتدا هدف عام از نگارش هر سوره و ویژگی آن نسبت به دیگر سوره‎ها را توضیح داده‎ام. گاه ارتباط بین ابتدای هر سوره و انتهای سوره قبل را ذکر کرده‎ام. همچنان‎که به مکی و مدنی بودن سور و آیات ترغیب و ترهیب هر سوره اشاره کرده‎ام. گاه نیز الفاظ لغوی و اسلوب بلاغی قرآن و یا در موارد ضروری اسباب نزول آیه را ذکر کرده‎ام. در موارد بسیار اندکی اقوال مفسرین را ذکر کرده‎ام؛ تا خواننده را برای یک آیه، در تفاسیر متعدد وارد نسازم، بلکه به ذکر مشهورترین اقوال اکتفا کرده‎ام، بدون اینکه به گوینده آن اشاره کنم»<ref>ر.ک: همان</ref>‎.  
او همچنین شیوه خود در این تفسیر را این‎گونه مطرح می‎کند: «ابتدا هدف عام از نگارش هر سوره و ویژگی آن نسبت به دیگر سوره‎ها را توضیح داده‎ام. گاه ارتباط بین ابتدای هر سوره و انتهای سوره قبل را ذکر کرده‎ام. همچنان‎که به مکی و مدنی بودن سور و آیات ترغیب و ترهیب هر سوره اشاره کرده‎ام. گاه نیز الفاظ لغوی و اسلوب بلاغی قرآن و یا در موارد ضروری اسباب نزول آیه را ذکر کرده‎ام. در موارد بسیار اندکی اقوال مفسرین را ذکر کرده‎ام؛ تا خواننده را برای یک آیه، در تفاسیر متعدد وارد نسازم، بلکه به ذکر مشهورترین اقوال اکتفا کرده‎ام، بدون اینکه به گوینده آن اشاره کنم»<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/25808/1/5 ر.ک: همان]</ref>‎.  


وی همچنین جایگاه روایات را در تفسیر خود این‎گونه تبیین کرده است: «در برخی موارد چاره‎ای از ذکر احادیث نبوی(ص) نبود. بهتر دیدم که خواننده اضافه بر بعضی اقوال صحابه و تابعین، احادیث را هم بشناسد، بلکه بخواند و حفظ کند تا تفسیر کاملی باشد»<ref>ر.ک: همان، ص6</ref>‎.  
وی همچنین جایگاه روایات را در تفسیر خود این‎گونه تبیین کرده است: «در برخی موارد چاره‎ای از ذکر احادیث نبوی(ص) نبود. بهتر دیدم که خواننده اضافه بر بعضی اقوال صحابه و تابعین، احادیث را هم بشناسد، بلکه بخواند و حفظ کند تا تفسیر کاملی باشد»<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/25808/1/6 ر.ک: همان، ص6]</ref>‎.  


مفسر بنای بر اختصار داشته، اما گاه به‎ناچار مباحث را تفصیل داده است؛ چنان‎که می‎نویسد: «ازآنجاکه این تفسیر برای تسهیل و آسانی، نه پیچیدگی و ناهماهنگی، نوشته شده است، از ذکر ادله‎ای که به اختلاف بین فقها و علما پرداخته، به‎‎شدت پرهیز کرده‎ام تا خواننده را متحیر نکنم. با این اوصاف گاه در بعضی از آیات متعلق به احکام، مطلب را تفصیل داده‎ام و به خواننده حکم مربوط به مسئله و خلاصه مفید در آن را ارائه کرده‎ام، تا به حقیقت مورد نظر از آن، اطلاع یابد. احیاناً چنین دریافته‎ام که پاره‎ای از عبارات قرآنی مشتمل بر الفاظی غریب است؛ لذا مرادف‎های آن الفاظ را با الفاظی که به‎لحاظ معنی نزدیک و به‎لحاظ عبارت مفهوم بوده، ذکر کرده‎ام تا روشن‎تر و راحت‎تر فهم شود. همچنین به محذوف مقدر در آیه برای توضیح عبارت اشاره کرده‎ام»<ref>ر.ک: همان</ref>‎.  
مفسر بنای بر اختصار داشته، اما گاه به‎ناچار مباحث را تفصیل داده است؛ چنان‎که می‎نویسد: «ازآنجاکه این تفسیر برای تسهیل و آسانی، نه پیچیدگی و ناهماهنگی، نوشته شده است، از ذکر ادله‎ای که به اختلاف بین فقها و علما پرداخته، به‎‎شدت پرهیز کرده‎ام تا خواننده را متحیر نکنم. با این اوصاف گاه در بعضی از آیات متعلق به احکام، مطلب را تفصیل داده‎ام و به خواننده حکم مربوط به مسئله و خلاصه مفید در آن را ارائه کرده‎ام، تا به حقیقت مورد نظر از آن، اطلاع یابد. احیاناً چنین دریافته‎ام که پاره‎ای از عبارات قرآنی مشتمل بر الفاظی غریب است؛ لذا مرادف‎های آن الفاظ را با الفاظی که به‎لحاظ معنی نزدیک و به‎لحاظ عبارت مفهوم بوده، ذکر کرده‎ام تا روشن‎تر و راحت‎تر فهم شود. همچنین به محذوف مقدر در آیه برای توضیح عبارت اشاره کرده‎ام»<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/25808/1/6 ر.ک: همان]</ref>‎.  


داستان‎های قرآن از بخش‎های مهم و درعین‎حال شیرین و پندآموز قرآن کریم است که در رابطه با آن می‎خوانیم: «اما قصص قرآنی را به شکل سلسله‎وار ذکر کرده‎ام و برخی آیات را به برخی ربط داده‎ام؛ به‎ویژه اگر آن آیات در چند سوره بوده، ارتباط بین آیات را توضیح داده‎ام و سبب ذکر آیه در آن سوره را ذکر کرده‎ام»<ref>ر.ک: همان</ref>‎.  
داستان‎های قرآن از بخش‎های مهم و درعین‎حال شیرین و پندآموز قرآن کریم است که در رابطه با آن می‎خوانیم: «اما قصص قرآنی را به شکل سلسله‎وار ذکر کرده‎ام و برخی آیات را به برخی ربط داده‎ام؛ به‎ویژه اگر آن آیات در چند سوره بوده، ارتباط بین آیات را توضیح داده‎ام و سبب ذکر آیه در آن سوره را ذکر کرده‎ام»<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/25808/1/6 ر.ک: همان]</ref>‎.  


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
خط ۶۱: خط ۶۱:
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
   
   
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
   
   
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:تفسیر]]
   
   
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:متون تفاسیر]]
   
   
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:قرن 14 متون تفاسیر]]
[[رده:قربانی-باقی زاده]]
 
[[رده:25 دی الی 24 بهمن(97)]]
 
[[رده:سال97-25بهمن الی24اسفند]]
[[رده:سال97-25بهمن الی24اسفند]]
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش