پرش به محتوا

زبدة الأصول مع حواشي المصنف عليها: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'در باره' به 'درباره'
جز (جایگزینی متن - 'عبد ' به 'عبد')
جز (جایگزینی متن - 'در باره' به 'درباره')
خط ۵۱: خط ۵۱:




منهج اول: اين منهج، در باره مقدمات است و در آن، به پاره‌اى از احوال علم اصول و مبادى منطقى آن(مانند تعريف و مرتبه و ثمره و وجوب تعليم و تعلم آن، نسب اربعه، كلى و جزيى، حد و رسم، احكام قضايا و اقسام آن، اشكال اربعه و قياس استثنايى)، مبانى لغوى آن(مانند اقسام دلالت لفظيه و تقسيمات لفظ به اعتبار معناى آن، حقيقت و مجاز، حقيقت شرعيه و متشرعه، استعمال لفظ در معناى حقيقى و مجازى، اثبات حقيقت شرعيه به جهت تبادر، تفسير بعضى از حروف و احكام مشتق) و مبانى احكامى آن(مانند تعريف حكم، حسن و قبح، تعريف واجب، واجب موسع و مضيق، واجب كفايى، واجب مخير، صحيح و باطل و فاسد، مقدمه واجب و مباح) پرداخته شده است.
منهج اول: اين منهج، درباره مقدمات است و در آن، به پاره‌اى از احوال علم اصول و مبادى منطقى آن(مانند تعريف و مرتبه و ثمره و وجوب تعليم و تعلم آن، نسب اربعه، كلى و جزيى، حد و رسم، احكام قضايا و اقسام آن، اشكال اربعه و قياس استثنايى)، مبانى لغوى آن(مانند اقسام دلالت لفظيه و تقسيمات لفظ به اعتبار معناى آن، حقيقت و مجاز، حقيقت شرعيه و متشرعه، استعمال لفظ در معناى حقيقى و مجازى، اثبات حقيقت شرعيه به جهت تبادر، تفسير بعضى از حروف و احكام مشتق) و مبانى احكامى آن(مانند تعريف حكم، حسن و قبح، تعريف واجب، واجب موسع و مضيق، واجب كفايى، واجب مخير، صحيح و باطل و فاسد، مقدمه واجب و مباح) پرداخته شده است.


منهج دوم: اين منهج، در باره ادله شرعيه است و در آن، از كتاب(با مباحثى همچون تواتر قرآن و قرائات هفت‌گانه)، سنت(با مباحثى از قبيل خبر، متواتر و آحاد، تعبدبه خبر واحد، شرط عمل به خبر واحد، تزكيه راوى و سند و انواع تحمل)، اجماع(با مباحثى مانند تعريف اجماع و وجه حجيت آن، اجماع اهل بيت(ع)، اجماع منقول با خبر واحد و...)، استصحاب و قياس سخن گفته است.
منهج دوم: اين منهج، درباره ادله شرعيه است و در آن، از كتاب(با مباحثى همچون تواتر قرآن و قرائات هفت‌گانه)، سنت(با مباحثى از قبيل خبر، متواتر و آحاد، تعبدبه خبر واحد، شرط عمل به خبر واحد، تزكيه راوى و سند و انواع تحمل)، اجماع(با مباحثى مانند تعريف اجماع و وجه حجيت آن، اجماع اهل بيت(ع)، اجماع منقول با خبر واحد و...)، استصحاب و قياس سخن گفته است.


منهج سوم: اين منهج، در باره مشتركات كتاب و سنت است و در آن، مباحث مربوط به امر و نهى، عام و خاص، مطلق و مقيد، مجمل و مبين، ظاهر و مأول، منطوق و مفهوم و نسخ بررسى شده است.
منهج سوم: اين منهج، درباره مشتركات كتاب و سنت است و در آن، مباحث مربوط به امر و نهى، عام و خاص، مطلق و مقيد، مجمل و مبين، ظاهر و مأول، منطوق و مفهوم و نسخ بررسى شده است.


منهج چهارم: اين منهج، در باره اجتهاد و تقليد است و در آن، از اجتهاد نبى، تصويب و تخطئه، مقدمات اجتهاد و تقليد در اصول دين بحث شده است.
منهج چهارم: اين منهج، درباره اجتهاد و تقليد است و در آن، از اجتهاد نبى، تصويب و تخطئه، مقدمات اجتهاد و تقليد در اصول دين بحث شده است.


منهج پنجم: اين منهج، در باره ترجيحات است و در آن، از ترجيح با متن و ترجيح با مدلول و خارج بحث شده است.
منهج پنجم: اين منهج، درباره ترجيحات است و در آن، از ترجيح با متن و ترجيح با مدلول و خارج بحث شده است.


پاره‌اى از آراى مخصوص [[شیخ بهایی، محمد بن حسین|شيخ بهايى]] در علم اصول:
پاره‌اى از آراى مخصوص [[شیخ بهایی، محمد بن حسین|شيخ بهايى]] در علم اصول:
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش