پرش به محتوا

معجم فقه الجواهر: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'ف«' به 'ف «'
جز (جایگزینی متن - 'و«' به 'و «')
جز (جایگزینی متن - 'ف«' به 'ف «')
خط ۵۸: خط ۵۸:




جلد اول، مشتمل بر حروف«الف» و «باء» و جلد دوم، حاوى حروف«تاء»، «ثاء»، «جيم»، «حاء»، «خاء» و «دال» و جلد سوم، متضمن حروف«ذال»، «راء»، «زاى»، «سين»، «شين» و «صاد» و جلد چهارم، در بر گيرنده حروف«ضاد»، «طاء»، «ظاء»، «عين»، «غين»، «فاء» و «قاف» و جلد پنجم، شامل حروف«قاف»، «كاف»، «لام» و «ميم» و جلد ششم، واجد حروف«نون»، «هاء»، «واو» و «ياء» است.
جلد اول، مشتمل بر حروف «الف» و «باء» و جلد دوم، حاوى حروف «تاء»، «ثاء»، «جيم»، «حاء»، «خاء» و «دال» و جلد سوم، متضمن حروف «ذال»، «راء»، «زاى»، «سين»، «شين» و «صاد» و جلد چهارم، در بر گيرنده حروف «ضاد»، «طاء»، «ظاء»، «عين»، «غين»، «فاء» و «قاف» و جلد پنجم، شامل حروف «قاف»، «كاف»، «لام» و «ميم» و جلد ششم، واجد حروف «نون»، «هاء»، «واو» و «ياء» است.


== گزارش محتوا ==
== گزارش محتوا ==
خط ۸۷: خط ۸۷:
ابراء، اذن، ارتماس، ارث، ارتداد، ارش، ارض، احياء، اموات، ازاله، استبراء، استحاضه، استحاله، استحقاق، استدبار، استراحه، استصحاب، استمناع، استنجاء، اسلام، اسراف و... ديگر كلماتى هستند كه در حرف الف ذكر شده‌اند و از اهميت فوق العاده‌اى در فقه برخوردار مى‌باشند.
ابراء، اذن، ارتماس، ارث، ارتداد، ارش، ارض، احياء، اموات، ازاله، استبراء، استحاضه، استحاله، استحقاق، استدبار، استراحه، استصحاب، استمناع، استنجاء، اسلام، اسراف و... ديگر كلماتى هستند كه در حرف الف ذكر شده‌اند و از اهميت فوق العاده‌اى در فقه برخوردار مى‌باشند.


حرف بعدى، حرف«باء» است كه در ذيل آن، كلماتى همچون بارع، بازى، باشق، باغى، بئر، بحر، بخر، بخور، بدو، بذر، بذل و... بيع فضولى، بيعة، بيّنة و بينونة توضيح داده شده است.
حرف بعدى، حرف «باء» است كه در ذيل آن، كلماتى همچون بارع، بازى، باشق، باغى، بئر، بحر، بخر، بخور، بدو، بذر، بذل و... بيع فضولى، بيعة، بيّنة و بينونة توضيح داده شده است.


حرف«تاء»، حرف بعدى است كه در ذيل آن، كلماتى چون تأبير، تأديب، تأوه، تالى، تبازخ، تبذير، تبر، تبرع، تبرك و... تجاوز، تجسيم، تجمّل، تجهيز، تحاكم، تحجير، تخلّى، تزكية، تربت الحسين(ع)، تربية، ترجمه، تسبيح، تسليم، تعدى، تكفير، تكفين، تلف، تكليف، تولية و تيمم ذكر شده است.
حرف «تاء»، حرف بعدى است كه در ذيل آن، كلماتى چون تأبير، تأديب، تأوه، تالى، تبازخ، تبذير، تبر، تبرع، تبرك و... تجاوز، تجسيم، تجمّل، تجهيز، تحاكم، تحجير، تخلّى، تزكية، تربت الحسين(ع)، تربية، ترجمه، تسبيح، تسليم، تعدى، تكفير، تكفين، تلف، تكليف، تولية و تيمم ذكر شده است.


در ذيل حرف«ثاء»، كلماتى همچون ثدى، ثريد، ثعلب، ثغوز، ثقب، ثلج، ثمد، ثمر، ثمن و... ثوية، ثياب و ثيبوبة بررسى شده است. حرف بعدى، حرف«جيم» است كه با جائزة شروع شده و به جوف ختم مى‌شود. حرف«حاء»، با حائط، به معنى ديوار، شروع شده و به حيوان ختم مى‌شود. در اين حرف، كلمات مهمى چون حد زنا، حد سرقت، حيض، حيازت و... وجود دارد.
در ذيل حرف «ثاء»، كلماتى همچون ثدى، ثريد، ثعلب، ثغوز، ثقب، ثلج، ثمد، ثمر، ثمن و... ثوية، ثياب و ثيبوبة بررسى شده است. حرف بعدى، حرف «جيم» است كه با جائزة شروع شده و به جوف ختم مى‌شود. حرف «حاء»، با حائط، به معنى ديوار، شروع شده و به حيوان ختم مى‌شود. در اين حرف، كلمات مهمى چون حد زنا، حد سرقت، حيض، حيازت و... وجود دارد.


در حرف خاء، اولين كلمه، خاتم است و آخرين كلمه، خيار مجلس. آخرين حرف جلد دوّم كتاب، حرف دال است كه با كلمه‌ى دار، به معنى خانه، شروع مى‌شود و با ديوان پايان مى‌يابد. جلد سوم، با حرف«ذال» شروع مى‌شود و حرف ذال نيز با كلمه‌ى ذات الاشاجع كه در ذبيحه كاربرد دارد و صاحب جواهر آن را در جلد سى و ششم كتابش، در باب اطعمه و اشربه، مورد اشاره قرار داده است، شروع شده و با كلمه ذوق، پايان يافته است.
در حرف خاء، اولين كلمه، خاتم است و آخرين كلمه، خيار مجلس. آخرين حرف جلد دوّم كتاب، حرف دال است كه با كلمه‌ى دار، به معنى خانه، شروع مى‌شود و با ديوان پايان مى‌يابد. جلد سوم، با حرف «ذال» شروع مى‌شود و حرف ذال نيز با كلمه‌ى ذات الاشاجع كه در ذبيحه كاربرد دارد و صاحب جواهر آن را در جلد سى و ششم كتابش، در باب اطعمه و اشربه، مورد اشاره قرار داده است، شروع شده و با كلمه ذوق، پايان يافته است.


حرف«راء»، با كلمه‌ى رائحة شروع و با كلمه‌ى ريش تمام مى‌شود. حرف«زاى»، با زاج شروع شده و به زينة ختم مى‌شود. حرف«سين»، با سابق شروع مى‌شود و با سيف پايان مى‌يابد. حرف«شين» با كلمه‌ى شاة به معنى گوسفند شروع شده و با كلمه شيعة ختم مى‌شود.
حرف «راء»، با كلمه‌ى رائحة شروع و با كلمه‌ى ريش تمام مى‌شود. حرف «زاى»، با زاج شروع شده و به زينة ختم مى‌شود. حرف «سين»، با سابق شروع مى‌شود و با سيف پايان مى‌يابد. حرف «شين» با كلمه‌ى شاة به معنى گوسفند شروع شده و با كلمه شيعة ختم مى‌شود.


حرف«صاد»، به عنوان آخرين حرف جلد سوم، با صائل شروع شده و به صيغة ختم مى‌شود. در اين حرف، صلاة وجود دارد كه بيش از چهل عنوان صلاة در جواهر آمده كه از آن جمله، صلاة جعفر، صلاة ليلة الدفن، صلاة احرام، صلاة استخاره، صلاة استسقاء، صلاة اعرابى و... را مى‌توان نام برد. اين حرف، به خاطر تفصيلش در جلد چهارم نيز ادامه يافته كه همين روال در مجلدات و حروفات ديگر نيز موجود مى‌باشد كه ما بيش از اين به جزئيات اشاره نمى‌كنيم و گمان مى‌نماييم همين اندازه، خواننده را با روش كار معجم آشنا مى‌سازد.
حرف «صاد»، به عنوان آخرين حرف جلد سوم، با صائل شروع شده و به صيغة ختم مى‌شود. در اين حرف، صلاة وجود دارد كه بيش از چهل عنوان صلاة در جواهر آمده كه از آن جمله، صلاة جعفر، صلاة ليلة الدفن، صلاة احرام، صلاة استخاره، صلاة استسقاء، صلاة اعرابى و... را مى‌توان نام برد. اين حرف، به خاطر تفصيلش در جلد چهارم نيز ادامه يافته كه همين روال در مجلدات و حروفات ديگر نيز موجود مى‌باشد كه ما بيش از اين به جزئيات اشاره نمى‌كنيم و گمان مى‌نماييم همين اندازه، خواننده را با روش كار معجم آشنا مى‌سازد.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش