پرش به محتوا

الفوائد الملية لشرح الرسالة النفلية: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'آیت‌اللهم' به 'آیت‌الله م')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۵۵: خط ۵۵:




[[شهید ثانی، زین‌‎الدین بن علی|زين الدين بن على عاملى]]، [[شهيد ثانى]] (م 966 ق).
'''الفوائد الملية لشرح الرسالة النفلية''' تألیف [[شهید ثانی، زین‌‎الدین بن علی|زين الدين بن على عاملى]]، [[شهيد ثانى]] (م 966 ق).


==مباحث==
==مباحث==
خط ۱۰۷: خط ۱۰۷:
سه نسخه‌هاى خطى النفليّة از كتابخانۀ آیت‌الله مرعشى كه عبارتند از:
سه نسخه‌هاى خطى النفليّة از كتابخانۀ آیت‌الله مرعشى كه عبارتند از:


1 - نسخۀ خطى مربوط به سال 1342 ق كه با رمز «ف» مشخص شده است.
#نسخۀ خطى مربوط به سال 1342 ق كه با رمز «ف» مشخص شده است.
 
#نسخۀ خطى مربوط به سال 1063 ق.
2 - نسخۀ خطى مربوط به سال 1063 ق.
#نسخۀ خطى مربوط به سال 939 ق.
 
3 - نسخۀ خطى مربوط به سال 939 ق.


سه نسخۀ الفوائد الملية از كتابخانۀ آیت‌الله مرعشى عبارتند از:
سه نسخۀ الفوائد الملية از كتابخانۀ آیت‌الله مرعشى عبارتند از:


1 - نسخۀ خطى كه با رمز «ه‍» مشخص شده و تاريخ نوشتن آن مشخص نيست.
#نسخۀ خطى كه با رمز «ه‍» مشخص شده و تاريخ نوشتن آن مشخص نيست.
 
#نسخۀ خطى مربوط به سال 979 ق كه با رمز «و» مشخص شده است.
2 - نسخۀ خطى مربوط به سال 979 ق كه با رمز «و» مشخص شده است.
#نسخۀ چاپ سنگى سال 1314 ق كه در ايران چاپ شده و با رمز «ح» مشخص شده است.
 
3 - نسخۀ چاپ سنگى سال 1314 ق كه در ايران چاپ شده و با رمز «ح» مشخص شده است.


==تأليف و انتشار==
==تأليف و انتشار==
خط ۱۳۵: خط ۱۳۱:
كارهايى كه در چاپ كتاب موجود بوسيلۀ گروه تحقيق و تصحيح انجام شده است عبارتند از:
كارهايى كه در چاپ كتاب موجود بوسيلۀ گروه تحقيق و تصحيح انجام شده است عبارتند از:


1 - مقابلۀ نسخه‌هاى خطى و استحكام بخشيدن به متن آن
#مقابلۀ نسخه‌هاى خطى و استحكام بخشيدن به متن آن
 
#:گروه تحقيق پس از مقابلۀ نسخه‌هاى خطى و قطع پيدا كردن به صحيح بودن متن يك نسخه، آن را در متن كتاب موجود مورد استفاده قرار داده‌اند. در كنار اين كار، ضبط وزن كلمات و الفاظ مشكل و عبارت‌هاى داراى ايهام نيز ذكر شده است.
گروه تحقيق پس از مقابلۀ نسخه‌هاى خطى و قطع پيدا كردن به صحيح بودن متن يك نسخه، آن را در متن كتاب موجود مورد استفاده قرار داده‌اند. در كنار اين كار، ضبط وزن كلمات و الفاظ مشكل و عبارت‌هاى داراى ايهام نيز ذكر شده است.
#استخراج آيات و روايات از مآخذ و مصادر حديثى مثل كتب اربعه در صورتى كه اين روايات در آنها موجود باشند و اگر در اين منابع موجود نبوده و [[شهيد ثانى]] در بيان روايتى منفرد بوده است آنگاه نام كتاب‌هايى كه به الفوائد الملية استناد نموده‌اند در حاشيه ذكر شده‌اند.
 
#استخراج اقوال فقها در صورتى كه مآخذ و منابع آنها در دسترس باشد و در غير اين صورت سعى شده است از منابع و مصادرى مثل مختلف الشيعة و السرائر و غير آنان كه به نقل و جمع‌آورى اقوال ديگر فقها پرداخته‌اند استفاده شود.
2 - استخراج آيات و روايات از مآخذ و مصادر حديثى مثل كتب اربعه در صورتى كه اين روايات در آنها موجود باشند و اگر در اين منابع موجود نبوده و [[شهيد ثانى]] در بيان روايتى منفرد بوده است آنگاه نام كتاب‌هايى كه به الفوائد الملية استناد نموده‌اند در حاشيه ذكر شده‌اند.
#:در مواردى نيز كه با الفاظ مبهمى مثل قيل، أجيب و نظائر آن در اسناد نظريه‌اى برخورد شده است سعى شده كه صاحبان نظريه شناخته شده و معرفى گردند.
 
#:حتى در مواردى كه نظريه‌اى به اشتباه بوسيلۀ [[شهيد اول]] يا [[شهيد ثانى]] به فردى نسبت داده شده است در پاورقى به آن اشاره شده است و دلايل آن نيز ذكر شده است.
3 - استخراج اقوال فقها در صورتى كه مآخذ و منابع آنها در دسترس باشد و در غير اين صورت سعى شده است از منابع و مصادرى مثل مختلف الشيعة و السرائر و غير آنان كه به نقل و جمع‌آورى اقوال ديگر فقها پرداخته‌اند استفاده شود.
#[[شهيد ثانى]] در ذكر منابع و مآخذ كتاب به گروهى از مصادر و مآخذ كه تحت تأثير آنها نبوده است تصريح نموده است امّا به بعضى از مصادر از آن جهت كه متأثر از آنان بوده مثل الذكرى [[شهید اول، محمد بن مکی|شهيد اوّل]] و تنقيح الرائع [[فاضل مقداد، مقداد بن عبدالله|فاضل مقداد]] اشاره ننموده است كه اين گونه مصادر نيز استخراج و آدرس آنان در پاورقى در كتاب ذكر شده است.
 
#تهيۀ فهارس متنوع و ارزشمند در آيات شريفه، احاديث، موضوعات، اعلام، اماكن، كتاب‌ها و غير آنها كه در پايان كتاب ذكر شده‌اند از ديگر كارهاى ارزشمند گروه تحقيق بوده است.
در مواردى نيز كه با الفاظ مبهمى مثل قيل، أجيب و نظائر آن در اسناد نظريه‌اى برخورد شده است سعى شده كه صاحبان نظريه شناخته شده و معرفى گردند.
 
حتى در مواردى كه نظريه‌اى به اشتباه بوسيلۀ [[شهيد اول]] يا [[شهيد ثانى]] به فردى نسبت داده شده است در پاورقى به آن اشاره شده است و دلايل آن نيز ذكر شده است.
 
4 - [[شهيد ثانى]] در ذكر منابع و مآخذ كتاب به گروهى از مصادر و مآخذ كه تحت تأثير آنها نبوده است تصريح نموده است امّا به بعضى از مصادر از آن جهت كه متأثر از آنان بوده مثل الذكرى [[شهید اول، محمد بن مکی|شهيد اوّل]] و تنقيح الرائع [[فاضل مقداد، مقداد بن عبدالله|فاضل مقداد]] اشاره ننموده است كه اين گونه مصادر نيز استخراج و آدرس آنان در پاورقى در كتاب ذكر شده است.
 
5 - تهيۀ فهارس متنوع و ارزشمند در آيات شريفه، احاديث، موضوعات، اعلام، اماكن، كتاب‌ها و غير آنها كه در پايان كتاب ذكر شده‌اند از ديگر كارهاى ارزشمند گروه تحقيق بوده است.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش