پرش به محتوا

الفعل و الانفعال: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'مي‌' به 'می'
جز (جایگزینی متن - 'نويسنده' به 'نویسنده')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
جز (جایگزینی متن - 'مي‌' به 'می')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۲۷: خط ۲۷:


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
در اين رساله، [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|بوعلی]] افعال و انفعالات را به حسب تفاوت امور عقليه‌ي نفسانيه و جسمانیه متفاوت مي‌داند و مي‌گويد: هر چقدر شيء اقوا و اتم از غيرش باشد تأثيري كه از آن صادر مي‌گردد، آشكارتر و ملموس‌تر خواهد بود.
در اين رساله، [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|بوعلی]] افعال و انفعالات را به حسب تفاوت امور عقليه‌ي نفسانيه و جسمانیه متفاوت میداند و میگويد: هر چقدر شيء اقوا و اتم از غيرش باشد تأثيري كه از آن صادر میگردد، آشكارتر و ملموس‌تر خواهد بود.


وي اقسام فعل و انفعال را بدين صورت ذكر كرده است: نفساني در نفساني، نفسانى در جسمانى، جسمانى در نفسانى و جسمانى در جسمانى. اولى مانند تأثير عقول مفارقه در يك‌ديگرت و...
وي اقسام فعل و انفعال را بدين صورت ذكر كرده است: نفساني در نفساني، نفسانى در جسمانى، جسمانى در نفسانى و جسمانى در جسمانى. اولى مانند تأثير عقول مفارقه در يك‌ديگرت و...


مؤلف، وحي و كرامات را دخل در تأثير نفساني در نفساني مي‌داند، زيرا حقيقت وحي القايي خفي از امرى عقلي به اذن الهي در نفوس بشريه می‌باشد كه اگر در حال بيداري باشد، وحي و اگر در حال خواب باشد، نفث در روع ناميده مى‌شود. او برخى از آيات و معجزات را از قبيل تأثير نفساني در نفساني و بعضى ديگر را از قبيل تأثير نفساني در جسمانی مي‌داند.
مؤلف، وحي و كرامات را دخل در تأثير نفساني در نفساني میداند، زيرا حقيقت وحي القايي خفي از امرى عقلي به اذن الهي در نفوس بشريه می‌باشد كه اگر در حال بيداري باشد، وحي و اگر در حال خواب باشد، نفث در روع ناميده مى‌شود. او برخى از آيات و معجزات را از قبيل تأثير نفساني در نفساني و بعضى ديگر را از قبيل تأثير نفساني در جسمانی میداند.


مؤلف، به مناسبت در اين‌جا راجع به نبوت و جايگاه نبي بحثي را مطرح مي‌كند كه در ميان آثار وى موقعيت ويژه‌اي دارد. وى منامات و الهامات را نيز از جمله‌ي تأثيرات امور نفساني در نفساني مي‌داند و در توضيح آن رؤياهاي صادقه و غير صادقه را از هم‌ديگر جدا كرده و علتش را بيان می‌نماید.
مؤلف، به مناسبت در اين‌جا راجع به نبوت و جايگاه نبي بحثي را مطرح میكند كه در ميان آثار وى موقعيت ويژه‌اي دارد. وى منامات و الهامات را نيز از جمله‌ي تأثيرات امور نفساني در نفساني میداند و در توضيح آن رؤياهاي صادقه و غير صادقه را از هم‌ديگر جدا كرده و علتش را بيان می‌نماید.


مؤلف، قسمي از سحر را از قبيل تأثير نفساني در نفساني و قسمي ديگر را از قبيل تأثير جسمانی در نفساني مي‌داند و سحر ساحران فرعون را كه در آيه‌ي'''«سحروا اعين الناس و استرهبوهم و جاءوا بسحر عظيم»''' به آن اشاره شده است، از قبيل قسم اول مي‌شمارد. وى، انواع طلسمات و نيرنجات را از قبيل تأثير جسمانی در جسمانی به حساب آورده و در ذيل اين قسمت تأثير اجسام معدنيه را نيز توضيح داده است.
مؤلف، قسمي از سحر را از قبيل تأثير نفساني در نفساني و قسمي ديگر را از قبيل تأثير جسمانی در نفساني میداند و سحر ساحران فرعون را كه در آيه‌ي'''«سحروا اعين الناس و استرهبوهم و جاءوا بسحر عظيم»''' به آن اشاره شده است، از قبيل قسم اول میشمارد. وى، انواع طلسمات و نيرنجات را از قبيل تأثير جسمانی در جسمانی به حساب آورده و در ذيل اين قسمت تأثير اجسام معدنيه را نيز توضيح داده است.
==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش