پرش به محتوا

وسيلة الخادم إلی المخدوم در شرح صلوات چهارده معصوم(ع): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(لینک درون متنی)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۶: خط ۲۶:
| پیش از =
| پیش از =
}}
}}
'''وسيلة الخادم إلى المخدوم در شرح صلوات چهارده معصوم(ع)'''، نوشته يكى از عالمان اهل سنت قرن دهم هجرى، [[فضل‌الله بن روزبهان|فضل بن روزبهان خنجى]] است.
'''وسيلة الخادم إلى المخدوم در شرح صلوات چهارده معصوم(ع)'''، نوشته ی از عالمان اهل سنت قرن دهم هجرى، [[فضل‌الله بن روزبهان|فضل بن روزبهان خنجى]] است.


اصل صلواتى كه اين كتاب در شرح آن تدوين شده و همچنين شرح فارسى آن به قلم مؤلف است.
اصل صلواتى كه این كتاب در شرح آن تدوین شده و همچنین شرح فارسى آن به قلم مؤلف است.


== انگيزه نگارش ==
== انگیزه نگارش ==




[[فضل‌الله بن روزبهان|خنجى]] انگيزه تأليف كتابش را حوادث ناگوار و پريشانى و غربت پيش‌آمده در اصفهان پس از ظهور دولت صفوى مى‌داند و به دنبال يافتن ملجأ و پناهگاهى معنوى است كه به اهل‌بيت توجه مى‌كند و در مدح و توسل به آنان صلواتى را انشا مى‌كند. اين صلوات كوتاه، مشتمل بر مناقب و احوال آن بزرگان است و [[فضل‌الله بن روزبهان|خنجى]] به فكر توضيح و شرح فارسى آن صلوات برآمده و كتاب «وسيلة الخادم» را مى‌نويسد. وى پس از بيان فقره‌اى كوتاه از صلواتيه خود، به شرح آن قسمت پرداخته و به‌مناسبت آن، شرحى از زندگى يا فضائل امام مورد نظر را آورده است كه صلوات به آن اشاره دارد.
[[فضل‌الله بن روزبهان|خنجى]] انگيزه تألیف كتابش را حوادث ناگوار و پریشانى و غربت پیش‌آمده در اصفهان پس از ظهور دولت صفوى مى‌داند و به دنبال یافتن ملجأ و پناهگاهى معنوى است كه به اهل‌بیت توجه مى‌كند و در مدح و توسل به آنان صلواتى را انشا مى‌كند. این صلوات كوتاه، مشتمل بر مناقب و احوال آن بزرگان است و [[فضل‌الله بن روزبهان|خنجى]] به فكر توضیح و شرح فارسى آن صلوات برآمده و كتاب «وسیلة الخادم» را مى‌نویسد. وى پس از بیان فقره‌اى كوتاه از صلواتیه خود، به شرح آن قسمت پرداخته و به‌مناسبت آن، شرحى از زندگى یا فضائل امام مورد نظر را آورده است كه صلوات به آن اشاره دارد.


[[فضل‌الله بن روزبهان|خنجى]] كه اين اثر را تدوين كرده و همانند يك شيعه امامى در اين كتاب نمود پيدا كرده، مؤلف كتاب ديگرى در ردّ [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلى]] با عنوان «إبطال نهج الباطل» است. چنان‌كه در اثر ديگرش، «[[تاریخ عالم آرای امینی: شرح حکمرانی سلاطین آق قویونلو و ظهور صفویان|عالم‌آراى امينى]]» به پادشاهان صفوى تندى كرده و به تعصب سنى خود بازگشته است. اما در كتاب شرح صلوات از مطالب اختلافى سخن نگفته و خلفاى مورد احترام خود را هم متعرض نشده است.
[[فضل‌الله بن روزبهان|خنجى]] كه این اثر را تدوین كرده و همانند یك شیعه امامى در این كتاب نمود پیدا كرده، مؤلف كتاب دیگرى در ردّ [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلى]] با عنوان «إبطال نهج الباطل» است. چنان‌كه در اثر دیگرش، «[[تاریخ عالم آرای امینی: شرح حکمرانی سلاطین آق قویونلو و ظهور صفویان|عالم‌آراى امينى]]» به پادشاهان صفوى تندى كرده و به تعصب سنى خود بازگشته است. اما در كتاب شرح صلوات از مطالب اختلافى سخن نگفته و خلفاى مورد احترام خود را هم متعرض نشده است.


در اين كتاب، قسمتِ مربوط به رسول خدا(ص) و امام زمان تفصيل بيشترى دارد و مؤلف به‌رغم مذهب خود، مهدى را همچون اماميه معرفى كرده و داستانى از شفا يافتن اسماعيل هرقلى را نيز آورده است.
در این كتاب، قسمتِ مربوط به رسول خدا(ص) و امام زمان تفصیل بیشترى دارد و مؤلف به‌رغم مذهب خود، مهدى را همچون امامیه معرفى كرده و داستانى از شفا یافتن اسماعیل هرقلى را نیز آورده است.


از آنجا كه مؤلف در اين كتاب در پى بيان گزارش تاريخ و شرح حال معصومان نبوده، از منابع يا راويان خود سخن نگفته و مطالب را به‌صورت پيوسته و از زبان خود آورده است. با وجود قدمت اين اثر، زبان فارسى آن نثرى روان دارد.
از آنجا كه مؤلف در این كتاب در پى بیان گزارش تاریخ و شرح حال معصومان نبوده، از منابع یا راویان خود سخن نگفته و مطالب را به‌صورت پیوسته و از زبان خود آورده است. با وجود قدمت این اثر، زبان فارسى آن نثرى روان دارد.


[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شیناسی]]
[[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
[[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
[[رده:کلام و عقاید]]
[[رده:کلام و عقاید]]
[[رده:مباحث خاص کلامی]]
[[رده:مباحث خاص کلامی]]
[[رده: 25 شهریور الی 24 مهر]]
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش