پرش به محتوا

رسائل الثعالبي، أو، نثر النظم و حل العقد: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۹: خط ۶۹:
كتاب «نثر النظم و حل العقد» در صناعت انشاء تأليف گرديده است و داراى سى و نه باب است.
كتاب «نثر النظم و حل العقد» در صناعت انشاء تأليف گرديده است و داراى سى و نه باب است.


نويسنده، اين كتاب را به ابوالعباس خوارزم‌شاه تقديم نموده است <ref>متن كتاب، ص 2</ref>.
نويسنده، اين كتاب را به ابوالعباس خوارزم‌شاه تقديم نموده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/2|متن كتاب، ص 2]]</ref>.


توضيحاتى از خود نويسنده به‌صورت حاشيه، در اطراف متن نوشته شده كه در آن‌ها، به تبيين بيشتر مطالب و تشريح آن‌ها پرداخته شده است.
توضيحاتى از خود نويسنده به‌صورت حاشيه، در اطراف متن نوشته شده كه در آن‌ها، به تبيين بيشتر مطالب و تشريح آن‌ها پرداخته شده است.


نويسنده در نخستين باب كتاب، به بيان اهميت كتّاب و فضايل آثار ايشان پرداخته است. به نظر وى، طبقه كتّاب و اهميت ايشان، از شعرا بالاتر مى‌باشد؛ زيرا نوشتن قوانين و سنن ملوك، مراسلات حكومتى پيرامون خراج، عمارت بلاد و...، تحريص مردم بر اصلاح و جهاد و... بر عهده ايشان مى‌باشد <ref>متن كتاب، ص 3</ref>.
نويسنده در نخستين باب كتاب، به بيان اهميت كتّاب و فضايل آثار ايشان پرداخته است. به نظر وى، طبقه كتّاب و اهميت ايشان، از شعرا بالاتر مى‌باشد؛ زيرا نوشتن قوانين و سنن ملوك، مراسلات حكومتى پيرامون خراج، عمارت بلاد و...، تحريص مردم بر اصلاح و جهاد و... بر عهده ايشان مى‌باشد <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/3|متن كتاب، ص 3]]</ref>.


در ساير ابواب كتاب، پيرامون مسائل و عناوين زير، سخن به ميان آمده است: قلم؛ مكارم و جود؛ لطف سؤال؛ خلف وعده؛ شكر؛ اعتذار و استعطاف؛ قبول عذر؛ توقع فرج؛ قناعت؛ رزق؛ غربت و كراهت آن؛ پيرى و جوانى؛ زيارت و عيادت؛ عبادت؛ لطايف و امثال؛ اوصاف و تشبيهات؛ فصد و شرب دوا؛ بهار؛ خمريات؛ طول شب و روز و...
در ساير ابواب كتاب، پيرامون مسائل و عناوين زير، سخن به ميان آمده است: قلم؛ مكارم و جود؛ لطف سؤال؛ خلف وعده؛ شكر؛ اعتذار و استعطاف؛ قبول عذر؛ توقع فرج؛ قناعت؛ رزق؛ غربت و كراهت آن؛ پيرى و جوانى؛ زيارت و عيادت؛ عبادت؛ لطايف و امثال؛ اوصاف و تشبيهات؛ فصد و شرب دوا؛ بهار؛ خمريات؛ طول شب و روز و...


كتاب «الفوائد و القلائد» نيز در حاشيه همين كتاب بوده و مطالب آن در هشت باب و چندين فصل، تنظيم شده است. باب اول اين كتاب، پيرامون فضيلت علم و عقل مى‌باشد. نويسنده بر اين باور است كه علم، بهترين زينت و عقل، برترين بهره‌ها مى‌باشد <ref>حاشيه كتاب، ص 12</ref>.
كتاب «الفوائد و القلائد» نيز در حاشيه همين كتاب بوده و مطالب آن در هشت باب و چندين فصل، تنظيم شده است. باب اول اين كتاب، پيرامون فضيلت علم و عقل مى‌باشد. نويسنده بر اين باور است كه علم، بهترين زينت و عقل، برترين بهره‌ها مى‌باشد <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/12|حاشيه كتاب، ص 12]]</ref>.


وى در فصل دوم، به بيان فضيلت زهد و عبادت پرداخته (همان، ص 17)، پس از اشاره به آداب حفظ زبان و فصاحت در باب سوم (همان، ص 32)، در باب چهارم به بيان شيوه‌ها و امور مربوط به ادب نفس و تربيت آن پرداخته (همان، ص 41) و برخى از مكارم اخلاق را در باب پنجم، توضيح داده است <ref>همان، ص 48</ref>.
وى در فصل دوم، به بيان فضيلت زهد و عبادت پرداخته <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/17|همان، ص 17]]</ref>، پس از اشاره به آداب حفظ زبان و فصاحت در باب سوم <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/32|همان، ص 32]]</ref>، در باب چهارم به بيان شيوه‌ها و امور مربوط به ادب نفس و تربيت آن پرداخته <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/41|همان، ص 41]]</ref> و برخى از مكارم اخلاق را در باب پنجم، توضيح داده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/48|همان، ص 48]]</ref>.


در باب ششم، از حسن سيرت و استعانت بر آن سخن گفته شده <ref>همان، ص 59</ref> و در باب هفتم، از حسن سياست و اعتدال در آن، بحث به ميان آمده است <ref>همان، ص 66</ref> و در آخرين باب، حسن بلاغت و استعانت بر آن، توضيح و تشريح شده است <ref>همان، ص 91</ref>.
در باب ششم، از حسن سيرت و استعانت بر آن سخن گفته شده <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/59|همان، ص 59]]</ref> و در باب هفتم، از حسن سياست و اعتدال در آن، بحث به ميان آمده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/66|همان، ص 66]]</ref> و در آخرين باب، حسن بلاغت و استعانت بر آن، توضيح و تشريح شده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/91|همان، ص 91]]</ref>.


از ديگر مباحث مطرح‌شده در اين كتاب، عبارت است از: امثال، اقوال و كلمات قصار حضرت على(ع)؛ انشاء و مباحث مربوط به نحوه نگارش آن؛ نحوه كتابت؛ وصف شعر و شعراء؛ محاسن نظم و نثر؛ وصف بلغاء؛ تقسيم كلام به نظم و نثر؛ اوصاف بلاغت و خصوصيات كلام بليغ و...
از ديگر مباحث مطرح‌شده در اين كتاب، عبارت است از: امثال، اقوال و كلمات قصار حضرت على(ع)؛ انشاء و مباحث مربوط به نحوه نگارش آن؛ نحوه كتابت؛ وصف شعر و شعراء؛ محاسن نظم و نثر؛ وصف بلغاء؛ تقسيم كلام به نظم و نثر؛ اوصاف بلاغت و خصوصيات كلام بليغ و...


كتاب «الكناية و التعريض»، منتخبى است از كنايات ادباء و اشارات بلغاء. اين كتاب نيز با مقدمه‌اى از على الخاقانى در اشاره به موضوع ابواب آن آغاز و مطالب آن در هفت باب، نظم يافته است. بااينكه اين كتاب در ادامه كتاب قبلى آمده، اما شماره‌گذارى صفحات آن ادامه كتاب قبلى نبوده و صفحات از نو شماره‌گذارى گرديده است <ref>متن كتاب، ص 2</ref>.
كتاب «الكناية و التعريض»، منتخبى است از كنايات ادباء و اشارات بلغاء. اين كتاب نيز با مقدمه‌اى از على الخاقانى در اشاره به موضوع ابواب آن آغاز و مطالب آن در هفت باب، نظم يافته است. بااينكه اين كتاب در ادامه كتاب قبلى آمده، اما شماره‌گذارى صفحات آن ادامه كتاب قبلى نبوده و صفحات از نو شماره‌گذارى گرديده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/2|متن كتاب، ص 2]]</ref>.


باب اول، در پنج فصل سامان يافته و در آن، كنايات مربوط به زنان، دختران و اهل حرم و مسائل، شوؤن و احوال ايشان آمده است <ref>همان، ص 3</ref>.
باب اول، در پنج فصل سامان يافته و در آن، كنايات مربوط به زنان، دختران و اهل حرم و مسائل، شوؤن و احوال ايشان آمده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/3|همان، ص 3]]</ref>.


از جمله كناياتى كه اعراب در مورد زنان استفاده كرده و نويسنده به آن‌ها اشاره نموده است، عبارتند از: النعجة، الشاة، القلوص، السرحة، الحرث، الفراش، العتبة، القارورة، القوصرة، النعل، الغل، القيد، الظلة، الجارة. نويسنده در ادامه، به اشعارى كه در آن‌ها اين كنايات استفاده شده، اشاره نموده است <ref>همان</ref>.
از جمله كناياتى كه اعراب در مورد زنان استفاده كرده و نويسنده به آن‌ها اشاره نموده است، عبارتند از: النعجة، الشاة، القلوص، السرحة، الحرث، الفراش، العتبة، القارورة، القوصرة، النعل، الغل، القيد، الظلة، الجارة. نويسنده در ادامه، به اشعارى كه در آن‌ها اين كنايات استفاده شده، اشاره نموده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/3|همان]]</ref>.


باب دوم نيز داراى پنج فصل بوده و پيرامون كناياتى است كه مربوط به پسران و كسانى كه علاقه‌مند به ايشان مى‌باشند، است. اين كنايات، مربوط به احتلام و ختان، پسر بودن، لواط و اهل آن، مدح و ذم خروج لحيه و روييدن موى صورت و... مى‌باشد <ref>همان، ص 19</ref>.
باب دوم نيز داراى پنج فصل بوده و پيرامون كناياتى است كه مربوط به پسران و كسانى كه علاقه‌مند به ايشان مى‌باشند، است. اين كنايات، مربوط به احتلام و ختان، پسر بودن، لواط و اهل آن، مدح و ذم خروج لحيه و روييدن موى صورت و... مى‌باشد <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/19|همان، ص 19]]</ref>.


در باب سوم، در چهار فصل، مسائل مربوط به طعام، تهيه آن و مكان‌هاى صرف آن، خلاصه گرديده است <ref>همان، ص 28</ref>.
در باب سوم، در چهار فصل، مسائل مربوط به طعام، تهيه آن و مكان‌هاى صرف آن، خلاصه گرديده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/28|همان، ص 28]]</ref>.


در باب چهارم، در قالب دوازده فصل، كنايات مربوط به زشتى‌ها و بلاها ذكر گرديده است. اين كنايات پيرامون موضوعات زير مى‌باشد: قبح و سواد؛ سنگينى و سردى؛ برص؛ بخل؛ كورى؛ معايب و اخلاق مذموم؛ ذم شعرا و شعر؛ سؤال و تكدى‌گرى؛ فقر و بدحالى؛ صناعات و شغل‌هاى پست و دنى و... <ref>همان، ص 32</ref>.
در باب چهارم، در قالب دوازده فصل، كنايات مربوط به زشتى‌ها و بلاها ذكر گرديده است. اين كنايات پيرامون موضوعات زير مى‌باشد: قبح و سواد؛ سنگينى و سردى؛ برص؛ بخل؛ كورى؛ معايب و اخلاق مذموم؛ ذم شعرا و شعر؛ سؤال و تكدى‌گرى؛ فقر و بدحالى؛ صناعات و شغل‌هاى پست و دنى و... <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/32|همان، ص 32]]</ref>.


باب پنجم، داراى هشت فصل بوده و در آن كناياتى ذكر شده كه پيرامون مرض، پيرى، كهن‌سالى و مرگ مى‌باشد <ref>همان، ص 46</ref>.
باب پنجم، داراى هشت فصل بوده و در آن كناياتى ذكر شده كه پيرامون مرض، پيرى، كهن‌سالى و مرگ مى‌باشد <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/46|همان، ص 46]]</ref>.


در باب ششم، كناياتى ذكر گرديده كه به طعام، شراب و وقت و حال آن‌ها مربوط مى‌باشد. اين مطالب در دو فصل تنظيم شده است <ref>همان، ص 49</ref>.
در باب ششم، كناياتى ذكر گرديده كه به طعام، شراب و وقت و حال آن‌ها مربوط مى‌باشد. اين مطالب در دو فصل تنظيم شده است <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/49|همان، ص 49]]</ref>.


در آخرين باب، كه داراى هفت فصل مى‌باشد، به فنون كنايه و تعريض و سياق و شرايط آن، اشاره گرديده است. از جمله كناياتى كه در اين باب آمده، عبارتند از كناياتى مربوط به: عزل، هزيمت، بعضى از الفاظ سلطانى، تفأل و تطيّر، مرمت بدن، كنايات اخبار النبى(ص)، ضد كنايه، كنايات اهل بغداد، برخى از فنون تعريض و... <ref>همان، ص 51</ref>.
در آخرين باب، كه داراى هفت فصل مى‌باشد، به فنون كنايه و تعريض و سياق و شرايط آن، اشاره گرديده است. از جمله كناياتى كه در اين باب آمده، عبارتند از كناياتى مربوط به: عزل، هزيمت، بعضى از الفاظ سلطانى، تفأل و تطيّر، مرمت بدن، كنايات اخبار النبى(ص)، ضد كنايه، كنايات اهل بغداد، برخى از فنون تعريض و... <ref>[[http://www.noorlib.ir/view/fa/book/bookview/text/21177/2/51|همان، ص 51]]</ref>.


== وضعيت كتاب ==
== وضعيت كتاب ==
۰

ویرایش