پرش به محتوا

شمائل النبي(ص): تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'ـ' به ''
جز (جایگزینی متن - ' ' به ' ')
جز (جایگزینی متن - 'ـ' به '')
خط ۳۴: خط ۳۴:
}}  
}}  


'''شمائل النبي(ص)'''، تألیف [[ترمذی، محمد بن عیسی|ابوعیسی محمد بن عیسی ترمذی]] (متوفی 275ق)،‎ از جمله آثار در موضوع شمایل‎نگاری است. این اثر که به نام الشمائل النبوية، الشمائل المحمدية و الخصائل المحمدية نیز ذکر شده‎، دومـین اثر مهم [[ترمذی، محمد بن عیسی|ترمذی]] و اولین کتابی است‎ که به‎صـورت مـستقل درباره شمایل نوشته شده است. ترجمه و استخراج احادیث و حواشی به قلم [[مهدوی دامغانی، محمود|محمود مهدوی دامغانی]] انجام شده است.  
'''شمائل النبي(ص)'''، تألیف [[ترمذی، محمد بن عیسی|ابوعیسی محمد بن عیسی ترمذی]] (متوفی 275ق)،‎ از جمله آثار در موضوع شمایل‎نگاری است. این اثر که به نام الشمائل النبوية، الشمائل المحمدية و الخصائل المحمدية نیز ذکر شده‎، دومین اثر مهم [[ترمذی، محمد بن عیسی|ترمذی]] و اولین کتابی است‎ که به‎صورت مستقل درباره شمایل نوشته شده است. ترجمه و استخراج احادیث و حواشی به قلم [[مهدوی دامغانی، محمود|محمود مهدوی دامغانی]] انجام شده است.  


==ساختار==
==ساختار==
خط ۴۰: خط ۴۰:


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
از‎آنـجاکـه‎ وقـوف بر شکل ظاهری پیامبر اکرم(ص) مانند سیره رفتاری آن حضرت برای مسلمانان اهمیت فراوانی‎ دارد، توصیف شـکل ظاهری حضرت نیز شایسته توجه بسیار است. در طی قرون‎ گذشته علمای شیعه و سـنی‎ اهتمام‎ زیادی به شـرح شـمایل پیامبر اکرم(ص) داشته‎اند؛ به‎طوری‎که کتاب‎های فراوانی در این رشته به تألیف درآمده است. در بین کتاب‎های موجود، بهترین کتاب باقی‎مانده در شمایل‎نگاری، کتاب شمائل النبي‎ ترمذی است<ref>ر.ک: محمدی، رمضان، ص162</ref>‏.
از‎آنجاکه‎ وقوف بر شکل ظاهری پیامبر اکرم(ص) مانند سیره رفتاری آن حضرت برای مسلمانان اهمیت فراوانی‎ دارد، توصیف شکل ظاهری حضرت نیز شایسته توجه بسیار است. در طی قرون‎ گذشته علمای شیعه و سنی‎ اهتمام‎ زیادی به شرح شمایل پیامبر اکرم(ص) داشته‎اند؛ به‎طوری‎که کتاب‎های فراوانی در این رشته به تألیف درآمده است. در بین کتاب‎های موجود، بهترین کتاب باقی‎مانده در شمایل‎نگاری، کتاب شمائل النبي‎ ترمذی است<ref>ر.ک: محمدی، رمضان، ص162</ref>‏.


در کتاب [[ترمذی، محمد بن عیسی|ترمذی]] شمایل به دو معنای: ویژگی‎های بدنی‎ رسول‎ خدا‎(ص) و خوی و خصلت نبوی به‎کـار رفـته اسـت. البته بخش مهم کتاب‎ درباره‎ ویژگی‎های ظاهری حضرت(ص) است<ref>ر.ک: همان، ص163</ref>‏.
در کتاب [[ترمذی، محمد بن عیسی|ترمذی]] شمایل به دو معنای: ویژگی‎های بدنی‎ رسول‎ خدا‎(ص) و خوی و خصلت نبوی به‎کار رفته است. البته بخش مهم کتاب‎ درباره‎ ویژگی‎های ظاهری حضرت(ص) است<ref>ر.ک: همان، ص163</ref>‏.


پنج‎ باب‎ اول کتاب درباره ویژگی‎های جسمانی رسول خدا(ص) است و دارای چهل‎و‎چـهار حـدیث‎ اسـت‎ که‎ در آنها به تناسب اندام، زیبایی چهره، رنگ پوست، موها و نـحوه آراسـتن موها اشاره‎ شده‎ است‎. در بین این احادیث، دو حدیث از [[امام على(ع)|حضرت علی(ع)]] درباره خصائص جسمی پیامبر(ص) دیده‎ مـی‎شود‎ و حـدیثی نـیز از امام حسن مجتبی(ع) است که صحت آن جای تردید دارد‎.  
پنج‎ باب‎ اول کتاب درباره ویژگی‎های جسمانی رسول خدا(ص) است و دارای چهل‎و‎چهار حدیث‎ است‎ که‎ در آنها به تناسب اندام، زیبایی چهره، رنگ پوست، موها و نحوه آراستن موها اشاره‎ شده‎ است‎. در بین این احادیث، دو حدیث از [[امام على(ع)|حضرت علی(ع)]] درباره خصائص جسمی پیامبر(ص) دیده‎ می‎شود‎ و حدیثی نیز از امام حسن مجتبی(ع) است که صحت آن جای تردید دارد‎.  


دو‎ باب‎ مربوط به خـضاب کـردن، سـرمه کشیدن و استعمال عطر توسط پیامبر اکرم(ص) است که نه‎ حدیث‎ را در بر دارد. در خضاب بستن پیـامبر(ص) حـدیثی از ابـورمثة ذکر شده‎ و سپس‎ تأکید‎ گشته، روایت ابورمثة بهترین حدیث در این مورد اسـت.  
دو‎ باب‎ مربوط به خضاب کردن، سرمه کشیدن و استعمال عطر توسط پیامبر اکرم(ص) است که نه‎ حدیث‎ را در بر دارد. در خضاب بستن پیامبر(ص) حدیثی از ابورمثة ذکر شده‎ و سپس‎ تأکید‎ گشته، روایت ابورمثة بهترین حدیث در این مورد است.  
هفت باب‎ [از باب 8-14] در مورد لباس، کفش، عمامه و انگشتری حضرت است که در این مورد پنجاه‎ویک حدیث نقل گردیده است.
هفت باب‎ [از باب 8-14] در مورد لباس، کفش، عمامه و انگشتری حضرت است که در این مورد پنجاه‎ویک حدیث نقل گردیده است.
درباره لباس پیامبر(ص) از ام‎سـلمه‎ نـقل‎ شـده‎ که می‎گفته است: در نظر رسول خدا(ص) دوست‎داشتنی‎ترین جامه، پیراهن بود: «كان أحبّ الثـياب‎ إلی رسول‎الله(ص) القميص». سپس روایات متعدد دیگری را آورده مبنی بر اینکه لباس‎ عمومی‎ حضرت قـمیص بـوده و بـه هنگام پوشیدن لباس نیز دعا می‎فرموده است.
درباره لباس پیامبر(ص) از ام‎سلمه‎ نقل‎ شده‎ که می‎گفته است: در نظر رسول خدا(ص) دوست‎داشتنی‎ترین جامه، پیراهن بود: «كان أحبّ الثياب‎ إلی رسول‎الله(ص) القميص». سپس روایات متعدد دیگری را آورده مبنی بر اینکه لباس‎ عمومی‎ حضرت قمیص بوده و به هنگام پوشیدن لباس نیز دعا می‎فرموده است.


البته بعد از ذکر سه‎ باب‎ [‎16-15-14] درباره شمشیر، زره و کـلاه‎خود پیـامبر(ص) که نه حدیث را‎ شامل‎ می‎شود، مجدداً دو باب [18-17] را‎ به‎ عمامه‎ و ازار حضرت اختصاص داده و در ایـن‎باره نـه‎ حـدیث‎ دیگر آورده است. یک باب را به نحوه راه رفتن رسول خدا(ص) اختصاص‎ داه‎ و در آن سه روایت آورده‎ کـه‎ دو روایـت‎ آن‎ از‎ [[امام على(ع)|حضرت علی(ع)]] است.
البته بعد از ذکر سه‎ باب‎ [‎16-15-14] درباره شمشیر، زره و کلاه‎خود پیامبر(ص) که نه حدیث را‎ شامل‎ می‎شود، مجدداً دو باب [18-17] را‎ به‎ عمامه‎ و ازار حضرت اختصاص داده و در این‎باره نه‎ حدیث‎ دیگر آورده است. یک باب را به نحوه راه رفتن رسول خدا(ص) اختصاص‎ داه‎ و در آن سه روایت آورده‎ که‎ دو روایت‎ آن‎ از‎ [[امام على(ع)|حضرت علی(ع)]] است.


در باب بیستم‎ تنها‎ یک روایت از انس بن مالک دربـاره تـقنع (دستار به سر بستن‎) پیامبر‎(ص) نقل کرده است، سپس سه باب‎ را به نشستن و تکیه‎ دادن‎ حـضرت اخـتصاص داده و ده روایت‎ در‎ این‎باره ذکر کرده است.
در باب بیستم‎ تنها‎ یک روایت از انس بن مالک درباره تقنع (دستار به سر بستن‎) پیامبر‎(ص) نقل کرده است، سپس سه باب‎ را به نشستن و تکیه‎ دادن‎ حضرت اختصاص داده و ده روایت‎ در‎ این‎باره ذکر کرده است.
سی‎و‎سه باب دیگر دربـاره‎ غـذاها‎، نـحوه غذا خوردن‎ حضرت‎، آشامیدن، دست شستن، خـوابیدن‎، سـلوک‎ و معاشرت با مردم، خلق و خوی و عبادت رسول خدا(ص) است<ref>ر.ک: همان</ref>‏.
سی‎و‎سه باب دیگر درباره‎ غذاها‎، نحوه غذا خوردن‎ حضرت‎، آشامیدن، دست شستن، خوابیدن‎، سلوک‎ و معاشرت با مردم، خلق و خوی و عبادت رسول خدا(ص) است<ref>ر.ک: همان</ref>‏.


مؤلف خاطرنشان ساخته سـزاوار اسـت‎ عموم‎ مسلمانان هـمان طوری‎ کـه خـصال‎ ظاهری‎ او‎ را دوست دارند، به‎ اوصاف حـمیده و نـحوه معاشرت حضرت که اسوه حسنه است اطلاع پیدا کنند و از آنها پیروی‎ کـنند‎. لازم بـه ذکر است که بعضی‎ از‎ اوصاف‎ ظـاهری‎ ائمه‎ اطهار(ع)، نیز مـثل‎ اوصـاف‎ پیامبر اکرم(ص) در کتب روائی شیعه ذکـر شـده است. چنان‎که سلوک و آداب معاشرت آنان نیز تحت‎ عنوان‎ «أحكام‎ العشرة» در کتاب وسائل الشـيعة آمـده است‎<ref>ر.ک: همان، ص164-163</ref>‏.
مؤلف خاطرنشان ساخته سزاوار است‎ عموم‎ مسلمانان همان طوری‎ که خصال‎ ظاهری‎ او‎ را دوست دارند، به‎ اوصاف حمیده و نحوه معاشرت حضرت که اسوه حسنه است اطلاع پیدا کنند و از آنها پیروی‎ کنند‎. لازم به ذکر است که بعضی‎ از‎ اوصاف‎ ظاهری‎ ائمه‎ اطهار(ع)، نیز مثل‎ اوصاف‎ پیامبر اکرم(ص) در کتب روائی شیعه ذکر شده است. چنان‎که سلوک و آداب معاشرت آنان نیز تحت‎ عنوان‎ «أحكام‎ العشرة» در کتاب وسائل الشيعة آمده است‎<ref>ر.ک: همان، ص164-163</ref>‏.


روش‎ [[ترمذی، محمد بن عیسی|ترمذی]]‎ در‎ استخراج‎ احـادیث‎ شـمایل چـنین است که گـاهی نـام‎های مبهم را گویا می‎کند؛ مـثلا حـدیثی را از ابورمثه ذکر می‎کند، سپس می‎گوید: اسم ابورمثه رفاعة بن یثربی است‎. گـاهی نیز اشاره به ضعف و علت حـدیث مـی‎کند؛ مثلا حـدیث 204 دربـاره چـگونگی آب آشامیدن حضرت است. سـپس اشاره به ارسال حدیث دارد. گاهی نیز درباره‎ متن‎ حدیث قضاوت می‎کند؛ مثلاً در حدیث 103 می‎گوید: «هـذا حـديث غريب»، هم درباره سند حدیث مـثل حـدیث 302 کـه مـی‎گوید: «هـذا إسناد صحيح».  
روش‎ [[ترمذی، محمد بن عیسی|ترمذی]]‎ در‎ استخراج‎ احادیث‎ شمایل چنین است که گاهی نام‎های مبهم را گویا می‎کند؛ مثلا حدیثی را از ابورمثه ذکر می‎کند، سپس می‎گوید: اسم ابورمثه رفاعة بن یثربی است‎. گاهی نیز اشاره به ضعف و علت حدیث می‎کند؛ مثلا حدیث 204 درباره چگونگی آب آشامیدن حضرت است. سپس اشاره به ارسال حدیث دارد. گاهی نیز درباره‎ متن‎ حدیث قضاوت می‎کند؛ مثلاً در حدیث 103 می‎گوید: «هذا حديث غريب»، هم درباره سند حدیث مثل حدیث 302 که می‎گوید: «هذا إسناد صحيح».  


[[ترمذی، محمد بن عیسی|تـرمذی]] بـرخی از احادیث‎ شمائل‎ را که در کتب قبل یا بعد از او مثل [[الطبقات الكبری (دار الكتب العلمية)|طبقات ابن سعد]]، [[نهاية الأرب في فنون الأدب|نهاية العرب نویری]] و [[دلائل النبوة و معرفة أحوال صاحب الشريعة|دلائل النبوة بـیهقی]] بـوده، بـه جهت عدم‎ اعتماد‎ بر سند آنها نـیاورده اسـت<ref>ر.ک: همان، ص164</ref>‏.‎
[[ترمذی، محمد بن عیسی|ترمذی]] برخی از احادیث‎ شمائل‎ را که در کتب قبل یا بعد از او مثل [[الطبقات الكبری (دار الكتب العلمية)|طبقات ابن سعد]]، [[نهاية الأرب في فنون الأدب|نهاية العرب نویری]] و [[دلائل النبوة و معرفة أحوال صاحب الشريعة|دلائل النبوة بیهقی]] بوده، به جهت عدم‎ اعتماد‎ بر سند آنها نیاورده است<ref>ر.ک: همان، ص164</ref>‏.‎


کـتاب‎ شـمائل تـرمذی از جـهاتی قابل توجه است: یکی از این جهت که قبل از او کتاب مستقلی در شمایل نوشته نشده است؛ بنابراین کتاب‎ او‎ قدیمی‎تر از سایر متون‎ است‎؛ دیگر محدث بودن مؤلف آن است که در هـر باب روایات موجود را جمع کرده و متعرض سند روایات نیز شده است تا صحت ‎و سقم متن روایات با توجه به جرح و تعدیل راویان آن‎ شناخته‎ شود<ref>ر.ک: همان</ref>‏.
کتاب‎ شمائل ترمذی از جهاتی قابل توجه است: یکی از این جهت که قبل از او کتاب مستقلی در شمایل نوشته نشده است؛ بنابراین کتاب‎ او‎ قدیمی‎تر از سایر متون‎ است‎؛ دیگر محدث بودن مؤلف آن است که در هر باب روایات موجود را جمع کرده و متعرض سند روایات نیز شده است تا صحت ‎و سقم متن روایات با توجه به جرح و تعدیل راویان آن‎ شناخته‎ شود<ref>ر.ک: همان</ref>‏.


البته ابن سعد چهل‎وپنج سال قبل از تـرمذی در کـتاب [[الطبقات الكبری (دار الكتب العلمية)|الطبقات الكبری]] به شمائل النبي(ص) پرداخته و بعضی صفات ظاهری حضرت را مثل «أبيض العنق، گردنش چون جام سیمین‎ بود»، «قص الشارب‎، موهای سبیل خود را کوتاه می‎کرد»، «حسن الوجه، نیک‎روی بـود»، «أزهـر اللون، رخسارش گل‎فام‎ بود»، «ضخم القدم، پاهای ستبر»، «يبلغ شمحته أذنيه، موهای‎ سرش‎ به‎ لاله‎های گوشش آویخته بود»<ref>ر.ک: همان</ref>‏.
البته ابن سعد چهل‎وپنج سال قبل از ترمذی در کتاب [[الطبقات الكبری (دار الكتب العلمية)|الطبقات الكبری]] به شمائل النبي(ص) پرداخته و بعضی صفات ظاهری حضرت را مثل «أبيض العنق، گردنش چون جام سیمین‎ بود»، «قص الشارب‎، موهای سبیل خود را کوتاه می‎کرد»، «حسن الوجه، نیک‎روی بود»، «أزهر اللون، رخسارش گل‎فام‎ بود»، «ضخم القدم، پاهای ستبر»، «يبلغ شمحته أذنيه، موهای‎ سرش‎ به‎ لاله‎های گوشش آویخته بود»<ref>ر.ک: همان</ref>‏.


==وضعیت کتاب==  
==وضعیت کتاب==  
ایـن کتاب بارها به چاپ رسیده و شروح متنوع و مختلفی بر آن نوشته شده و روایات آن در کتب شیعه و سنی آمده است.  
این کتاب بارها به چاپ رسیده و شروح متنوع و مختلفی بر آن نوشته شده و روایات آن در کتب شیعه و سنی آمده است.  


فهرست مطالب در ابتدای کتاب ذکر شده است. مترجم، فهرست راهنمای واژه‎های کتاب را پس از مقدمه خود ارائه کرده است.  
فهرست مطالب در ابتدای کتاب ذکر شده است. مترجم، فهرست راهنمای واژه‎های کتاب را پس از مقدمه خود ارائه کرده است.  
۶۱٬۱۸۹

ویرایش