وصول الأماني بأصول التهاني و الأخبار المأثورة في الاطلاء بالنورة

    از ویکی‌نور
    وصول الأماني بأصول التهاني و الأخبار المأثورة في الاطلاء بالنورة
    وصول الأماني بأصول التهاني و الأخبار المأثورة في الاطلاء بالنورة
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) لحام، سعید محمد (محقق و شارح)
    ناشرعالم الکتب
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1417ق - 1996م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    س9و6 141/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    وصول الأماني بأصول التهاني و الأخبار المأثورة في الاطلاء بالنورة، نوشته ادیب، مورّخ، مفسّر، فقیه و نویسنده فعال شافعی قرن نهم و دهم قمری، جلال‌الدین عبدالرحمن سیوطی (849-911ق)، مبانی شرعی تبریک‌گویی در ایام شادی و چند حکم فرعی فقهی در موضوع تطهیر و پاک‌سازی بدن را توضیح می‌دهد.

    هدف و روش

    • جلال‌الدین سیوطی نوشته است: فراوان پرسیده می‌شود که عادت مردم در مورد تهنیت گفتن در عید، سال، ماه و... آیا ریشه‌ای در سنت دارد؟ پس این جزء را در این موضوع جمع‌آوری کردم و «وصول الأماني بأصول التهاني» نامیدم[۱]. نویسنده در ادامه به چند پرسش فقهی از جمله حکم شرعی پیراستن بدن از موهای زاید (نوره ‌کشیدن) و پاک کردن بدن از نجاسات پاسخ داده است.

    ساختار و محتوا

    این کتاب، فصل‌‌‌‌‌‌‌‌‌بندی خاصی ندارد و در آن، ابتدا موضوع تهنیت و تبریک گفتن (هنگام رسیدن به فضائل و مناقب دینی، توبه، عافیت یافتن از بیماری، به پایان رساندن اعمال حجّ، بازگشت از سفر حجّ، بازگشتن از جهاد در راه خدا، ازدواج، ولادت فرزند، ورود به حمام، رسیدن ماه مبارک رمضان، عید، پوشیدن لباس نو، صبح و شب و رسیدن به خیر) از نظر روایات بررسی شده و بعد به پرسش‌های شرعی مذکور، پاسخ داده شده است.

    نمونه مباحث

    • احمد با سند از براء بن عازب و زید بن ارقم نقل کرده است که رسول خدا(ص) گفت: «من كنت مولاه فعلي مولاه»؛ پس عمر بن خطاب گفت: «هنيئاً لك يا علي أمسيت مولی كلّ مؤمن و مؤمنة»؛ یعنی: گوارای وجودت، ای علی که مولای هر مرد و زن مؤمن شدی[۲].
    • حاکم در مستدرک از اسامه با سند نقل کرده است که در پی رسول خدا(ص) به خانه حمزه رفتیم، ولی او را نیافتیم و همسرش گفت: ای رسول خدا من آمدم و خواستم به شما تبریک بگویم؛ چون ابوعماره (حمزه) به من خبر داد که خدای متعال به تو در بهشت نهری داده است که کوثر نامیده می‌شود[۳].
    • اصفهانی در ترغیب از سلمان فارسی با سند نقل کرده است که در آخرین روز شعبان، پیامبر(ص) خطابه‌ای ایراد کرد و گفت: «ای مردم! ماهی بزرگ بر شما سایه افکنده است؛ ماهی مبارک؛ ماهی که در آن شبی هست برتر از هزار ماه...». ابن رجب گوید: این حدیث ریشه تبریک گفتن به‌خاطر حلول ماه رمضان است[۴].
    • زاهر بن طاهر در کتاب تحفة عيد الفطر و ابواحمد فرضی در «المشيخة»، با سندی خوب از جبیر بن نفیر نقل کرده‌اند که گفت: یاران رسول خدا(ص) هنگامی که روز عید همدیگر را ملاقات می‌کردند به یکدیگر می‌گفتند: «تقبل الله منا و منكم»؛ یعنی خدا از ما و شما بپذیرد[۵].
    • طبرانی در «مسند الشاميين» و خرائطی در «مكارم الأخلاق» با سند از رسول خدا(ص) نقل کرده‌اند که او گفت: آیا دانید که حقّ همسایه چیست؟ اگر یاری خواهد، یاری‌اش دهی و اگر از تو قرضی بخواهد، به او قرض بدهی و اگر خیر و نیکی به او برسد، به وی تبریک گویی و اگر به او مصیبتی برسد، به وی تسلیت گویی[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص3
    2. ر.ک: متن کتاب، ص4
    3. ر.ک: همان، ص4
    4. همان، ص15
    5. ر.ک: همان، ص17
    6. ر.ک: همان، ص21

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها